Το βράδυ της Τετάρτης ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και ενόψει του δικαστηρίου δήλωσε για πρώτη φορά ότι σκοπός του Ισραήλ δεν είναι να διώξει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα.
Το ΣΑ του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο καταδικάζει τις ενέργειες των Χούθι στην Ερυθρά. Ρωσία και Κίνα απείχαν.
Σύμφωνα με την ανταποκριτή του Al Jazeera από το Διεθνές Δικαστήριο: «Μόλις ακούσαμε τρεις ώρες πολύ λεπτομερών περιγραφών αυτού που η Νότια Αφρική λέει ότι είναι μια πολύ πειστική περίπτωση γενοκτονίας που διαπράττει τώρα το Ισραήλ στη Γάζα.
Η Νότια Αφρική ζητά από το Δικαστήριο να αποφασίσει γρήγορα για επείγοντα προσωρινά μέτρα ώστε να ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει ό,τι κάνει: Στρατιωτική δράση, μαζικές εκτοπίσεις, στέρηση τροφίμων, στέγης, νερού και βασικής υγειονομικής περίθαλψης σους κατοίκους της Γάζας.
Οι ιστορικοί, που παρακολουθούν το Διεθνές Δικαστήριο εδώ και πολλά χρόνια, λένε ότι αυτή είναι η πιο λεπτομερής, η πιο φρικτή υπόθεση μέχρι σήμερα».
Γιατί η Νότια Αφρική δεν ζητά καμία δικαστική απόφαση κατά της Χαμάς
Ο Lowe, εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής, απάντησε στο ερώτημα αυτό με τα ακόλουθα σημεία:
Η υπόθεση αυτή αφορά τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, το έδαφος δηλαδή που, πριν από τρεις εβδομάδες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε ότι αποτελεί «αναπόσπαστο τμήμα του εδάφους που κατέλαβε το 1967» το Ισραήλ.
Όπως θα καταλάβει το δικαστήριο, η Χαμάς δεν είναι κράτος και δεν μπορεί να είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία και δεν μπορεί να είναι συμβαλλόμενο μέρος στην παρούσα διαδικασία.
Υπάρχουν άλλα όργανα και διαδικασίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με τις θηριωδίες του παρελθόντος κατά άλλων φορέων, εκτός από τα κράτη.
Από νομική άποψη, βάσει της σύμβασης, η Νότια Αφρική δεν μπορεί να ζητήσει από το παρόν δικαστήριο διαταγή κατά της Χαμάς.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Καμία βιαιότητα, καμία φρικαλεότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει με κανέναν τρόπο και καμία συνθήκη διάπραξη γενοκτονίας.
Ο Vaughan Lowe ξεκίνησε την ομιλία του, όπως έκαναν και οι περισσότεροι εκπρόσωποι της Νότιας Αφρικής, υπενθυμίζοντας στο δικαστήριο ότι σε αυτό το στάδιο, «δεν χρειάζεται να καθορίσει αν το Ισραήλ έχει ενεργήσει ή όχι αντίθετα προς τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία».
Όπως είπε αυτό μπορεί να γίνει μόνο «στο στάδιο της ουσίας».
Στη συνέχεια, μέσα από τη νομολογία του ΔΔΔ, επεσήμανε πέντε προϋποθέσεις για τη λήψη προσωρινών μέτρων. Απαριθμώντας τα ένα προς ένα, εξήγησε πώς η περίπτωση της Νότιας Αφρικής πληρούσε αυτούς τους όρους.
Ακόμα αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που έχει απευθύνει το Ισραήλ στη Νότια Αφρική με τον ισχυρισμό ότι δεν έκανε αντίστοιχη προσφυγή για τα εγκλήματα της Χαμάς.
Σε νομικό επίπεδο εξήγησε μία σειρά από παράγοντες που κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό. «Η Χαμάς δεν είναι κράτος και δεν δεσμεύεται από τη συνθήκη της Γενεύης», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε ότι για να υποστηριχθεί η κατηγορία της γενοκτονίας δεν αρκεί η ακρότητα και η βιαιότητα των όποιων επιχειρήσεων αλλά χρειάζεται να υπάρχει και πρόθεση και επεσήμανε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, όχι οι Εβραίοι ούτε οι πολίτες του Ισραήλ, έχουν πρόθεση να καταστρέψουν την ομάδα των Παλαιστινίων ως σύνολο και ότι επίσης δεν έκαναν καμία ενέργεια για να αποτρέψουν τη γενοκτονία.
Ακόμα ανέφερε ότι η επίκληση του Ισραήλ στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, δεν έχει εφαρμογή σε αυτή την περίπτωση, καθώς η Γάζα ήταν για χρόνια κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ και σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ είναι αυτό που ασκεί έλεγχο στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις προμήθειες, το ρεύμα που θα περάσει στον περικλεισμένο από τείχος θύλακα.
«Ωστόσο αυτό δεν είναι το σημαντικότερο», ανέφερε. Το σημαντικότερο είναι όπως είπε ότι όποια πράξη αγριότητας και σφαγής να έχει γίνει από μερίδα των Παλαιστινίων δεν μπορεί να δικαιολογήσει με κανέναν τρόπο και καμία συνθήκη πράξη γενοκτονίας.
Ειδήσεις σήμερα
Στο Κάιρο ο Μπλίνκεν- Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή