Να θυμίσουμε ότι η εν λόγω επίσκεψη είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Η πρόεδρος της Ισραηλιτικής Πολιτιστικής Κοινότητας Μονάχου και Άνω Βαυαρίας Σαρλότε Κνόμπλοχ επέκρινε την πρόσκληση της γερμανικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «λάθος».
«Πιστεύω ότι είναι απολύτως λάθος να του προσφέρουμε βήμα στη Γερμανία, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία το Ισραήλ απειλείται», δήλωσε η κυρία Κνόμπλοχ στην εφημερίδα «Tagesspiegel» και τόνισε ότι η Τουρκία «ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος της Δύσης, αλλά τώρα απομακρύνεται από αυτήν». Υποψιάζομαι, ανέφερε η ίδια, ότι «η Τουρκία βρίσκεται τώρα στο πλευρό του Ιράν».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στη σκιά των πρόσφατων δηλώσεών του περί «εγκλημάτων πολέμου» του Ισραήλ τα οποία «συγκαλύπτει» η Δύση και περί «γενοκτονίας των Εβραίων» στη Λωρίδα της Γάζας. Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια απελευθερωτική ομάδα που αγωνίζεται για να προστατεύσει τη χώρα και τους πολίτες της.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες, ο Γενικός Γραμματέας του συγκυβερνώντας κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Μπιζάν Τζιρ-Σαράι, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στη Γερμανία κατά τα μέσα Νοεμβρίου.
«Η συνεχής ρητορική μίσους του Ερντογάν κατά του Ισραήλ και η αλληλεγγύη του με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είναι απαράδεκτες. Αυτό πρέπει να έχει επιπτώσεις και δεν πρέπει να το αγνοήσει η γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζιρ-Σαράι στο DPA.
Ένα ταξίδι θα ήταν «εξαιρετικά προβληματικό σε αυτό το πλαίσιο… είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολο αν θα πρέπει να υποδεχθούμε τον Τούρκο πρόεδρο στη Γερμανία σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο πολιτικός του FDP. Ο βουλευτής του επίσης συγκυβερνώντας κόμματος SPD Μασίτ Καραχμέτογλου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Τουρκίας, άσκησε επίσης έντονη κριτική στον Ερντογάν.
«Σχετικοποιεί την έννοια των τρομοκρατικών ενεργειών, τη δολοφονία και τη σφαγή αθώων ανθρώπων», είπε στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα πρέπει να πει στον Ερντογάν με κάθε σαφήνεια «ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να υποβαθμίζονται τα εγκλήματα της Χαμάς».
Επικρίσεις έγιναν και από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα. «Είναι επικίνδυνο όταν ένα κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ κάνει δηλώσεις, όπως η Τουρκία υπό τον Ερντογάν. Αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο», δήλωσε στο σημερινό φύλλο της Münchner Merkur ζητώντας από τον Σολτς να του «μιλήσει καθαρά».
Ειδήσεις σήμερα
Γάζα: Άνοιξε ξανά ανθρωπιστικός διάδρομος για τους αμάχους στο βορρά
Γιατί θέλει νέο Σύνταγμα ο Ερντογάν;
Bloomberg: Γιατί η Τουρκία είναι ο «εγγυητής» για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα