Η έκθεση του ΔΝΤ αφορά το διάστημα 2013- 2021. Το 2013, το ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα αντιπροσώπευε το 30% του επίσημου ΑΕΠ της χώρας, ενώ το 2021 το ποσοστό αυτό φέρεται να μειώθηκε ραγδαία, στο 16%. Το 2021, το ελληνικό ΑΕΠ ανήλθε στα 181,34 δις ευρώ, υπενθυμίζει το άρθρο.
Οι συντάκτες της μελέτης, οι οικονομολόγοι Larry Qiang Cui και Jiaxiong Yao, αναφέρουν τις προόδους στην ψηφιοποίηση, την αυστηρότερη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και της φοροδιαφυγής και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που έχουν ανοίξει πιο «ευέλικτες ευκαιρίες απασχόλησης» ως λόγους για τον περιορισμό της παραοικονομίας.
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή στον τομέα του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών σε μεγάλο βαθμό, εστιάζοντας στον περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θεσπίζει ένα όριο των 500 ευρώ στις συναλλαγές με μετρητά, ορίζοντας ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά θα πρέπει να πληρώνονται με εμβάσματα ή πιστωτικές κάρτες.
Επιπλέον, όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών αλλά και οι έμποροι λιανικής στην Ελλάδα υποχρεούνται να διαθέτουν POS, παρέχοντας στους πελάτες τους τη δυνατότητα πληρωμής με κάρτα, επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ.
Η παραοικονομία ήταν ένας από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα μας στο «χείλος της χρεοκοπίας» αρκετές φορές κατά την προηγούμενη δεκαετία, τονίζει η γερμανική εφημερίδα. «Η παραοικονομία, μαζί με τη διαφθορά, θεωρείται πως στάθηκε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις επενδύσεις και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη» στην Ελλάδα, προσθέτει.
Ο τουρισμός «κάστρο» για την παραοικονομία – «Μάτι του κυκλώνα» η Κρήτη
Μεγάλο «αγκάθι» στην καταπολέμηση της παραοικονομίας αποτελεί ένας από τους πιο εύρωστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας: ο τουρισμός, ο οποίος παράγει περίπου το 5% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ χρησιμοποίησαν δεδομένα από τις αναζητήσεις στο Google, για να καταλάβουν το μέγεθος της τουριστικής δραστηριότητας και ζήτησης ανά περιοχή. Η πληθώρα, αλλά και το είδος των αναζητήσεων χρησίμευσαν ως δείκτης για το μέγεθος της οικονομικής δραστηριότητας σε κάθε περιοχή.
Η μελέτη φέρεται να ανέδειξε μεγάλες διαφορές ανά περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας: Η δυτική Μακεδονία είχε τα μικρότερα ποσοστά παραοικονομίας και ταυτόχρονα μικρή τουριστική ανάπτυξη, ενώ η τουριστικά πολύ ανεπτυγμένη Κρήτη κρίθηκε πως ευθύνεται για περίπου το 18% της παραοικονομίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, πάντως, όλες οι μελέτες για την παραοικονομία μπορούν να είναι μόνο «περίπου ακριβείς». Όπως επισημαίνει ο συντάκτης, Γκερντ Χόλερ, άλλες εκτιμήσεις για το φαινόμενο αυτό στην Ελλάδα είναι «λιγότερο αισιόδοξες» σε σχέση με αυτές του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά πως η παραοικονομία συνιστά αυτή την στιγμή περίπου το 20,9% του ελληνικού ΑΕΠ. Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Tübingen καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα: Σύμφωνα με την έρευνά του, η παραοικονομική δραστηριότητα αντιστοιχούσε πέρυσι στο 21,7% του ΑΕΠ, ενώ από τις 19 χώρες που εξέτασε το Ινστιτούτο, μόνο η Ιταλία είχε μεγαλύτερο ποσοστό, με 21,8%. Όσο για τη Γερμανία, η παραοικονομία στη χώρα φέρεται να αντιστοιχούσε πέρυσι στο 10,2 του ΑΕΠ της, ενώ στην Αυστρία και την Ελβετία τα ποσοστά άγγιζαν το 7,9% και 6,1%, αντίστοιχα.