Είχε προηγηθεί, στο τέλος Φεβρουαρίου, η μεταφορά των πρώτων κρατουμένων στη φυλακή χωρητικότητας 65.000 ατόμων, στο δόγμα «νόμος και τάξη» του προέδρου Μπουκέλε, που ήδη μετράει ένα χρόνο εφαρμογής. Τις τελευταίες 354 ημέρες σχεδόν 65.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας καταπολέμησης των συμμοριών, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να σημειώνουν ότι γίνεται σοβαρή κατάχρηση εξουσίας. Ο Γκουστάβο Βιλατόρο, υπουργός Δικαιοσύνης και Ειρήνης, ξεκαθάρισε πως «(οι κακοποιοί) δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ στους δρόμους», παρόλο που από τους 57.000 συλληφθέντες αρκετοί περιμένουν την επίσημη απαγγελία κατηγοριών ή δίκη.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της χώρας, από την έναρξη του «πολέμου» εναντίον της εγκληματικότητας, για 200 μέρες δεν καταγράφηκε καμία ανθρωποκτονία. Το σχέδιο Μπουκέλε κινητοποιήθηκε μετά την έξαρση βίας, που τον περασμένο Μάρτιο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 62 ανθρώπων σε μία ημέρα.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Το Κογκρέσο αναμένεται να επικυρώσει την επέκταση των μέτρων, όπως έκανε και στο παρελθόν. Βάσει του υπερεξουσιών που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος, η Αστυνομία μπορεί να προχωρήσει σε συλλήψεις χωρίς να ενημερώνει για τους λόγους αυτής ή να διαβάζει τα δικαιώματα των συλληφθέντων. Οποιος κρατείται δεν έχει δικαίωμα να απευθυνθεί σε δικηγόρο και μπορεί να κρατηθεί για 15 ημέρες χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.
Παρά τις επικρίσεις ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κάνουν λόγο για σωρεία καταχρήσεων, ο «πόλεμος κατά του εγκλήματος» χαρίζει στον 40χρονο πρόεδρο Μπουκέλε μεγάλη δημοτικότητα. Σχεδόν το 70% των πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ (δημοσκόπηση εφημερίδας «La Presa Grafica») τάσσεται υπέρ του Μπουκέλε, που θα διεκδικήσει τον Φεβρουάριο του 2024 δεύτερη θητεία, παρ’ ότι το Σύνταγμα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής απαγορεύει διαδοχικές θητείες στην προεδρία. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του «τον πιο κουλ δικτάτορα στον κόσμο» και υπερηφανεύεται συχνά στο Twitter για την καταπολέμηση των συμμοριών.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Cristosal ανακοίνωσε πως προσέφυγε την περασμένη εβδομάδα εναντίον του Σαλβαδόρ στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ), καταγγέλλοντας τη «συστηματική παραβίαση» θεμελιωδών δικαιωμάτων 66 ανθρώπων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του «πολέμου κατά του εγκλήματος». Το καθεστώς εξαίρεσης επιτρέπει συλλήψεις χωρίς εντάλματα και αναστέλλει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Η γιγαντιαία φυλακή, εφοδιασμένη με τεχνολογικά προηγμένα μέσα επιτήρησης, εγκαινιάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Οικοδομήθηκε για να εγκλειστούν εκεί κακοποιοί, εγκληματίες και μέλη συμμοριών που αποτελούν «κράτος εν κράτει» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η φυλακή είναι χτισμένη από ενισχυμένο τσιμέντο και διαθέτει 32 κελιά, 100 τετραγωνικών μέτρων το καθένα. Το κάθε κελί διαθέτει δύο νιπτήρες και δύο τουαλέτες, ενώ ανύπαρκτα είναι τα στρώματα. Ομάδες ακτιβιστών επέκριναν την κατασκευή ως παραβίαση των προτύπων φυλάκισης.