Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Μερτς αντιστέκεται σε αυτά τα «μικροπολιτικά παιχνίδια», εξορκίζοντας τον Σολτς να μην παρατείνει την αβεβαιότητα, σε βάρος της γερμανικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής σταθερότητας. Το κακό είναι ότι η CDU δεν έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς βάσει του γερμανικού Συντάγματος για να πέσει και τυπικά η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση/απόλυση του φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, και να προκηρυχθούν αμέσως πρόωρες εκλογές, θα πρέπει ο Μερτς να συγκεντρώσει πλειοψηφία στην Μπούντεστανγκ, που δεν διαθέτει αυτήν τη στιγμή.
Ισως ο καγκελάριος υποχωρήσει βλέποντας τα παιχνίδια του να γίνονται μπούμερανγκ, καθώς το 84% των ερωτηθέντων σε έρευνα της ZDF ζητά άμεσα εκλογές. Ο Σολτς δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με εσωκομματικό πραξικόπημα, από τη στιγμή που το 57% του δείγματος της Forsa προτιμά υποψήφιο καγκελάριο του SPD τον υπουργό Αμυνας, Οσκαρ Πιστόριους, και μόνο το 13% τον Σολτς – ο οποίος μειοψηφεί ακόμη και στο κόμμα του!
Με υπαιτιότητα του Σολτς το SPD υποχώρησε στο 15% στη χθεσινή δημοσκόπηση του INSA για την «Bild». Η CDU/CSU προηγείται με 32%, η AfD (ενισχυμένη από τη νίκη Τραμπ) ανεβαίνει στο 19%, ενώ Πράσινοι και «Σύνδεσμος Σάρα Βάγκεννκεχτ» (BSW) συγκεντρώνουν 10% και 7% στην πρόθεση ψήφου. Εκτός Βουλής με 4% έκαστος μένουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Λίντνερ και η Αριστερά (Die Linke).
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 35 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (χθες και προχθές) επισκιάστηκαν από την εσωτερική πολιτική αστάθεια και την επιστροφή του Τραμπ στις ΗΠΑ, που φοβίζει όλους του Ευρωπαίους. Ο Σολτς μάλιστα προσποιήθηκε ότι… βρέχει, όταν δημοσιογράφοι στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Βουδαπέστης τον κάλεσαν να σχολιάσει προσβλητική ανάρτηση του Ελον Μασκ στο Χ για το πρόσωπό του. Ο Αμερικανός μεγιστάνας χαρακτήρισε «τρελό» τον Σολτς στα γερμανικά, αλλά ο τελευταίος είπε ότι… δεν το πρόσεξε επειδή «στον κόσμο που ζούμε οι εταιρείες του Ιντερνετ δεν είναι κρατικοί φορείς»!
Ford: Θα μειώσει το 14% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού της μέχρι τέλος του 2027
Στο διάγγελμά του για την πτώση του Τείχους το Σάββατο, ο Σολτς τόνισε πως η άρση του διαχωρισμού της Γερμανίας το 1989 ήταν νίκη όλης της Ευρώπης. Τότε ξεκίνησε η απαλλαγή της Ανατολικής Γερμανίας από τη σοβιετική κατοχή, ενώ το «αντιρωσικό» άρωμα στις φετινές εκδηλώσεις -όπου παρέστησαν ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο Πράσινος αντικαγκελάριος και υποψήφιος καγκελάριος στις επερχόμενες εκλογές, Ρόμπερτ Χάμπεκ- το έδωσε το αντιπολιτευόμενο τον Πούτιν γυναικείο ρωσικό συγκρότημα, Pussy Riot.