Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει τη Δευτέρα η Βουλή να ανάψει το «πράσινο» φως. Σε κάθε περίπτωση, είπε, το Ελσίνκι δεν ζητά άδεια από τη Μόσχα.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είχε νωρίτερα σήμερα (14/5/2022) τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο και ενημέρωσε για την πρόθεση του Ελσίνκι να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ο δε Πέκα Χααβίστο μίλησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Στόχος της επικοινωνίας του Φινλανδού ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του είναι, όπως είπε, «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
«Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος – μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Φωτιά στην Τουρκία: Χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες – 20 θύματα δεν έχουν αναγνωρισθεί
«Και ασφαλώς όλα τα κράτη – μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», πρόσθεσε. Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών – μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλύπτεται ακόμη από το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, ο Χααβίστο υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και «θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε άδεια» από τη Μόσχα, αλλά επικοινωνούμε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.
Ειδήσεις σήμερα
Τη Δευτέρα η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Ελληνοτουρκικά, ενέργεια και ρωσική εισβολή στην ατζέντα