Ως τώρα, οι Αρχές έχουν συλλάβει 26 υπόπτους για εμπρησμό. Την περασμένη εβδομάδα, οι αρμόδιοι στη Νότια Γαλλία συνέλαβαν άνδρα, εθελοντή πυροσβέστη της δασικής υπηρεσίας της περιοχής Ερόλτ, ο οποίος έβαζε φωτιές για να βιώσει «την αδρεναλίνη που του προκαλούσαν οι παρεμβάσεις της Πυροσβεστικής, την οποία θεωρεί «μεγάλη οικογένεια». Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει κάθειρξη 15 ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ.
Ανθρώπινο χέρι
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Journal du Dimanche» προανήγγειλε τη σύσταση του ειδικού σώματος των 3.000 «πράσινων χωροφυλάκων». Σημείωσε ότι εννέα στις δέκα πυρκαγιές είναι ανθρώπινης προέλευσης, εκούσιας ή ακούσιας, και επεσήμανε πως στη Γαλλία φέτος το καλοκαίρι καταγράφηκαν περίπου 80-120 πυρκαγιές την ημέρα. «Πρέπει να βελτιώσουμε το έργο των αρχών και της δικαστικής έρευνας. Στόχος είναι σε κάθε ταξιαρχία χωροφυλακής να υπάρχουν χωροφύλακες εκπαιδευμένοι σε οικολογικές επιθέσεις. Θα είναι επανάσταση», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό «Effis», στη Γαλλία έχουν καεί φέτος πάνω από 620.000 στρέμματα, δηλαδή εξαπλάσια έκταση σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο των πυρκαγιών 2006-2021. Αντίστοιχα στην Ελλάδα έχουν καεί 220.000 στρέμματα, το μισό του μέσου όρου 2006-2021.
Το νέο Σώμα θα υπάγεται στην «Κεντρική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση των Περιβαλλοντικών Παραβάσεων» (Oclaesp), που συστάθηκε το 2004. Η Υπηρεσία, πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος, έχει επιφορτιστεί με θέματα που αφορούν τη διακίνηση φαρμάκων, αποβλήτων, προστατευόμενα είδη, όπως επίσης την καταπολέμηση του ντόπινγκ, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τα διατροφικά σκάνδαλα και τη βιο-τρομοκρατία. Από το 2020, τμήματα της Υπηρεσίας δημιουργήθηκαν σε ακόμη εννιά περιφέρειες – εκτός από το Παρίσι.
Απολογισμός
Οπως σημειώνει ρεπορτάζ του Euronews, μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών ξεκινάει η εξιχνίαση των αιτιών – αν πρόκειται για εμπρησμό, αμέλεια ή ατύχημα. Στη Γαλλία το έργο αυτό αναλαμβάνουν Χωροφυλακή, η Πυροσβεστική και η υπηρεσία δασολόγων. Κλιμάκια αναπτύσσονται επί μέρες στις καμένες περιοχές. «Εννέα στις δέκα φωτιές προέρχονται απ’ τους ανθρώπους. Κι από αυτές οι μισές είναι από απροσεξία. Οι τρεις είναι εμπρησμός και η μία από κεραυνούς, που είναι και η μοναδική αιτία από φυσικό φαινόμενο στις μητροπόλεις. Μόλις μία στις δέκα είναι από ατύχημα σε ηλεκτρική εγκατάσταση και υποδομή ή στο σιδηρόδρομο», λέει ο Στεφάν Ρουαγιέ, μέλος της Εθνικής Υπηρεσίας Δασών της Γαλλίας που επικαλείται το μέσο ενημέρωσης.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και ανάσες… δροσιάς από σήμερα
Συντάξεις: Κοντά στο 7% οι αυξήσεις το 2023 [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα για τα ποσά]