Την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική Pfizer, που συνεργάζεται με το γερμανικό εργαστήριο BioNTech, άνοιξε το «χορό» των ανακοινώσεων, δηλώνοντας ότι το εμβόλιό της είναι 92% αποτελεσματικό βάσει των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας.
Ιδιο ποσοστό ανακοίνωσε και η Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik-V, που έγινε σε μικρότερο δείγμα εθελοντών. Η Ρωσία όμως δεν έχει δημοσιοποιήσει αναλυτικά τα στοιχεία του εμβολίου.
Η εταιρία Moderna πρόκειται να ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ άδεια έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αρχίσουν από τις 15 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί σε ομάδες υψηλού κινδύνου και υγειονομικούς και τον Απρίλιο να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός στις ΗΠΑ. Η Moderna μπορεί να διαθέσει 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως το τέλος του έτους και 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις το 2021.
Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει σε συνομιλίες από τον Ιούλιο για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων, ωστόσο τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις για τυχόν υπογραφή συμφωνιών.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Guardian», το εμβόλιο της Moderna δεν θα είναι φθηνό, καθώς το καλοκαίρι η εταιρία είχε διαρρεύσει πως η τιμή πώλησης θα είναι 37 δολάρια το φιαλίδιο (20 δολάρια αυτό της Pfizer), ωστόσο οι συμφωνίες εκατομμυρίων δόσεων θα μειώσουν το κόστος.
Το εμβόλιο της Moderna, όπως και αυτό της Pfizer, χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, αυτή του mRNA, και αν τελικά κυκλοφορήσουν, θα είναι και οι πρώτοι εκπρόσωποι μιας νέας γενιάς εμβολίων.
Μετά τη μεγάλη συζήτηση που έγινε για τον τρόπο διατήρησης και διανομής του σκευάσματος της Pfizer, που απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες ψύξης, το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να λύνει τα χέρια παραγωγών, κυβερνήσεων και οργανισμών, καθώς διατηρείται στη συντήρηση ενός ψυγείου (στους 2-8 βαθμούς Κελσίου) για 30 ημέρες, σε αντίθεση με εκείνο της Pfizer που διατηρείται πέντε ημέρες και σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης και απαιτεί μεταφορά σε ειδικά ψυγεία στους -70 βαθμούς Κελσίου.
Η Moderna με το εμβόλιό της αποκτά προβάδισμα όχι μόνο λόγω αποτελεσματικότητας (μένει να επιβεβαιωθεί μετά τη δημοσίευση του συνόλου των αποτελεσμάτων των κλινικών ερευνών), αλλά και λόγω της ευκολίας στις συνθήκες διανομής και συντήρησης των φιαλιδίων.
Ακόμη ένα εμβόλιο, αυτό της βελγικής φαρμακοβιομηχανίας Janssen, ξεκίνησε χθες στη Βρετανία κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης του υποψήφιου εμβολίου της κατά του κορονοϊού, με τη συμμετοχή 6.000 εθελοντών. Η μελέτη της εταιρίας θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021 και οι κλινικές δοκιμές θα διαρκέσουν ένα χρόνο.
Εν τω μεταξύ, «επιθετικά» συνεχίζει να κινείται η Ρωσία στην προώθηση του δικού της εμβολίου Sputnik-V.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έκλεισε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, το οποίο θα παρασκευάσει σε δικά της εργαστήρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Η Βενεζουέλα πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές σε εθελοντές στη χώρα – σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr