Πρόκειται για το ψάρι «αραπάιμα ο γίγας», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ωστόσο είναι γνωστό και ως πιραρουκού ή και ως πάιτσε. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια του γλυκού νερού στον κόσμο, το μήκος του φτάνει έως και τα τέσσερα μέτρα ενώ το βάρος του ζυγίζει περίπου 200 κιλά.
Το συγκεκριμένο είδος ψαριού ταξιδεύει κάθε χρόνο τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα μέσα στον Αμαζόνιο καταβροχθίζοντας άλλα μικρότερα ψάρια, ενώ δεν διστάζει να τραφεί ακόμα και με πιράνχας. Επίσης, ως αρπακτικό, τρώει και πουλιά που επιπλέουν στην επιφάνεια του ποταμού.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ακριβή χρόνια που το εν λόγω είδος ψαριού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βολιβία. Ωστόσο πιστεύεται ότι «αφίχθη» μετά την παραβίαση ενός ιχθυοτροφείου στο Περού, στο οποίο υπήρχαν πολλά πάιτσε.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Ο Γκιγιέρο Ότα Παρούμ είναι ψαράς τα τελευταία 50 χρόνια στον Αμαζόνιο. «Νόμιζα ότι αυτό το πλάσμα ήταν νερόφιδο, ότι θα επιτεθεί σε όλα και ότι μπορεί να είναι δηλητηριώδες», είπε ο ίδιος αναφορικά με το ψάρεμα του γιγαντιαίου αραπάιμα. Ο ίδιος εντυπωσιασμένος, υποστήριξε ότι πλέον αυτό το ψάρι τρώγεται από τους ανθρώπους σε όλη τη Βολιβία. Ωστόσο παλιότερα οι ψαράδες έλεγαν πως ήταν ένα είδος γατόψαρου, ώστε να αποφύγουν τα σχόλια και τον δισταγμό πολλών να το δοκιμάσουν.
Από την πλευρά του, ο Φεντερίκο Μορένο, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Υδάτινων Πόρων του πανεπιστημίου Μπένι, δήλωσε πως το μέγεθος και η όρεξη του συγκεκριμένου ψαριού το καθιστούν σοβαρή απειλή για τα άλλα ψάρια του ποταμού. «Λόγω του μεγέθους του τρομάζει τα αυτόχθονα είδη ψαριών και κάτι τέτοιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αλιεία. Τα άλλα είδη προσπαθώντας να σωθούν απ’ το αραπάιμα, απομακρύνονται σε σημεία δυσπρόσιτα για ψάρεμα».
Ο Φερνάντο Καρβατζάλ, βιολόγος και ειδικός στο συγκεκριμένο είδος ψαριού, ανέφερε ότι «ο αραπάιμα ο γίγας αυξάνει το μέγεθος του κατά 10 κιλά στα πρώτα χρόνια της ζωής, κάτι που προϋποθέτει ότι οφείλει να τρώει μεγάλο όγκο μικρότερων ψαριών». Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω είδος ψαριού θα εξαπλωθεί ακόμα περισσότερo μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, ενώ προειδοποιεί πως θα αποτελέσει σοβαρό παράγοντα ως προς την απώλεια της βιοποικιλότητας».
Ο Έντσον Σουζάνο, διευθυντής ενός εργοστάσιου στη Βολιβία, επεξεργασίας ψαριών συμπεριλαμβανομένου του είδους πάιτσε, δήλωσε πως «το πουλάμε παντού, στα σούπερ μάρκετ, στις αγορές. Αγοράζουμε και επεξεργαζόμαστε περίπου 30.000 κιλά τον μήνα». Πράγμα που σημάνει ότι οι ψαράδες αποσκοπούν στο να ψαρεύουν τα πάιτσε καθώς το οικονομικό όφελος από την αγοραπωλησία είναι μεγάλο.
Ειδήσεις σήμερα
Πούτιν σε Σι: Θα πολεμάμε στην Ουκρανία για πέντε χρόνια [Βίντεο]
Η Αίγυπτος έστειλε πρόταση-πλαίσιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα
Μασκ, Ζούκερμπεργκ, Αρνό – Οι πλούσιοι που έγιναν πλουσιότεροι το 2023