Για παράδειγμα, η Βρετανία, διαβόητη για την αγάπη που φαίνεται να έχουν οι κάτοικοί της στην μπύρα και το ουίσκι, δεν είναι τελικά η πρωτεύουσα του αλκοόλ στην Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στη μέση της κατάταξης όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, πίσω από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι Βρετανοί ήπιαν 9,7 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά ενήλικα το 2020 – 0,1 λιγότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η Λετονία είχε το υψηλότερο ποσοστό με 12,1 λίτρα ανά ενήλικα κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ η Γαλλία είχε 10,4 λίτρα και οι Γερμανοί 10,6 λίτρα.
Μετά τη Λετονία, η χώρα που κατανάλωνε τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά το 2020 ήταν η Τσεχική Δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι έπιναν 11,6 λίτρα κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του έτους.
Ακολουθούν η Λιθουανία (11,4 λίτρα), η Αυστρία (11,3) και η Βουλγαρία (11,2).
Για λόγους σύγκρισης, το χαμηλότερο ποσοστό ήταν στην Τουρκία – η οποία ως χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία έχει πιο περιορισμένη την κουλτούρα κατανάλωσης αλκοόλ – όπου πωλήθηκαν μόλις 1,2 λίτρα ανά άτομο.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Οι περισσότερες χώρες είδαν την κατανάλωση αλκοόλ να μειώνεται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
Ποιοι μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ
Η Ουκρανία είδε τη μεγαλύτερη πτώση από 7,8 λίτρα ανά άτομο το 2010 σε 5,7 το 2019 – πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας – μια πτώση της τάξης του 37%.
Ακολούθησαν η Ελλάδα (32%), η Ολλανδία (26%) και η Ισπανία (26%).
Η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά 4 τοις εκατό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Λετονία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση (19 τοις εκατό), ακολουθούμενη από τη Μάλτα και τη Βουλγαρία (και οι δύο 13 τοις εκατό) και τη Νορβηγία (11 τοις εκατό).
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις-Όρια ηλικίας: Τι κερδίζουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρήσουν έως 31/12/2022 [πίνακες]