Μαζί με τη Φινλανδία, η Σουηδία υπέβαλε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική καθώς κατηγορεί τις δύο χώρας ότι παρέχουν προστασία σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Οι τρεις χώρες υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη μνημόνιο με το οποίο Άγκυρα ήρε το βέτο της και το οποίο αναγκάζει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να απαντήσουν στις ανησυχίες της.
Ο Ενρτογάν πρόκειται να δεχθεί τον Κρίστερσον στο προεδρικό μέγαρο σήμερα το απόγευμα, με τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών να είναι προγραμματισμένη για τις 17:30 ώρα Ελλάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίστρομ δήλωσε στο Swedish Radio το Σάββατο ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα πάρει αποστάσεις από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Axios: Το Ισραήλ βομβάρδισε ενεργή μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν
Η Τουρκία θεωρεί τη YPG προέκταση του PKK. Ωστόσο η Σουηδία μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στήριζαν την κουρδική πολιτοφυλακή στη μάχη της κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, ο Φαχρετίν Αλτούν, ανέφερε ότι η επίσκεψη Κρίστερσον είναι μια ιστορική ευκαιρία για το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η σουηδική κυβέρνηση θα λάβει συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις ανησυχίες μας αναφορικά με την τρομοκρατία», έγραψε ο Αλτούν.
Σε επιστολή που έστειλε τον προηγούμενο μήνα στην Άγκυρα η Στοκχόλμη ανέφερε ότι θα λάβει «συγκεκριμένη δράση» για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών κατά των Κούρδων μαχητών.
Ειδήσεις σήμερα
Γλιτώστε σε 6 κινήσεις φόρους εισοδήματος για το 2023