Ο πρόεδρος Μακρόν θα συνοδεύεται από την σύζυγό του Μπριζίτ και επτά υπουργούς (Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ενόπλων Δυνάμεων, Εσωτερικών, Ενεργειακής μετάβασης, Βιομηχανίας, Έρευνας και Μεταφορών).
“Είναι η έκφραση μιας γαλλο-ολλανδικής προσέγγισης, ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε, το αποτέλεσμα μιας μορφής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής”, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.
Εξαιτίας του Brexit, η Ολλανδία έχασε έναν σημαντικό σύμμαχο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια εξέλιξη που την οδήγησε να αναζητήσει άλλες συνεργασίες.
“Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχει σύγκλιση θέσεων” κυρίως όσον αφορά την ευρωπαϊκή κυριαρχία, αναφέρει επίσης το Ελιζέ, ενώ μέχρι πρόσφατα η Χάγη θεωρείτο παραδοσιακά ως “πιο φιλελεύθερη και φειδωλή” και το Παρίσι πιο “αλληλέγγυο και προστατευτικό”.
Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει ένα πιο επίσημο σκέλος την Τρίτη, με τελετές και δείπνο στο Βασιλικό Ανάκτορο του Άμστερνταμ, έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ και της συζύγου του, Μάξιμα.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει επίσης ομιλία με θέμα “Η ευρωπαϊκή κυριαρχία σε οικονομικά και βιομηχανικά θέματα” στο Ινστιτούτο Nexus την Τρίτη στη Χάγη.
Τραγωδία στην Τουρκία: 14μελής οικογένεια ανάμεσα στα θύματα της φωτιάς
Με την ευκαιρία αυτή, θα παρουσιάσει “ένα δόγμα οικονομικής ασφάλειας” απέναντι στην Κίνα, από την οποία θα έχει μόλις επιστρέψει, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν δεσμευτεί ενεργά στην ανάπτυξη της πράσινης βιομηχανίας τους.
Την Τετάρτη, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί τα εργαστήρια κβαντικής φυσικής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και στη συνέχεια θα έχει διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, για τρίτη φορά από το 2021.
Οι δύο χώρες θα υπογράψουν “σύμφωνο για την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη”, με το κλειδί των συνεργασιών να είναι στους ημιαγωγούς, την κβαντική φυσική και την ενέργεια, όλους τους τομείς στους οποίους η ΕΕ προτίθεται να ενισχύσει την ανεξαρτησία της.
Η γαλλική STMicroeletronics και η ολλανδική ASLM, δύο ευρωπαϊκοί κολοσσοί στον τομέα των ημιαγωγών, έχουν ήδη κοινά έργα.
Στον τομέα αυτό, η γαλλική νεοφυής εταιρία Pasqal, που ιδρύθηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ Φυσικής Αλέν Ασπέ, συγχωνεύθηκε με την ολλανδική Qu&Co για να δημιουργηθεί ένας πρωτοπόρος κολοσσός.
Οι δύο κυβερνήσεις θα εργαστούν επίσης για να οριστικοποιήσουν μια αμυντική συμφωνία έως το 2024.
Ο γαλλικός ναυπηγικός όμιλος Naval Group συμμετέχει επίσης σε διαγωνισμό — με τη γερμανική ThyssenKrupp και τη σουηδική Kockums — για την παράδοση τεσσάρων υποβρυχίων στην Ολλανδία. “Το θέμα θα μπορούσε να τεθεί από τον πρόεδρο Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης”, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.
Ειδήσεις σήμερα