Στη συνοριακή διάβαση της Γιαρίνε (δηλαδή του Βορείου Κοσόβου με τη Σερβία) έχουν στηθεί οδοφράγματα, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται παρουσία Σέρβων πολιτοφυλάκων, ενώ την ίδια στιγμή έχει ενισχυθεί σε προσωπικό και μέσα η κοσοβάρικη αστυνομία.
Το ΝΑΤΟ, μέσω της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης KFOR που από το 1999 έχει αναπτυχθεί στην περιοχή (σε εφαρμογή της Απόφασης 1244 του Σ.Α./ΟΗΕ), επί μέρες αποτρέπει τη διολίσθηση σε ακρότητες, αλλά η κατάσταση εμφανίζει καθημερινά «σημεία υποτροπής» και ενισχύονται οι εκατέρωθεν απειλές. Τους περίπου 50.000 Σέρβους του Βορείου Κοσόβου (Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβόρνι Ποτόκ, Ζβετσάν και Λεπόσεβατς) υποστηρίζουν έντονα η σερβική κυβέρνηση στο Βελιγράδι, με τον πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς, να επισημαίνει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του είναι σε ετοιμότητα, και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Οι Σέρβοι του Βορείου Κοσόβου θέλουν να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις ως και οι Ειδικές Δυνάμεις της Πρίστινα από τις 4 περιοχές τους και να συσταθεί η Ομάδα των Σερβικών Κοινοτήτων της περιοχής. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Αμυνας, Μίλος Βούτσεβιτς, και ο υπουργός Εσωτερικών, Βλάντισλαβ Γκάσιτς, που συμφώνησαν να τεθούν οι αστυνομικές δυνάμεις της Σερβίας υπό την «ομπρέλα» του αρχηγείου των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Από την πλευρά του, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Αλμπιν Κούρτι, είχε χθες συνάντηση με τον νέο αρχηγό της KFOR, Ιταλό υποστράτηγο Αντζελο-Μικέλε Ριστούτσια, στον οποίο απειλητικά τόνισε ότι «αν η νατοϊκή δύναμη δεν επέμβει στο Βόρειο Κόσοβο, τότε αυτό θα το κάνουν οι αστυνομικές δυνάμεις της Πρίστινα»! Πάντως και στις δύο πλευρές επικρατεί αναβρασμός.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Ιταλός υποστράτηγος, σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, επικοινώνησε χθες δύο φορές με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και με τον ανώτατο διοικητή των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγό Κρις Καβόλι (USA), ενώ επί του παρόντος η KFΟR στο Κόσοβο αριθμεί 3.762 άνδρες από 27 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και εταίρους της Συμμαχίας (Ιρλανδία, Αυστρία, Μολδαβία, Σουηδία, Φινλανδία). Τη μεγαλύτερη αποστολή συγκροτούν οι Ιταλοί και ακολουθούν οι Αμερικανοί και οι Ούγγροι. Η Ελλάδα αυτή την περίοδο έχει 113 άτομα ενταγμένα στην KFOR, στον υπό αμερικανική διοίκηση ανατολικό τομέα στο «Καμπ Μπόντστιλ» (RE). Οι ίδιες πηγές ανέφεραν -αν και είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί- ότι η ρωσική μισθοφορική εταιρία Wagner έχει στείλει στο Βόρειο Κόσοβο μικρό αριθμό στελεχών της.
Ειδήσεις σήμερα
Βιασμός 15χρονου στο Ίλιον: Oπλα, ναρκωτικά, πλαστές ταυτότητες
Εκλογές: Κάλπες με… νέες έδρες και απογραφή
Τέλος η εισφορά ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες