Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ανοίγει κι επίσημα σήμερα τις πόρτες του και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου με θέμα την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης σε μια περίοδο με μεγάλες γεωπολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα.
Για προσπάθεια να δοθεί από τους παρευρισκομένους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο πολυτελές θέρετρο της Ελβετίας «μια άμεση απάντηση στη διάβρωση της εμπιστοσύνης η οποία είναι εμφανής στις κοινωνίες και μεταξύ των εθνών», έκανε ο γενικός διευθυντής WEF, Μίρεκ Ντούσεκ.
Οι βασικοί άξονες
Οι τέσσερις φετινές βασικές ενότητες στο βασικό θέμα («Rebuilding Trust») είναι:
-Η προσπάθειας για επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο με συνεχείς συγκρούσεις
-Η δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στη νέα εποχή
-Η τεχνητή νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία
-Η υιοθέτηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια
Οι μεγάλοι κίνδυνοι
Πριν την έναρξη του 54ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το WEF δημοσιοποίησε τη δική του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία στην οποία παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης και στα δημόσια πάνελ.
Το WEF έκανε λόγο για την ανάγκη παγκόσμιου διαλόγου ενόψει των αυξανόμενων αυτών προκλήσεων, τις οποίες κατονόμασε ως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στους κινδύνους περιλαμβάνονται ακόμη το υψηλό κόστος ζωής, οι δημογραφικές αλλαγές σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.
Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται πως τα υψηλά επιτόκια εκθέτουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις υπερχρεωμένες χώρες σε προβλήματα χρέους. Ψηλά στην ατζέντα επίσης θα είναι και οι πόλεμοι και οι μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρεται, ο αντίκτυπος για κάθε περιοχή του πλανήτη είναι διαφορετικός αλλά όταν οι κίνδυνοι συνδυάζονται τότε γίνονται ακόμη πιο σοβαροί.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Τα μεγάλα ονόματα που θα παρευρεθούν
Φέτος αναμένεται να παρευρεθούν περισσότερα από 300 κορυφαία δημόσια πρόσωπα από την πολιτική και την οικονομία. Τα μεγάλα ονόματα είναι πολλά και ανάμεσά τους βρίσκονται μεταξύ άλλων, όπως τουλάχιστον είχαν επιβεβαιώσει στο WEF, οι εξής πολιτικοί, εκτός από τον πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κιάνγκ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι. Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, Χαν Ντακ Σου. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Πέδρο Σάντσεθ και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντρερ Ντε Κρου. Επίσης είχε προγραμματιστεί να παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και άλλοι αμερικανοί πολιτικοί.
Από τους θεσμούς, θα είχε προγραμματιστεί να λάβουν μέρος μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλία Γκεοργκίεβα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζέι Μάνγκα και η γενική γραμματέας του Παγκόσμιο Οργανσιμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόνιο Ιουεάλα. Επίσης αναμενόταν να παρευρεθούν περίπου 1.600 επιχειρηματικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και περίπου 800 επικεφαλής μεγάλων εταιρειών. Πολλοί από αυτούς επιδίωκαν να κρατήσουν πιο χαμηλό προφίλ, επιδιώκοντας να κάνουν συζητήσεις για ντιλς και άλλα θέματα στο προσκήνιο.
Στιγμές-σταθμοί στην ιστορία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός
Με μια ιστορική διαδρομή που ξεκινά από το 1971, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ άλλαξε φυσιογνωμία στην πορεία για να εξελιχθεί στο κατ’ εξοχήν πλαίσιο συνάντησης των παγκόσμιων ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ξεκινώντας πριν από 54 χρόνια, ακόμη και το όνομα της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης ήταν διαφορετικό. Εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου και του πολέμου στο Βιετνάμ, ο Γερμανός οικονομολόγος Κλάους Σβαμπ, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) τότε και την επίβλεψη της Ελβετίας ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διαχείρισης με σκοπό τη διοργάνωση ενός συνεδρίου στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο που θα συνενώνει εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, αξιωματούχους της ΕΟΚ και ακαδημαϊκούς ώστε να συζητούν και να συντονίζουν βέλτιστες πρακτικές οικονομικής διαχείρισης, μελετώντας κυρίως τις πρακτικές που εφαρμόζονταν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το όραμα του ιδρυτή για τον «καπιταλισμό των ενδιαφερόμενων μερών».
Άνοιγμα προς την Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη
Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε την εξουσία στην Κίνα ο Ντενγκ Σιάοπινγκ το 1978, το Φόρουμ παρακολούθησε με προσοχή τις πρώτες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του νέου ηγέτη. Σαν συνέπεια, μια κινεζική αντιπροσωπεία συμμετείχε για πρώτη φορά στη σύνοδο του Νταβός το 1979 και λίγους μήνες αργότερα ο Κλάους Σβαμπ επισκέφτηκε το Πεκίνο, βάζοντας τις βάσεις για μια μακρά σχέση που κατέληξε στην ετήσια διοργάνωση επιχειρηματικών συνόδων, καθώς και τη διοργάνωση του «καλοκαιρινού Νταβός» στην Κίνα, με τη συμμετοχή ηγετικών φυσιογνωμιών απ’ όλον τον κόσμο σε θέματα επιστήμης και καινοτομίας.
Σε σχέση με την Ανατολική Ευρώπη, ειδικοί στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία θεωρούν ότι η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Δυτικής Γερμανίας Χανς Ντήτριχ Γκένσερ το 1989 στο Φόρουμ ήταν η αρχή του τέλους για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, υπό τη διακυβέρνηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Μόσχα, με τις περίφημες πρωτοβουλίες του για «περεστρόικα» (ανασυγκρότηση) και «γκλάσνοστ» (διαφάνεια).
Το Πνεύμα του Νταβός
Το 1987 πλέον η σύνοδος αλλάζει επίσημα την ονομασία της σε Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αντανακλώντας τις παγκόσμιες διαστάσεις πλέον της θεματολογίας με την οποία ασχολείται, αλλά και τις προτεραιότητες που θέτει σε θέματα οικονομικής πολιτικής.
Την ίδια χρονιά, Ελλάδα και Τουρκία φτάνουν στα πρόθυρα του πολέμου με την ένταση να κλιμακώνεται γύρω από ενδεχόμενα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και τις εργασίες των τουρκικών ερευνητικών σκαφών «Πίρι Ρέις» και «Σισμίκ» στην περιοχή.
Το Νταβός «εκτός έδρας»
Το 2002, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μετακόμισε για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία του εκτός Ελβετίας. Πιο συγκεκριμένα, διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, ως ένδειξη αλληλεγγύης στην πόλη μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Βέβαια και στα χρόνια της πανδημίας δεν διεξήχθη στο Νταβός με φυσική παρουσία, αλλά διαδικτυακά, για να επανέλθει από πέρυσι στην παραδοσιακή του έδρα.
Εδώ και πολλά χρόνια, η διεξαγωγή της συνόδου συνοδεύεται με διάφορες διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ελβετία και άλλες χώρες για το ρόλο των ελίτ στις παγκόσμιες κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις και κατά πόσο είναι δυνατόν να συνεισφέρουν στη λύση των προβλημάτων, όταν οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου βλέπουν τα εισοδήματά τους να πολλαπλασιάζονται ακατάπαυστα, την ώρα που τεράστιες μάζες πληθυσμού σε διάφορα μέρη του πλανήτη υποφέρουν από πολέμους, εγκληματικότητα και ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης.
Μόνο αν οι δισεκατομμυριούχοι φορολογηθούν πιο δίκαια θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια «δεκαετία διαίρεσης» αναφέρει σε έκθεσή της η διεθνής οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam.
Ειδήσεις σήμερα
Δεκαοκτώ συλλήψεις στην Τουρκία επειδή «εγκωμίασαν την τρομοκρατία»
Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με ζευγάρι που αγόρασε διαμέρισμα στο Γαλάτσι με το πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Ισλανδία: Εντυπωσιακές εκρήξεις του ηφαιστείου φωτίζουν τον ουρανό [Βίντεο & φωτογραφίες]