Στο γεγονός αυτό, που είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στις αρχές των δύο χωρών, το Ινστιτούτο Οικολογίας Γλυκών Νερών και Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων του Λάιμπνιτς (IGB) απαντά ότι το είδος Prymnesium parvum, πιο γνωστό ως χρυσοφύκη, εντοπίστηκε σε όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από τον ποταμό.
«Όταν ο συγκεκριμένος τύπος φυκιών εντοπίζεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει πολύ υψηλή συγκέντρωση τοξινών» ανέφερε η Ελίζαμπετ Βάργκα που ανέλαβε την ανάλυση των δειγμάτων. Αν και θα χρειαστεί αν γίνουν περαιτέρω έρευνες για την τοξικότητα της εν λόγω άλγης, οι επιστήμονες βρίσκουν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των φυκιών και του θανάτου των ψαριών.
Έτερος επιστήμονας του Ινστιτούτου, ο Τομπίας Γκολντχάμερ, δήλωσε πως «μία τόσο μεγάλη ανάπτυξη φυκιών απαιτεί αυξημένα επίπεδα αλατότητας που μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της βιομηχανικής ρύπανσης», προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για την μείωση του αλατιού στο νερό, το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί και πάλι κατά τη διάρκεια ενός ζεστού και ξηρού καλοκαιριού.
Έλεν Ντε Τζένερις: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της - Έγινε μελαχρινή! [βίντεο]
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκία: Στα… όπλα και τα τουρκικά ΜΜΕ – «Η Ελλάδα θέλει πόλεμο» [βίντεο]
Συντάξεις: Ποιοι «κλειδώνουν» αύξηση έως 200 ευρώ το μήνα [αναλυτικοί πίνακες]