Αντίθετα, το δικαστήριο αποδέχθηκε την πρόταση της κυβέρνησης να συστήσει μια επιτροπή που θα εξετάσει τη χορήγηση κοινωνικών και νομικών δικαιωμάτων σε ομόφυλα ζευγάρια.
Ινδία: Πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι ΛΟΑΤΚΙ+;
Το δικαστήριο είχε δεχτεί 21 αιτήσεις τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο από ομόφυλα ζευγάρια και ακτιβιστές που είπαν ότι το να μην μπορούν να παντρευτούν τους έκανε «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Πρόκειται για μία απόφαση που φέρνει μεγάλη απογοήτευση, εξανεμίζοντας τις ελπίδες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της Ινδίας, η οποία φέρεται να ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν αντιταχθεί σθεναρά στο γάμο ομοφυλοφίλων, λέγοντας ότι ήταν ενάντια στον ινδικό πολιτισμό.
Ινδία: «Το δικαστήριο δεν μπορεί να δώσει στους LGBTQ+ το δικαίωμα να παντρευτούν»
Ο ανώτατος δικαστής Ravindra Bhat είπε ότι συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό ότι «η ομοφυλοφιλία ή το queerness δεν είναι ούτε αστική ούτε ελιτίστικη έννοια και ότι το δικαστικό σώμα δεν μπορεί να προσθέσει λέξεις στον Ειδικό νόμο περί γάμου», ενώ διαφώνησε με πολλά άλλα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του να δοθεί σε ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να υιοθετούν από κοινού παιδιά.
Πρόσθεσε ότι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τους συντρόφους τους σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος.
«Αν όμως συμφωνηθεί ότι ο γάμος είναι κοινωνικός θεσμός, σημαίνει ότι όποιο τμήμα της κοινωνίας επιθυμεί τη δημιουργία ενός παρόμοιου θεσμού, μπορεί να ζητήσει δικαστική αρωγή;»
Είπε ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο για queer ζευγάρια καθώς αυτό είναι δουλειά του νομοθέτη. «Το κράτος δεν μπορεί να υποχρεωθεί να αναγνωρίσει το πλαίσιο δικαιωμάτων που απορρέει από μια τέτοια ένωση».
Ειδήσεις σήμερα