Κάλεσμα
Ηταν η πρώτη φορά που ο Μακρόν μίλησε για τις βουλευτικές εκλογές μετά τον πρώτο γύρο και σχεδόν απηύθυνε έκκληση για καθαρή πλειοψηφία, καθώς η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη. Το φιλελεύθερο μπλοκ του προέδρου κινδυνεύει να χάσει πολλές βουλευτικές έδρες από την αριστερή συμμαχία NUPES υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ο Μακρόν μίλησε για την αναγκαιότητα της ψήφου, την Πέμπτη, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Ρουμανία και εν συνεχεία για το Κίεβο, προβάλλοντας την ισχυρή θέση της Γαλλίας εντός της Ευρώπης. Απευθύνθηκε στο 52% που δεν ψήφισε την περασμένη Κυριακή, υπογραμμίζοντας ότι οι καιροί απαιτούν «σοβαρές επιλογές». Το ποσοστό αποχής ξεπέρασε το 70% στους νέους κάτω των 30 ετών.
Η φιλελεύθερη συμμαχία «Μαζί» (Ensemble!) συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ενωσης». Ο ακροδεξιός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κέρδισε το 18,6% των ψήφων και το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών 10,4%.
Για τον προεδρικό συνασπισμό «Μαζί» δεν είναι αρκετή η νίκη, όπως προβλέπεται από τις δημοσκοπήσεις. Αν δεν συγκεντρώσει τις απαραίτητες 289 έδρες για την αυτοδυναμία, τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του προέδρου θα συναντήσουν πολλά εμπόδια στην υλοποίησή τους. Στην περίπτωση που ο προεδρικός συνασπισμός δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, θα πρέπει να αναζητά συμμάχους στην Εθνοσυνέλευση -πιθανότατα τους Ρεπουμπλικανούς- για την προώθηση του σημαντικού νομοθετικού έργου.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Απειλή Μελανσόν
Οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης αποδύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε εκστρατεία προκειμένου να αναδείξουν τις ασάφειες και τις υπερβολές του προγράμματος του Μελανσόν, υπογραμμίζοντας την αντιευρωπαϊκή του ατζέντα στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και την αμφιλεγόμενη πολιτική του έναντι της Ρωσίας, υπό τη σκιά της εισβολής στην Ουκρανία. Ο ίδιος θεωρείται επικριτής της Γερμανίας και χαρακτηρίζει «ξεπερασμένο» τον γαλλογερμανικό άξονα στην Ε.Ε. Επίσης, αν κέρδιζε την εξουσία, θα έθετε σε εφαρμογή τη συνταξιοδότηση στα 60 έτη, κάτι που οι ίδιοι οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί, όπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές.
Ο Μελανσόν υποσχέθηκε να μετατρέψει τις βουλευτικές εκλογές στον «τρίτο γύρο της προεδρικής αναμέτρησης» και να πάρει τη ρεβάνς από τον Γάλλο πρόεδρο, τον οποίο εμμέσως απειλεί με «συγκατοίκηση» (όταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός προέρχονται από διαφορετικά κόμματα και είναι πολιτικοί αντίπαλοι). Ο ίδιος ο αριστερός πολιτικός υποστηρίζει πως η «Λαϊκή Ενωση» (η συμμαχία NUPES) θα κερδίσει την πλειοψηφία και θα εκδιώξει το κόμμα Μακρόν από το μέγαρο Ματινιόν. Οσο και αν ο ισχυρισμός του Μελανσόν αγγίζει τη σφαίρα της φαντασίας -όπως τονίζουν οι αναλυτές- ωστόσο, εκείνος συνεχίζει να τους επαναλαμβάνει τα περί «συγκατοίκησης». Ετσι, ελπίζει να πείσει ένα ποσοστό νέων ψηφοφόρων που δεν τρέφουν μεγάλη εκτίμηση στο σύστημα να προτιμήσουν τη «Λαϊκή Ενωση». Ακόμη και ως αξιωματική αντιπολίτευση, αν η αριστερή συμμαχία NUPES κερδίσει μεγάλο αριθμό βουλευτών, θα είναι δύσκολο για την παράταξη Μακρόν να προχωρά σε ψήφιση νόμων χωρίς τη συγκατάθεση του Μελανσόν, που θα μπορεί να ζητά δημοψηφίσματα και να καθυστερεί την προώθηση νομοσχεδίων.
«Κίνδυνος» Λεπέν
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ο «κίνδυνος Λεπέν», που δεν είναι αμελητέος. Ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία του στην Εθνοσυνέλευση. Αν εξασφαλίσει τουλάχιστον 15 έδρες, θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχοντας πλέον και πολιτικά προνόμια, όπως την κατάθεση νομοσχεδίων.