Το σχέδιο απόφασης, το οποίο αφορά επίσης την Αυστριακή Κάριν Κνάισλ, πρώην υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστηρίζεται από τις τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά μπορεί ακόμη να γίνουν σ’ αυτό ήσσονος σημασίας αλλαγές.
Επικριτές κατηγορούν τον Σρέντερ, ο οποίος ως καγκελάριος υποστήριξε την κατασκευή περισσότερων αγωγών αερίου, ότι εμβάθυνε την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από μια γείτονα που έχει γίνει τώρα εχθρική.
Ο Σρέντερ δεν ήταν αμέσως διαθέσιμος για να σχολιάσει.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «επσημαίνει ότι πρώην πολιτικοί (…) έχουν παραιτηθεί πρόσφατα από τις θέσεις τους σε ρωσικές εταιρείες και ζητεί κατηγορηματικά να πράξουν το ίδιο και άλλοι, όπως η Κάριν Κνάισλ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης.
Το κείμενο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί αργότερα σήμερα. Δεν είναι δεσμευτικό, όμως ασκεί σημαντική πίεση στην ΕΕ να αναλάβει δράση εναντίον Ευρωπαίων που θεωρείται ότι διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.
Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει συμφωνήσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων ολιγαρχών και αξιωματούχων που συνδέονται με το Κρεμλίνο, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, όμως έχει αποφύγει να στοχοθετήσει απ’ ευθείας Ευρωπαίους που κατέχουν κορυφαίες θέσεις σε ρωσικές εταιρείες οι οποίες θεωρείται ότι υποστηρίζουν τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί «να επεκταθεί ο κατάλογος των ατόμων που στοχοθετούνται από τις κυρώσεις της ΕΕ ώστε να περιλάβει τους Ευρωπαίους που είναι μέλη των συμβουλίων μεγάλων ρωσικών εταιρειών και τους πολιτικόυς που συνεχίζουν να λαμβάνουν ρωσικό χρήμα».
«Υπηρετώντας σε κορυφαίες θέσεις σε εταιρείες που συνδέονται με το Κρεμλίνο, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ συνεργάζεται ντε φάκτο στενά με τη Ρωσία», δήλωσε ο κεντροδεξιός βουλευτής Μάρκους Φέρμπερ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη του σχεδίου απόφασης.
Εκπρόσωπος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν θέλησε να σχολιάσει το σχέδιο απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, όμως υπογράμμισε πως η επιβολή ατομικών κυρώσεων απαιτεί αποδείξεις και τη στήριξη και των 27 κυβερνήσεων.
Ο Σρέντερ είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής των μετόχων της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία, ένα πρόγραμμα που βρίσκεται πλέον σε αναστολή.
Ειδήσεις σήμερα
Υποχρεωτική η μάσκα μόνο σε νοσοκομεία, γηροκομεία και μέσα μεταφοράς – Καταργείται στα καταστήματα
Γαλάτσι: Έτσι ξεκίνησε ο άγριος καυγάς μεταξύ των μαθητών στο Άλσος Βεϊκού