Σε μία από τις πρόσφατες αναλύσεις του για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών ο Λουί, καρπός του έρωτα του Νικολά με τη δεύτερη σύζυγό του Σεσιλιά Ατιάς, που από τα 11 του ζει στις ΗΠΑ, εξήρε τη στρατηγική Τραμπ, παρά τις απειλές για μαζικές απελάσεις νεοαφιχθέντων παράτυπων μεταναστών, να χτίσει γέφυρες με ψηφοφόρους που δεν ανήκουν παραδοσιακά στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών και να κερδίσει ψήφους Λατινοαμερικανών και μουσουλμάνων.
«Η τακτική αυτή μπορεί να έχει απήχηση και στη Γαλλία», πρόσθεσε. «Η ψήφος των μουσουλμάνων είναι μια ευκαιρία, καθώς αυτή η ομάδα ψηφοφόρων είναι πιο συντηρητική και αντιτίθεται στη woke κουλτούρα της Αριστεράς», τόνισε ο νεαρός Σαρκοζί.
«Το Μοχάμεντ θα πρέπει να γίνει αποδεκτό όνομα στη Γαλλία. Δεν με ενδιαφέρει αν σε 400 χρόνια οι Γάλλοι έχουν το χρώμα του καφέ μου. Αν πίνουν κρασί και πληρώνουν τους φόρους τους, θα έχουμε πετύχει», φέρεται να σχολίασε πρόσφατα πίσω από τις κάμερες, σύμφωνα με το Politico.
Ο νεαρός Σαρκοζί, που από την περασμένη άνοιξη έχει προκαλέσει αίσθηση με τις αναλύσεις του στην τηλεοπτική οθόνη, τελευταία πυκνώνει τις επαφές με πρωτοκλασάτα ονόματα του κόμματος του πατέρα του, όπως ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Μπρουνό Ρεταγιό, που εκφράζει σκληρές απόψεις για το Μεταναστευτικό, αποφεύγοντας την εμπρηστική ρητορική της Ακροδεξιάς, χωρίς να κρύβει πως στοχεύει να αλιεύσει ψήφους μη παραδοσιακών ψηφοφόρων της Δεξιάς.
Κέιτ Μίντλετον: Εμφανίστηκε χωρίς το δαχτυλίδι που δεν αποχωρίζεται ποτέ - Τι συμβαίνει με τον Ουίλιαμ;
Ο Λουί θέλει να δείξει πως είναι πολλά περισσότερα από «ο γιος του Νικολά, που εισέρχεται στον στίβο της ενεργούς πολιτικής», υπογραμμίζει το «Le Point». Με σπουδές Ιστορίας, μεταπτυχιακό σε Διπλωματία και Διεθνείς Σχέσεις, έχει γράψει ένα βιβλίο για τον Ναπολέοντα, που απέσπασε καλές κριτικές.
Δηλώνει πως δεν θαυμάζει κάποιον Γάλλο πολιτικό ηγέτη σήμερα, αλλά σέβεται τον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, παρότι διαφωνεί με πολλές επιλογές του. Σχετικά με τον Μπαϊρού, την τελευταία επιλογή Μακρόν, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν ξεχνά πως ο άλλοτε σύμμαχός τους στήριξε Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017.
Ωστόσο, καθώς η Γαλλία διέρχεται από το καλοκαίρι μια σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση, το κόμμα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηρίξει τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας που θα ηγηθεί ο Μπαϊρού, με στόχο να υιοθετηθεί κρατικός προϋπολογισμός για το 2025 μετά τις γιορτές και να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων, ώστε να μη ζήσει η χώρα μεγαλύτερες περιπέτειες.
Από σήμερα ο Μπαϊρού ξεκινά γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα, αρχίζοντας με την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, που είπε πως δεν θα πάει άμεσα σε πρόταση μομφής κατά του Μπαϊρού, όπως έκανε με τον προκάτοχό του. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, πάντως, λίγες ώρες μετά τον διορισμό Μπαϊρού υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας από ΑΑ3 σε ΑΑ2, «λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας».