Τα τρία χειρόγραφα έγγραφα με τον «γραφικό χαρακτήρα του Σινουάρ» προήλθαν από ένα σημειωματάριο και, όπως υποστηρίζει το δίκτυο Al Quds, περιλαμβάνουν οδηγίες για τους ομήρους, την καταγραφή κάποιων εξ αυτών και την τοποθεσία που φυλάσσονται, καθώς και τα ονόματα 11 γυναικών και την κατάστασή τους.
Στο πρώτο από τα τρία χειρόγραφα ο Σινουάρ επικαλείται τον ύμνο 4 από τη Σούρα Μοχάμεντ που μεταφράζεται ώς «αν τους πάρετε ομήρους αφού προκαλέσετε μεγάλες απώλειες, τότε είτε θα τους κάνετε χάρη με το να τους απελευθερώσετε από την ομηρία χωρίς αποζημίωσή ή λύτρα, ή θα πάρετε λύτρα κρατώντας τους ως αντάλλαγμα μέχρι να τους απελευθερώσετε».
Στη δεύτερη σελίδα ο Σινουάρ δίνει οδηγίες στα μέλη της Χαμάς «να φροντίζετε τη ζωή των αιχμαλώτων και να τη διασφαλίσετε θεωρώντας τους διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια σας».
«Το καθήκον της απελευθέρωσης των δικών μας αιχμαλώτων μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με την διαφύλαξη των αιχμαλώτων του εχθρού και η ανταμοιβή των αιχμαλώτων μας είναι προς όφελος των μουτζαχεντίν» προσθέτει ο Σινουάρ.
Σε αυτή τη δεύτερη σελίδα ο Σινουάρ φέρεται να καταγράφει τα αριθμητικά στοιχεία των ισραηλινών ομήρων, την ηλικία τους, αν είναι στρατιώτες ή απλοί πολίτες, νέοι ή μεγάλοι σε ηλικία.
Κατά το δημοσίευμα στην τρίτη σελίδα ο Σινουάρ αναφέρεται ονομαστικά σε 11 γυναίκες ομήρους και συγκεκριμένα στις:
1- Nili Eliyahu Margalit, 41 ετών, νοσοκόμα
2- Tamar Shalom Metzger, 78 ετών
3- Raymond Nahum Kirscht, 36 ετών, ασθενής
4- Elena Julian Turbanov, 50 ετών, Ρωσίδα
5- Noraline Babdella, 60 ετών, Φιλιππινέζα/Ισραηλινή
6 – Irina Tatem, 73 ετών, Ρωσίδα
7 – Bethlehem Yehuda, 49 ετών, Αμερικανίδα
8- Merav Ben Yamin Tal, 53 ετών
9 – Ο εχθρός του Μορντεκάι είναι γυναίκα κρατούμενη ηλικίας 75 ετών
10 – Ophelia Rothman, 77 ετών
11 – Detiza Hyman, 84 ετών
«Εγκληματία! Γιατί δεν είσαι στη Χάγη;» - Ο κακός χαμός στη τελευταία συνέντευξη του Μπλίνκεν [βίντεο]
Στο Κατάρ για διαπραγματεύσεις ισραηλινή αντιπροσωπεία
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη την προσεχή αποστολή αντιπροσωπείας στο Κατάρ στο πλαίσιο προσπάθειας για να ξαναρχίσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας στη Λωρίδα της Γάζας που θα συμπεριλαμβάνει απελευθέρωση των ομήρων που απομένουν ζωντανοί, ενώ η Χαμάς δήλωσε ανοικτή σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου.
Οι πιο πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα μεσολαβητών —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων, διεξήχθησαν τον Αύγουστο κι απέτυχαν, όπως αρκετές ανάλογες προηγούμενες προσπάθειες.
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο: έγινε νέα σειρά βομβαρδισμών σε νότια προάστια της Βηρυτού τη νύχτα, ενώ τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη Χασμπάγια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι νέες διαπραγματεύσεις αναγγέλθηκαν μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε σε μάχη με τον στρατό του Ισραήλ τη 16η Οκτωβρίου στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και καθώς το Ισραήλ δέχεται πιέσεις για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα εναντίον της Χαμάς και στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ, δυο κινημάτων υποστηριζόμενων από το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του.
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, πάνω απ’ όλα στον βορρά, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 770 Παλαιστίνιοι μέσα σε 19 ημέρες, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.
Η Χαμάς «φάνηκε διατεθειμένη να συμφωνήσει στη διακοπή των εχθροπραξιών» αλλά αξιώνει το Ισραήλ να «δεσμευτεί σε κατάπαυση του πυρός», στην «αποχώρηση» των στρατευμάτων του από τον θύλακα και σε «σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή» των ομήρων που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023 και παραμένουν έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας με παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, δήλωσε αξιωματούχος του κινήματος. Οι όροι αυτοί, που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις, είχαν απορριφθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Χτες Πέμπτη, η Χαμάς εξέφρασε την «ετοιμότητά» της για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με όσα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του κινήματος. «Μια ηγετική αντιπροσωπεία του κινήματος έφτασε χτες στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με Αιγύπτιους αξιωματούχους», είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά του.
Και πρόσθεσε: «Συζητήθηκαν ιδέες και προτάσεις σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων». Τόνισε επίσης ότι «η Χαμάς έχει δείξει την ετοιμότητά της για κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτό που απαιτείται είναι η δέσμευση του Ισραήλ στην κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας, η επιστροφή των εκτοπισμένων και μια σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την παροχή βοήθειας».
Έπειτα από συνομιλίες στο Κάιρο μεταξύ Αιγυπτίων αξιωματούχων και αντιπροσωπείας της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα στείλει στο Κατάρ τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της χώρας του, της Μοσάντ, σύμφωνα με το γραφείο του.
Ο κ. Μπαρνέα αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή με τον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με τις «διάφορες επιλογές για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο επικεφαλής της Μοσάντ ήδη συζήτησε με Αιγύπτιους ανώτερους αξιωματούχους στο πλαίσιο των προσπαθειών για την «επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε το δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.
Στη Ντόχα —όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο της Χαμάς—, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επέμεινε χθες στην ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, αναμένεται αργότερα σήμερα να συναντηθεί στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, τον Νατζίμπ Μικάτι, για να συζητήσουν σχετικά με την ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στη λιβανική επικράτεια.
Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 θεωρείται πως παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 42.847 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Ο πόλεμος ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σχεδόν όλους τους κατοίκους του μικρού θύλακα (2,4 εκατ.), που ετοιμάζονται να ζήσουν δεύτερο χειμώνα με ολοένα πιο ακραίες ελλείψεις —απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ —, υπό πολιορκία και βομβαρδισμούς.
Ειδήσεις σήμερα
Τo PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα
Αμαλιάδα: Τρία από τα πέντε βρέφη πέθαναν από διάμεση πνευμονίτιδα [βίντεο]