«Εμείς δεν λέμε σε κάποιες χώρες να αλλάξουν το όνομα τους όπως έκανε η Ελλάδα στην ”Μακεδονία”. Ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι μια χώρα να αλλάζει το όνομα της, για έναν λαό πόσο δύσκολο είναι. Που ήσασταν όταν η Ελλάδα ήταν τόσο κακομαθημένη και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της ”Μακεδονίας”», τόνισε ο Τσαβούσογλου.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την άρνηση της χώρας του στο αίτημα ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας, λέγοντας ότι εάν μια χώρα εφαρμόζει σε βάρος της εμπάργκο, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Είναι τόσο απλό» τόνισε ο Τούρκος διπλωμάτης.
«Αν θέλεις να γίνεις σύμμαχος μας την Τουρκία δεν μπορείς να την βλέπεις ως εχθρική χώρα, δεν μπορείς να της εφαρμόζεις εμπάργκο λόγω του αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας. Αν πεις πως θα εφαρμόζω αυτά τότε δεν μπορείς να ενταχθείς στο ΝΑΤΟ είναι τόσο απλό», είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, όπως και για το μέλλον μας. Διότι υπάρχει μια Τουρκία η οποία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από η χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορα μας».
Ισπανία: Παραδοχή του προέδρου της περιφέρειας της Βαλένθια - Έκανε λόγο για «λάθη» και ζήτησε «συγνώμη»
Αυτή η επιχειρηματολογία δεν είναι τωρινή για την Τουρκία καθώς κάτι ανάλογο είχε πει και ο Ιμπραήμ Καλίν: «Η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια. Η Μακεδονία έπρεπε να αλλάξει το όνομα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση κάποιων βημάτων, η Ελλάδα είπε «ναι» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το να είσαι μέλος της συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική. Θα επανεξετάσουν κανόνες ασφαλείας και θα ψηφίσουν νέους νόμους. Όσο πιο γρήγορα κάνουν βήματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Θα το δούμε μαζί τις επόμενες μέρες» είχε πει χαρακτηριστικά ο Καλίν.
Ειδήσεις σήμερα
Επιδότηση για ψυγεία, κλιματιστικά: Όλα τα μυστικά σε 10 ερωτήσεις-απαντήσεις
Πόθεν έσχες 2022: Οι πλούσιοι, οι σκαφάτοι και οι υπεραδανεισμένοι πολιτικοί
Ταξίδι με το πλοίο: Νέες αυξήσεις έως και 10% στα εισιτήρια [παραδείγματα]
Τιμές στα καύσιμα – ΣΕΕΠΕ: 7 μύθοι και αλήθειες