Το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 85% από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση με το Ισραήλ πριν από έναν χρόνο, βυθίζοντας σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατ. κατοίκων στην φτώχεια, σύμφωνα με αυτή την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.
Η σύγκρουση έχει προκαλέσει «πρωτοφανή και ευρεία καταστροφή της αγοράς εργασίας και της ευρύτερης οικονομίας σε όλα τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη», δήλωσε η ILO, αναφερόμενη στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Στη Δυτική Όχθη, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 34,9% από τον Οκτώβριο του 2023 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024, ενώ η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 21,7% συγκριτικά με τους προηγούμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την ILO.
Πριν από την κρίση, το ποσοστό ανεργίας στη Γάζα ήταν 45,3% και 14% στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την οργάνωση αυτή.
Οι κάτοικοι της Γάζας είτε έχασαν εντελώς τη δουλειά τους είτε βρήκαν ανεπίσημη και μη τακτική απασχόληση «κυρίως στην παροχή βασικών αγαθών και υπηρεσιών», σύμφωνα με τη ILO.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του μετά την επιδρομή ενόπλων υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 250 απήχθησαν όμηροι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισραηλινής πλευράς. Η εκστρατεία του Ισραήλ που εξαπολύθηκε σε αντίποινα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.
Sean Diddy Combs: «Τοξική κουλτούρα η μαστροπεία» - Τι καταγγέλλει χορεύτρια
Τα δύο τρίτα των κατασκευών που υπήρχαν στη Γάζα πριν από τον πόλεμο –πάνω από 163.000 κτίρια– έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν ισοπεδωθεί, σύμφωνα με δορυφορικά στοιχεία του ΟΗΕ.
Το Ισραήλ είπε ότι οι επιχειρήσεις του έχουν στόχο να εξαλείψουν τους μαχητές της Χαμάς που κρύβονται σε σήραγγες και μεταξύ των αμάχων στη Γάζα.
Η κρίση έχει εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινοί περιορισμοί στην κίνηση ανθρώπων και αγαθών, σε συνδυασμό με τα ευρύτερα εμπόδια στο εμπόριο και τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν επηρεάσει σοβαρά την οικονομία, σύμφωνα με την ILO.
Ύστερα από ένα χρόνο και πλέον πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού στη Γάζα «ζει στη φτώχεια», σύμφωνα με την ILO. Στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι βιαιότητες έχουν ενταθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023, «η κατάσταση είναι επίσης ανησυχητική».
«Ο αντίκτυπος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνά κατά πολύ την απώλεια ανθρώπινων ζωών, τις απελπιστικές ανθρωπιστικές συνθήκες και τις φυσικές καταστροφές», δήλωσε η Ρούμπα Τζαραντάτ, περιφερειακή διευθύντρια της ILO για τις αραβικές χώρες. «Έχει θεμελιωδώς μεταβάλει το κοινωνινοοικονομικό περιβάλλον στη Γάζα, επηρεάζοντας παράλληλα σοβαρά την οικονομία και την αγορά εργασίας της Δυτικής Όχθης. Ο αντίκτυπος θα είναι αισθητός και στις επόμενες γενιές», προειδοποίησε η ίδια.
Στη Λωρίδα της Γάζας, «σχεδόν το 100% του πληθυσμού ζει σήμερα στη φτώχεια, αντικατοπτρίζοντας τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικογένειες που πασχίζουν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες», σύμφωνα με την ILO.
Παράλληλα, η σημαντική οικονομική συρρίκνωση στη Δυτική Όχθη εκτιμάται ότι έχει «υπερδιπλασιάσει το βραχυπρόθεσμο ποσοστό της φτώχειας», από το 12% το 2023 στο 28% στα μέσα του 2024, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ειδήσεις σήμερα
Σε εξέλιξη η έρευνα για την διαρροή των 554 ονομάτων αστυνομικών του ελληνικού FBI