Στη Νόις, μία πόλη που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Ρήνου από αυτήν που βρίσκεται το Ντίσελντορφ, μία παρέα Μουσουλμάνων μαθητών, ηλικία 17-19 ετών, ενεργούσαν ως «αστυνομία της Σαρία». Σύμφωνα με την είδηση, η οποία έκανε τον γύρο των γερμανικών ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, οι έφηβοι απαιτούσαν από τους συμμαθητές, αλλά και τους δασκάλους τους, να τηρούν αυστηρούς ισλαμικούς κανόνες, όπως η κάλυψη του κεφαλιού για τις γυναίκες αλλά και ο διαχωρισμός των σχολικών τάξεων, ανάλογα με το φύλο των μαθητών. Είχαν ζητήσει, επίσης, τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων προσευχής μέσα στο σχολείο.
Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, οι υπόλοιποι Μουσουλμάνοι μαθητές του σχολείου δέχονταν πίεση από τους «αστυνομικούς της Σαρία» προκειμένου να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα και να τελειώνουν νωρίτερα τα μαθήματά τους τις Παρασκευές, την ιερή ημέρα του Ισλάμ. Οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα τους «αστυνομικούς» να είχαν απειλήσει με…λιθοβολισμό τους συμμαθητές τους που δεν συμμορφώνονταν.
Οι δάσκαλοι του σχολείου, ανήμποροι να βγάλουν άκρη με αυτή την κατάσταση, κάλεσαν την αστυνομία τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα η Εισαγγελία να διεξάγει έρευνα για τους συγκεκριμένους μαθητές και τις οικογένειές τους. Παρότι ακούγεται ακραίο, το περιστατικό αυτό δεν είναι ακριβώς μεμονωμένο. Στο κρατίδιο της Βόρειας – Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου βρίσκεται η Νόις, παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα περιστατικά ριζοσπαστικοποίησης των Μουσουλμάνων μαθητών, όπως λέει στην Rheinische Post ο Κλάους Κέτερ, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου για την Εκπαίδευση και την Ανατροφή (VBE).
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Κέτερ, το αίτημα για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων προσευχής έχει διατυπωθεί σε αρκετά σχολεία, μέσα στο συγκεκριμένο κρατίδιο. «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα σχολεία δεν είναι θρησκευτικά ιδρύματα και ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τα σχολεία, εδώ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία», τονίζει ο ειδικός. «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε αίθουσες προσευχής για κάθε θρησκεία. Η θρησκεία είναι φυσικά σημαντική στα σχολεία, και γι’ αυτό έχουμε μαθήματα θρησκείας και φιλοσοφίας».
Με βάση τις μαρτυρίες δασκάλων που έχουν έρθει σε επαφή με τον VBE, ο Κέτερ αναφέρει πως οι μαθητές που επιδεικνύουν αυτές τις συμπεριφορές δεν προέρχονται, απαραίτητα, από υπερσυντηρητικές οικογένειες. «Βλέπουμε αυτή τη στιγμή μια σαφή τάση μεταξύ των Μουσουλμάνων μαθητών να συμπεριφέρονται πιο θρησκόληπτα, για παράδειγμα, όσον αφορά την τήρηση θρησκευτικών τελετουργιών και την ερμηνεία του Κορανίου. Ειδικά τα παιδιά που προέρχονται από πιο μετριοπαθείς και φιλελεύθερες μουσουλμανικές οικογένειες, γίνονται ξαφνικά πιο συντηρητικά».
«Οι μαθητές θέτουν ο ένας τον άλλον υπό πίεση, όσον αφορά ζητήματα όπως η μαντίλα και οι κανόνες νηστείας. Φαίνεται σαν να πραγματοποιούν έναν διαγωνισμό με θέμα: Ποιος είναι ο καλύτερος Μουσουλμάνος;», λέει ο ίδιος.
RS-26 Rubezh: Τι είναι και ποια η ισχύς του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ, βλέπει μία σύνδεση αυτών των περιστατικών με τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί Μουσουλμάνοι μαθητές αντιδρούν, χαρακτηρίζοντας τους δασκάλους τους ως «άπιστους», όταν οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν, για παράδειγμα, τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
Σε δηλώσεις του στη Rheinische Post, ο Ρόιλ εξέφρασε την ανησυχία ένταξης των μαθητών αυτών σε εξτρεμιστικούς κύκλους, στους οποίους τα παιδιά εκτίθενται πλέον πολύ πιο εύκολα χάρη στο διαδίκτυο: «Το Διαδίκτυο, όπου τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο, συνιστά μεγάλο κίνδυνο». Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ιδεολογίες διαδίδονται αφιλτράριστα και αταξινόμητα – «δημιουργώντας γόνιμο έδαφος για τον εξτρεμισμό», όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Ο υπουργός Ρόιλ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να ειδοποιούν άμεσα την αστυνομία όταν παρατηρούν ασυνήθιστη συμπεριφορά και θρησκευτικό φανατισμό από μεριάς των μαθητών τους. Επικαλούμενος μία πρόσφατη, αποτραπείσα επίθεση στο Λεβερκούζεν, που σχεδίαζαν να εξαπολύσουν δύο μαθητές 15 και 16 ετών, ο πολιτικός τόνισε ότι οι νέοι μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθούν «εν μία νυκτί».
Η παρέμβαση της αστυνομίας κρίνεται, μεταξύ άλλων, σκόπιμη, καθώς οι περισσότεροι δάσκαλοι δεν διαθέτουν τα κατάλληλα «εργαλεία» ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τέτοιες περιπτώσεις και να αποτρέπουν την κλιμάκωση των φαινομένων.
Ισλαμισμός στα σχολεία στη Γερμανία: Τι είναι το πρόγραμμα Wegweiser στο οποίο στράφηκαν χιλιάδες μαθητές
Προκειμένου να προστατεύσει τους μαθητές από τον προσηλυτισμό σε εξτρεμιστικούς κύκλους, η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας προχώρησε, πρόσφατα, στην ενίσχυση του προγράμματος «Wegweiser» («οδηγός», «οδοδείκτης»). Το πρόγραμμα αυτό, που δημιουργήθηκε το 2014, αποτελεί μία πλατφόρμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στα άτομα που έχουν εμπλακεί με τον εξτρεμιστικό ισλαμισμό. Από τότε που άνοιξε, η πλατφόρμα έχει παρέχει υπηρεσίες σε 1.500 άτομα, το 70% των οποίων ήταν κάτω των 18 ετών, όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung (SZ).
Από τις αρχές του 2023, παρατηρήθηκε αυξημένη «κίνηση» στην σελίδα, αναφέρει το ρεπορτάζ της SZ. Τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, οι συμβουλευτικές συνεδρίες αυξήθηκαν κατά 38%, με 88 νέα άτομα να ζητούν βοήθεια. Περίπου 218 άτομα από τον κύκλο των άμεσα ενδιαφερόμενων (π.χ. γονείς, αδέλφια, φίλοι, δάσκαλοι και ιμάμηδες) ήρθαν επίσης σε επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό που στελεχώνει την σελίδα αυτή.
Στο Wegweiser εργάζονται αυτή την στιγμή πάνω από 80 κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, ισλαμολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες. Από εδώ και στο εξής, στην σελίδα προστίθεται μία νέα λειτουργία, αυτή του «Live Chat» (της «ζωντανής», δηλαδή συνομιλίας). Ανά πάσα στιγμή, οποιοσδήποτε χρειάζεται συμβουλές θα μπορεί ανώνυμα να απευθύνεται σε κάποιον διαθέσιμο ειδικό, αντί να κάνει κάποιο αίτημα για συνεδρία, όπως γινόταν παλαιότερα.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στο Wegweiser έχουν καταφύγει πολλές φορές και δάσκαλοι, οι οποίοι ζητούν την αρωγή του προγράμματος για την αντιμετώπιση ανησυχητικών περιστατικών στις τάξεις τους. Πράγματι, μέσα στο 2023 και μέχρι το τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου, το Wegweiser είχε πραγματοποιήσει πάνω από 1.000 εκδηλώσεις και εργαστήρια «ευαισθητοποίησης» στα σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Σύμφωνα με την SZ, πέρα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Wegweiser, στο κρατίδιο λειτουργούν και φυσικά συμβουλευτικά κέντρα, μεταξύ άλλων στο Έσσεν, το Βούπερταλ και την Κολωνία.