«Θα ήταν λάθος να παραδώσουμε απλώς σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως το τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Panzerhaubitzer 2000, χωρίς οδηγίες, χωρίς εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στη Γερμανία η εκπαίδευση», δήλωσε ο καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς των ανατολικών κρατιδίων και διευκρίνισε ότι το ίδιο ισχύει και για το αντιαεροπορικό άρμα Gepard.
«Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε στην Ουκρανία πραγματικά αποτελεσματική βοήθεια. Ο ουκρανικός στρατός πρέπει και να μπορεί να χρησιμοποιεί βαρύ εξοπλισμό στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Αλλά πρέπει να εκπαιδευτεί για αυτό», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα άλλα υπερσύγχρονα συστήματα που θα διαθέσει η Γερμανία στην Ουκρανία, όπως το ραντάρ παρακολούθησης Cobra και το σύστημα αεράμυνας Iris-T που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
«Η Ρωσία δεν επιτρέπεται να κερδίσει και δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», επανέλαβε ο κ. Σολτς μετά τη συνάντησή του χθες, Δευτέρα, το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας και υποσχέθηκε ακόμη ότι η Σλοβακία θα εξακολουθήσει υποστηρίζεται από τη Γερμανία για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου. «Η Γερμανία θα υπερασπιστεί κάθε τετραγωνικό εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο καγκελάριος.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία υπερασπίστηκε τη γερμανική στάση σχετικά με την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία. «Στεκόμαστε ενωμένοι την ώρα του κινδύνου. Και είμαστε ικανοί για έκτακτη δράση. Στηρίζουμε την Ουκρανία με όπλα, χρήματα και ανθρωπιστική βοήθεια. Ενισχύουμε από κοινού το ευάλωτο ανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ προκειμένου να καταστεί ασφαλέστερη ολόκληρη τη Συμμαχία», δήλωσε η υπουργός και τόνισε ότι σε αυτή την προσπάθεια «η Γερμανία βοηθά πολύ».
«Παραδώσαμε πολύ γρήγορα υλικό από τις ένοπλες δυνάμεις. Ό,τι μπορούσαμε», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λάμπρεχτ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι σύντομα η Bundeswehr, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, έφθασε στο όριό της. Το ίδιο ισχύει και για την παράδοση των Panzerhaubitze 2000, πρόσθεσε, αναφερόμενη στην υπεσχημένη παράδοση επτά αρμάτων, με την οποία η Γερμανία καλύπτει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η αμυντική βιομηχανία επισκευάζει αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Gepard και ήδη γίνεται εκπαίδευση των Ουκρανών σε αυτά.
Ειδήσεις σήμερα
Power Pass: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα – Πώς θα συμπληρώσετε την αίτηση
Ελληνοτουρκικά: Κωδικός… ψυχραιμία για Τουρκία – Ποιο το μήνυμα του Μαξίμου