Από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και για ένα εξάμηνο η κυβέρνηση του Βερολίνου θα εφαρμόσει το μέτρο στο πλαίσιο μιας δέσμης πολιτικών, με στόχο την ανάσχεση των αυξημένων κυμάτων παράνομων μεταναστών και την αντιμετώπιση της απειλής του ισλαμικού εξτρεμισμού, είπε η υπουργός.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενημερώθηκε ήδη χθες για τους νέους κανόνες για ελέγχους διαβατηρίων που θα ισχύουν και στα σύνορα με Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία, πρόσθεσε.
Από πέρυσι αυστηρότεροι έλεγχοι διεξάγονται στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία, ενώ ανάλογο μοντέλο ισχύει για τα γερμανοαυστριακά σύνορα από το 2015, λόγω του Μεταναστευτικού, υπενθύμισε.
«Ενδυναμώνουμε την εσωτερική μας ασφάλεια με συγκεκριμένες ενέργειες και συνεχίζουμε τη σκληρή μας στάση απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και τους κινδύνους που εγκυμονούν από ισλαμιστές», δήλωσε.
Εντός της ζώνης Σένγκεν οι μετακινήσεις δεν μπορούν να συνεχίζονται σε καθεστώς απόλυτης ελευθερίας χωρίς περιορισμούς και ελέγχους όταν διακυβεύονται πλέον τόσα πολλά, είναι το μήνυμα της ομοσπονδιακής τρικομματικής συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων και Φιλελευθέρων.
«Η χώρα μου δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί μετανάστες που θα απορρίπτει η Γερμανία στα σύνορα… Εχω δώσει ήδη εντολή στον αρχηγό της Αστυνομίας να μην επιτραπούν επιστροφές στην Αυστρία», ήταν η πρώτη αντίδραση από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Γκέρχαρντ Κέρνερ, που μίλησε στην εφημερίδα «Bild».
Η χθεσινή ανακοίνωση του Βερολίνου πάντως δεν έπεσε κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και δυο βδομάδες ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς και οι κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να καταθέσουν στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους ένα συνολικό πακέτο μέτρων, για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και ενίσχυσης της ασφάλειας λόγω της εντεινόμενης πρόκλησης των ισλαμιστών.
Εβαλαν επί τάπητος ένα μοντέλο απαγόρευσης εισόδου στη Γερμανία σε όσους περιλαμβάνονται σε «μαύρες λίστες» λόγω εξτρεμιστικής δράσης, δεν διαθέτουν βίζες ή δεν έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, ανάλογο εκείνου που εφαρμόστηκε στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου φέτος το καλοκαίρι, έγραψε ο γερμανικός Τύπος.
Μεταναστευτικό και ισλαμιστική απειλή είναι δύο θέματα που κατά τους αναλυτές δίνουν τροφή στο «τέρας της Ακροδεξιάς» που γιγαντώνεται. Η επίθεση σε φεστιβάλ στην πόλη Ζόλινγκεν στις 24 Αυγούστου από Σύρο υπό απέλαση που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τρεις περαστικούς και τραυμάτισε οκτώ σόκαρε τη Γερμανία.
Παρά τις προαναγγελίες δρακόντειων μέτρων για επιτάχυνση της διαδικασίας απελάσεων λίγες ημέρες αργότερα από την κυβέρνηση, στις εκλογές για τις τοπικές κυβερνήσεις στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας πριν 10 ημέρες η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία σάρωσε και η λαϊκιστική ακροαριστερή Συμμαχία της Ζάρα Βάγκενκνεχτ με ανάλογη αντιμεταναστευτική ρητορική διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στη συγκρότηση κυβερνητικών συνασπισμών.
Στις αντίστοιχες εκλογές στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου στις 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκύψει ανάλογη εικόνα από την κάλπη. Εχουν μεσολαβήσει κι άλλες δύο επιθέσεις από Αυστριακό υπήκοο βοσνιακής καταγωγής και Αλβανό μετανάστη την περασμένη βδομάδα χωρίς θύματα. Και οι δύο ήταν ισλαμιστές.
Το ζητούμενο για τον Σολτς, τους κυβερνητικούς συμμάχους του και τους Χριστιανοδημοκράτες που όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα είναι οι νικητές των ομοσπονδιακών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2025, είναι να μην είναι ενισχυμένα τα δύο άκρα στην επόμενη Μπούντεσταγκ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, η τρικομματική κυβερνητική συμμαχία υπό τον Σολτς συνολικά θα λάμβανε 29% των ψήφων αν στήνονταν κάλπες σε όλη τη χώρα σήμερα. Είναι ναδίρ τριετίας. Στις εκλογές του 2021 τα τρία κόμματα είχαν συγκεντρώσει 52% των ψήφων. Αν οι ομοσπονδιακές εκλογές γίνονταν σήμερα οι Χριστιανοδημοκράτες θα λάμβαναν 32%, η Ακροδεξιά 19% και η ακροαριστερή Ζάρα 10% των ψήφων.
Λίγο πριν από τη χθεσινή ανακοίνωση των μέτρων για τα σύνορα ο Σολτς απέρριπτε το ενδεχόμενο παραίτησής του ή πρόωρης προσφυγής σε κάλπες. Επέλεξε να σκληρύνει γραμμή σε Μεταναστευτικό και εξτρεμισμό και να διεκδικήσει και πάλι την καγκελαρία.