Αυτή η δέσμη μέτρων των 1,8 τρισ. ευρώ θα είναι η μεγαλύτερη που έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ενώ θα συμβάλει, πέρα από ανασυγκρότηση μετά την πανδημία, και σε μια Ευρώπη πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ανθεκτική και καλύτερα προσαρμοσμένης στις τρέχουσες και στις επερχόμενες προκλήσεις, αναφέρει η Επιτροπή.
Σύμφωνα με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για το ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης έως το τέλος του έτους, γιατί οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού χρειάζονται βοήθεια. «Το σχέδιο ανάκαμψης θα μας βοηθήσει να μετατρέψουμε την πρόκληση της πανδημίας σε ευκαιρία ανάκαμψης με την ώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης», κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Οι διαπιστώσεις της Επιτροπής, αναφορικά με τα κύρια στοιχεία του προχθεσινού συμβιβασμού, είναι οι εξής:
* Πάνω από το 50% του ποσού θα στηρίξει τον εκσυγχρονισμό με πολιτικές, οι οποίες περιλαμβάνουν: έρευνα και καινοτομία, μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», δίκαιες κλιματικές και ψηφιακές μεταβάσεις, μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», ετοιμότητα, ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του προγράμματος πολιτικής προστασίας rescEU και ενός νέου προγράμματος για την υγεία, του EU4Health.
* Οι παραδοσιακές πολιτικές, όπως η πολιτική συνοχής και η κοινή γεωργική πολιτική, εξακολουθούν επίσης να λαμβάνουν σημαντική χρηματοδοτική στήριξη, που είναι εξαιρετικά αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα σε περιόδους κρίσης, καθώς και ο εκσυγχρονισμός τους, στοιχεία που αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
* Το 30% των κονδυλίων της Ε.Ε. θα δαπανηθεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ επί του ιστορικά μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Η δέσμη μέτρων δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην ισότητα των φύλων.
* Οπως προτάθηκε τον Μάιο και συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε. στις 21 Ιουλίου 2020, για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης η Ε.Ε. θα δανείζεται από τις αγορές με ευνοϊκότερο κόστος απ’ ό,τι πολλά κράτη-μέλη και θα ανακατανέμει τα ποσά.
* Σαφής χάρτης πορείας προς νέους ιδίους πόρους που θα συμβάλουν στην αποπληρωμή του δανεισμού.
Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να υποβάλει, έως τον Ιούνιο του 2021, προτάσεις σχετικά με έναν μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα και ένα ψηφιακό τέλος, με σκοπό τη θέσπισή τους το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2023. Επίσης, θα επανεξετάσει το σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ε.Ε. την άνοιξη του 2021, καθώς και την πιθανή επέκτασή του στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές.
Θα προτείνει έναν ίδιο πόρο με βάση το σύστημα εμπορίας εκπομπών έως τον Ιούνιο του 2021. Ακόμη, θα προτείνει πρόσθετους νέους ιδίους πόρους, οι οποίοι μπορούν να περιλαμβάνουν ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και μια χρηματοδοτική συνεισφορά συνδεδεμένη με τον εταιρικό τομέα ή μια νέα κοινή βάση φορολογίας των εταιριών. Η Επιτροπή θα καταβάλει προσπάθειες ώστε η πρόταση να υποβληθεί έως τον Ιούνιο του 2024.
Από την έντυπη έκδοση