Επικαλούμενη έκθεση του ΟΗΕ, η εφημερίδα αναφέρεται στον ρόλο της τουρκικής μισθοφορικής εταιρείας SADAT, τονίζοντας πως στην έκθεση των 548 σελίδων για το 2021 αναφέρεται ότι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία παραβίασαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. «Στις καταγγελίες κατά της Τουρκίας αναφέρεται ότι η μεταφορά διαφόρων όπλων και οπλικών συστημάτων στη Λιβύη αποτελεί παραβίαση του εμπάργκο όπλων».
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, «ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ισχυρισμούς είναι ότι η SADAT, που περιγράφεται ως τουρκική αμυντική εταιρεία, παρείχε εκπαιδευτική υποστήριξη στην Πολεμική Αεροπορία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και σε Σύρους μαχητές. Η εν λόγω έκθεση αναφέρει ότι η εκπαιδευτική υποστήριξη που παρέχεται παραβιάζει το εμπάργκο που ορίζεται στο άρθρο 9 του ψηφίσματος 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Στην ίδια έκθεση, συνεχίζει η Sozcu, «σημειώνεται ότι η SADAT διαπιστώθηκε ότι μετέφερε στη Λιβύη περίπου 5.000 Σύρους μισθοφόρους υπέρ της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας και πλήρωσε τους μισθούς τους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SADAT, Μελίχ Τανρίβερντι, φέρεται να δήλωσε τα εξής στον δημοσιογράφο Σαϊγκί Όζτουρκ της εφημερίδας σχετικά με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών: «Μας ζητήθηκε να απαντήσουμε στην έκθεση εντός 30 ημερών. Απαντήσαμε ότι “δεν έχουμε τέτοιες δραστηριότητες στη Λιβύη. Αναφέρθηκαν ως πηγή ένας καθηγητής και ένας ιστότοπος”. Μετά την απάντησή μας ο ΟΗΕ ανέφερε: “Αν και η SADAT αρνείται τους ισχυρισμούς, πιστεύεται ότι δραστηριοποιείται στη Λιβύη”.
Ο ίδιος έδωσε επίσης το παράδειγμα της ρωσικής Wagner, για την οποία ο ΟΗΕ είχε πρόσβαση σε πληροφορίες και έγγραφα. «Αν είχαμε (δραστηριότητα στη Λιβύη), θα το είχαν αποδείξει και θα το είχαν δημοσιεύσει, όπως έκαναν με την Wagner» είπε ο Τανρίβερντι.
Στο ίδιο δημοσίευμα της τουρκικής Sozcu, γίνεται αναφορά και στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το έτος 2023, η οποία, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνει ημερομηνίες και τα μέσα που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να μεταφέρει όπλα παραβιάζοντας το εμπάργκο.
«Η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με το ψήφισμα 2095 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η τεχνική και εκπαιδευτική υποστήριξη στη λιβυκή κυβέρνηση μπορεί να παρέχεται μόνο για σκοπούς ασφάλειας και αφοπλισμού και ότι η εκπαίδευση που παρέχει ως υποστήριξη η Τουρκία δεν εμπίπτει στους σκοπούς της ασφάλειας και αφοπλισμού. Αυτές οι εκθέσεις, που κοινοποιούνται στην παγκόσμια κοινή γνώμη από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν έχουν άμεσες κυρώσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι αναφορές χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και άλλες διεθνείς αρχές, είναι δύσκολο να μην ανησυχούμε για τη χώρα μας» σημειώνει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας.
Η Sozcu παραθέτει, τέλος, τους ισχυρισμούς της έκθεσης της ομάδας εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών κατά τις Τουρκίας:
1- Το πλοίο «Τσιρκίν» με σημαία Τανζανίας, το οποίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία Avrasya Shipping Company και συνοδεύεται από τουρκικά στρατεύματα, μετέφερε απαγορευμένο στρατιωτικό υλικό στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο που προβλέπεται στο άρθρο 9 της απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (παράγραφος 69).
2- Η Τουρκία μετέφερε το ηλεκτρονικό σύστημα μάχης ASELSAN Koral στη Λιβύη στις 23 Οκτωβρίου 2019, παραβιάζοντας έτσι το εμπάργκο όπλων (παράγραφος 76).
3- Στις 17 Ιανουαρίου 2020, η Τουρκία μετέφερε 6 συστήματα αεράμυνας MIM-23 και Korkut στη Λιβύη, παραβιάζοντας έτσι το εμπάργκο όπλων (παράγραφος 76).
4- Στις 27 Ιανουαρίου 2020, η Τουρκία μετέφερε αντιαρματικά αμυντικά συστήματα Roketsan UMTAS στη Λιβύη, παραβιάζοντας έτσι το εμπάργκο όπλων (παράγραφος 76).
5- Στις 21 Μαρτίου 2020, η Τουρκία μετέφερε στη Λιβύη το όχημα μάχης FNSS ACV-15 και το πυροβόλο F?rt?na, παραβιάζοντας έτσι το εμπάργκο όπλων (παράγραφος 76).
6- Η Τουρκία μετέφερε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Anka στη Λιβύη στις 19 Απριλίου 2020, παραβιάζοντας έτσι το εμπάργκο όπλων (παράγραφος 76).
7- Η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων με τα πυρομαχικά STM Kargu-2 στις 27 Μαΐου 2020 (παράγραφος 76).
8- Η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων μεταφέροντας στη Λιβύη το πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων Roketsan T-122 Sakarya στις 18 Ιουλίου 2020 (παράγραφος 76).
9- Η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων μεταφέροντας όλμους των 120 χιλιοστών στη Λιβύη στις 9 Οκτωβρίου 2020 (παράγραφος 76).
Ειδήσεις σήμερα
Ελένη Μενεγάκη: Η νέα ανάρτηση της από τις διακοπές της, στην Άνδρο
Μύκονος: Συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Φοβερές αποκαλύψεις για Μπάιντεν- Ο Λευκός Οίκος άσκησε πιέσεις για τον Covid