«Eπιτέλους, η κυβέρνηση Μπαρνιέ έπεσε, μαζί με τον βίαιο Προϋπολογισμό της. Τώρα είναι καιρός ο Μακρόν να φύγει», δήλωσε περιχαρής η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ματίλντ Πανό, βασικής συνιστώσας του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Κατηγόρησε μάλιστα τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν ότι άργησε δυο μήνες να πάρει τη σωστή απόφαση.
Για να προλάβει τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης αστάθειας στη διεθνή εικόνα και την οικονομία της Γαλλίας με συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Μακρόν είπε σε Γάλλους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία ότι «τα σενάρια περί παραίτησής μου είναι προϊόντα πολιτικής φαντασίας. Δεν έχουν νόημα, και ειλικρινά δεν πρέπει να λέγονται τέτοια πράγματα», προσθέτοντας: «Βρίσκομαι ενώπιόν σας επειδή με εξέλεξε δύο φορές ο γαλλικός λαός. Είμαι περήφανος γι’ αυτό και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του με όλες μου τις δυνάμεις ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, προσπαθώντας να είμαι χρήσιμος στην χώρα». Να σημειωθεί ότι η δεύτερη (και τελευταία βάσει του Συντάγματος) θητεία του Μακρόν λήγει ακριβώς σε δυόμισι χρόνια, τον Απρίλιο του 2027. Στη σύγχρονη Γαλλία, μόνο ο Σαρλ ντε Γκολ είχε παραιτηθεί από την προεδρία εξαιτίας του Μάη του ’68, για να επιστρέψει όμως θριαμβευτής στη συνέχεια.
Πληροφορίες του γαλλικού Τύπου αναφέρουν για τη θέση του νέου πρωθυπουργού τα ονόματα του υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί και του βετεράνου κεντρώου πολιτικού Φρανσουά Μπαϊρού, πρώην διεκδικητή της γαλλικής προεδρίας και αρχηγού του κόμματος Modem. Κανείς τους ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός ούτε από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που είναι η μεγαλύτερη παράταξη με περίπου 193 έδρες επί συνόλου 577, ούτε από τον Εθνικό Συναγερμό, που αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα στην Εθνοσυνέλευση με 142 έδρες, ύστερα από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Έλον Μασκ: Είναι τρελός αυτός ο δισεκατομμυριούχος - Τάζει Νέα Υόρκη-Λονδίνο σε 54 λεπτά
Το πρόβλημα για τον Μακρόν είναι ότι κινδυνεύει να μείνει με τους 159 βουλευτές της «προσωπικής» του κεντρώας παράταξης «Mαζί για τη Δημοκρατία», καθώς ακόμη και στο στρατόπεδο των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών συμμάχων του ακούγονται επικρίσεις. Ηδη ο γκολικός βουλευτής Ζαν-Φρανσουά Κοπέ υπέδειξε την παραίτηση Μακρόν ως τη «μόνη λύση».
Ο ανατραπείς πρωθυπουργός Μπαρνιέ προειδοποίησε πως η πτώση της κυβέρνησής του θα στοιχίσει σε μεγάλη μερίδα του γαλλικού πληθυσμού έξτρα φόρους 18 εκατ. ευρώ, επειδή «ακυρώθηκε» ο Προϋπολογισμός του 2025. Την περασμένη Δευτέρα τον πέρασε προσωρινά με διάταγμα βάσει του έκτακτου άρθρου 49.3 του Συντάγματος, προκαλώντας εν γνώσει του την ακαριαία πρόταση μομφής της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς κατά της κυβέρνησής του.
«Οδηγήθηκα σε αυτήν τη σκληρή απόφαση για να μη φτωχύνει περισσότερο ο γαλλικός λαός», τόνισε η Λεπέν, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας 60 δισ. ευρώ που πρόβλεπε το σχέδιο Προϋπολογισμού για τη μείωση των ελλειμμάτων. Οσες παραχωρήσεις κι αν της έκανε ο Μπαρνιέ, δεν της αρκούσαν… Επίσης, όσο κι αν όλοι συμφωνούν ότι η ακροδεξιά πολιτικός αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο οδηγώντας τη Γαλλία σε πολιτικό χάος, τα πράγματα την ωθούσαν εκεί. Οχι μόνο λόγω της προσωπικής της φιλοδοξίας για ρεβάνς (έχει χάσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για την προεδρία), αλλά και επειδή το 62% των Γάλλων και το 87% των ψηφοφόρων της ζητούσαν παραίτηση του Μακρόν σε περίπτωση ανατροπής του Μπαρνιέ στη Βουλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNews.
«Ο κόσμος δεν ήθελε να ασκήσουμε μομφή κατά του Μπαρνιέ, αλλά κατά του ίδιου του Μακρόν», δήλωσε βουλευτής του RN στο Politico. Πάντως η Λεπέν, για να δείξει θεσμικό πρόσωπο, χαρακτήρισε χθες στη Βουλή «τσεγκεβαρικές μασκαράτες» (κοινώς… καραγκιοζιλίκια) την καμπάνια μερίδας ακραίων οπαδών του Μελανσόν για καθαίρεση του Μακρόν βάσει του άρθρου 68 του Συντάγματος. Η κατηγορία είναι ότι ο Μακρόν κάνει κατάχρηση του άρθρου 49.3, αλλοιώνοντας το πολίτευμα.