Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η θετική ατμόσφαιρα το τελευταίο διάστημα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εδώ δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση αγνοώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” και την κυρίαρχη ισότητά της».
Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας διευκρίνισαν ότι στο κείμενο της ομιλίας αναγράφεται «θετική ατμόσφαιρα» και όχι «αρνητική», όπως ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν διαβάζοντας την ομιλία του.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν ακούει κανέναν και συνεχίζει τα εγκλήματα πολέμου. «Με λύπη μου εκφράζω ότι είναι οι αμφίσημες πολιτικές εκείνων που παρέχουν άνευ όρων στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Ισραήλ που δίνουν αυτό το θάρρος στον Νετανιάχου και τους συνεργούς του» υποστήριξε απευθυνόμενος στους επικεφαλής των ξένων διπλωματικών αποστολών στην ‘Αγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας χώρας στη Γάζα, τονίζοντας: «Όλοι έχουν πλέον επίγνωση του γεγονότος ότι χωρίς μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, η διαρκής ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ούτε στην περιοχή μας, ούτε στον κόσμο. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενιαίου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη βάση των συνόρων του 1967. Όλοι μας οφείλουμε ένα χρέος στα δολοφονημένα παιδιά των Παλαιστινίων. Αυτό το χρέος μπορεί να εξοφληθεί μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία υποστήριξε πως «εκφράζουμε την υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι τα ειρηνευτικά σχέδια που αποκλείουν τη Ρωσία δεν θα φέρουν αποτελέσματα».
Ο πρόεδρος Ερντογάν επισήμανε το γεγονός ότι η Τουρκία είναι γείτονας με τις δύο χώρες στη Μαύρη Θάλασσα και για τον λόγο αυτό διατηρεί τον διάλογο μαζί τους. «Την Παρασκευή φιλοξενήσαμε στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι. Μετά τις εκλογές θα φιλοξενήσουμε τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Πούτιν. Εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και να διασφαλίσουμε το ασφαλές εμπόριο σιτηρών. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθούν οποιαδήποτε βήματα που θα κλιμακώσουν τις συγκρούσεις στην περιοχή και θα προκαλέσουν την επέκτασή τους στο ΝΑΤΟ» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σχετικά με τα Βαλκάνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «όπως πάντα, είμαστε υποστηρικτές των μέτρων που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη» στην περιοχή και σημείωσε ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο, έχουμε αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο».
Ειδικά για το ΝΑΤΟ τόνισε πως η Τουρκία είναι ενεργό και ισχυρό μέλος του για περισσότερα από 70 χρόνια και αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ασφάλειάς της.
Ειδήσεις σήμερα
Σπάρτη – Ξυλοκόπησε άγρια τη γυναίκα του: «Πήγε να με πνίξει»
Ολυμπιακοί Αγώνες – Παρίσι 2024: Η Ελλάδα ανανεώνει την παραδοσιακή Τελετή Αφής
Χατζηδάκης: Ο Κασσελάκης «έπαθε…Τσίπρα» και έταξε τα πάντα στους πάντες