Η Βαρκελώνη, το hotspot του ευρωπαϊκού υπερτουρισμού βρίσκεται σε πόλεμο με τουρίστες ή μήπως δεν ξέρει τι θέλει; Επειτα από τις κοπιώδεις προσπάθειες ντόπιων -όσων έχουν απομείνει στην καταλανική πρωτεύουσα- και της δημάρχου να περιοριστεί ο συνωστισμός, οι κρουαζιέρες και η ρύπανση, οι σερβιτόροι ακολουθούν μια διαφορετική τακτική… διωγμού, κυρίως των κατοίκων της Βαρκελώνης. Κάποια εστιατόρια σε πολυσύχναστους δρόμους της ισπανικής πόλης απαγορεύουν την πρόσβαση στους μοναχικούς πελάτες – όσους θέλουν να απολαύσουν το γεύμα ή το δείπνο μόνοι τους. Υποστηρίζουν δε, ότι όσοι τρώνε μόνοι τους κάνουν κακό στις επιχειρήσεις τους, αφού καταλαμβάνουν τραπέζια όπου θα μπορούσαν να καθίσουν γκρουπ τουριστών.
Βαρκελώνη: Οι ντόπιοι στις ταράτσες και τις βεράντες των εστιατορίων
Οι ντόπιοι επιδιώκουν να απολαύσουν, ακόμα και μόνοι τους, το καλοκαίρι τους στις ταράτσες και τις βεράντες των εστιατορίων και δηλώνουν έξαλλοι για τη νέα πρακτική των επιχειρηματιών που τους διώχνουν, ιδιαίτερα στο διάσημο δρόμο Καρέρ ντε Μπλαΐ που είναι γνωστός για τα τάπας μπαρ. «Στην πρώτη ταράτσα όπου βρήκα τραπέζι, έφτασε γρήγορα ένας σερβιτόρος και μου είπε ότι είχε γίνει κράτηση για το συγκεκριμένο. Ομως στην πραγματικότητα δεν είχε. Μόλις σηκώθηκα, μια ομάδα ξένων που ήταν πίσω μου κάθισε», δήλωσε ένας επίδοξος θαμώνας στην εφημερίδα «El Pais». Ο ίδιος μάλιστα σε ένα δεύτερο εστιατόριο που αποπειράθηκε να κάτσει, του είπαν ότι είχε μόνο 20 λεπτά για να φάει και πως η ταράτσα ήταν μόνο για ομάδες, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο σπίτι του χωρίς δείπνο.
Οι θυμωμένοι ντόπιοι, που συχνά είναι θαμώνες σε κάποια από τα εστιατόρια ή μπαρ και πλέον βλέπουν την πόρτα της εξόδου, θεωρούν απαράδεκτη τη συμπεριφορά των επιχειρηματιών, που στο βωμό του κέρδους γίνονται αφιλόξενοι και αγενείς. Εν τω μεταξύ, πριν από λίγους μήνες, η αντιδήμαρχος της πόλης, Γιάνετ Σανζ, μιλώντας στην «Guardian» για τα προβλήματα που προκαλεί ο μεγάλος αριθμός των κρουαζιερόπλοιων, σημείωσε: «Αυτοί οι τουρίστες «δεν καταναλώνουν τίποτα και δεν έχουν οικονομικό όφελος… Απλώς περιφέρονται για τέσσερις ή πέντε ώρες και φεύγουν».
Γάζα: Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σήμερα σε διάφορα ισραηλινά πλήγματα
Ηδη το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης έχει επιβάλει φόρο διανυκτέρευσης στους τουρίστες -αφορά επισκέπτες ξενοδοχείων και επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. Ο φετινός φόρος αναμένεται να αποφέρει 52 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση και συντήρηση δημόσιων χώρων και την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη χρονομίσθωση τύπου Airbnb, μεταξύ άλλων.
Η Βαρκελώνη, μια πόλη 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων, υποδέχτηκε 20 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 (οι αριθμοί μειώθηκαν εν μέσω πανδημίας) και φέτος αναμένεται να επιστρέψει στα ρεκόρ. Μαζί με την πόλη του Αμστερνταμ στην Ολλανδία και του Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, η ισπανική πόλη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κρίσης του μη βιώσιμου, ραγδαία αυξανόμενου τουρισμού.
Ειδήσεις σήμερα
Κόλαση επί γης στην Χαβή: Ολόκληρες γειτονιές κάηκαν στη Λαχέινα – Τουλάχιστον 36νεκροί
O Χάρι δεν είναι πια πρίγκιπας – Το παλάτι αφαίρεσε επίσημα τον τίτλο του
Έσπασε φράγμα στη Νορβηγία: Δραματικές στιγμές στη χώρα από τις πλημμύρες [Βίντεο]