Ο Ερντογάν μοιράζει λεφτά με το τσουβάλι στους δημοσίους υπαλλήλους και αφήνει περίεργα υπονοούμενα ότι θα αντιδράσει, αν χρειαστεί, όπως τη νύχτα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη πλευρά, να ανοίγει μέτωπο με τη Ρωσία κατηγορώντας την για ανάμιξη με ψευδή προπαγάνδα στις τουρκικές εκλογές, την ώρα που διασπείρονταν φήμες για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του στη Σαμψούντα.
Ολα αυτά, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα οδηγηθεί σε χάος. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα βρίσκονται κανονικά στα εκλογικά τμήματα τα ψηφοδέλτια με το όνομα του Μουχαρέμ Ιντζέ, παρά το γεγονός ότι την Πέμπτη ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη διεκδίκηση της προεδρίας, λόγω ενός ροζ βίντεο που καταρράκωσε το κύρος του! Ο Ιντζέ -που κατά τεκμήριο έκοβε ψήφους από τον πρώην σύντροφό του, Κιλιτσντάρογλου, ευνοώντας αντικειμενικά τον Ερντογάν- έχει ήδη λάβει κάποιες ψήφους από τους 3,5 εκατ. Τούρκους του εξωτερικού, που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Στον… μαγικό κόσμο της τουρκικής πολιτικής, η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι ψήφοι του Ιντζέ θα προσμετρηθούν κανονικά, αλλά αν τυχόν… ξεπεράσει το 50% δεν θα ανακηρυχθεί πρόεδρος της Τουρκίας! Ιδανική συνταγή για να γίνει μπάχαλο η καταμέτρηση και να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα.
Σε αυτή την τραγελαφική δημοκρατία αλά Τούρκα, ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε το πουγκί και τα δίνει όλα σε 3 εκατομμύρια εν ενεργεία και συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να τον ψηφίσουν και να ροκανίσει τη διαφορά των 3 έως 5 μονάδων, που τον χωρίζουν στις δημοσκοπήσεις από τον Κιλιτσντάρογλου. Σε αλλεπάλληλες εξαγγελίες τα τελευταία 24ωρα που εξειδικεύονταν έως και χθες, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε οριζόντιες αυξήσεις 45% στους δημοσίους υπαλλήλους, με αύξηση του κατώτατου μισθού έως τις 22.000 λίρες (περίπου 1.100 ευρώ, ποσό ιλιγγιώδες για τα δεδομένα της Τουρκίας). Αρχικά είχε κάνει λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στο Δημόσιο στις 15.000 λίρες (768 ευρώ), με παράλληλη αύξηση των υπερωριών κατά 70% και ενίσχυση των επιδομάτων των συνταξιούχων και των θυμάτων της τρομοκρατίας. Ολα αυτά από τον Ιούνιο, με υπόσχεση για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις τον Ιούλιο, σε περίπτωση που ο λαός τον επανεκλέξει στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου. Να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτές οι αυξήσεις οριακά καλύπτουν τον πληθωρισμό 50%, που κατατρώει το εισόδημα των τουρκικών νοικοκυριών.
Προβληματισμό προκάλεσε εξάλλου το αινιγματικό τουιτάρισμα του Τούρκου προέδρου στο τελευταίο προεκλογικό του διάγγελμά του, ότι «αν χρειαστεί, θα προστατεύσουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας με τίμημα ακόμη και τη ζωή μας, όπως κάναμε το βράδυ της 15ης Ιουλίου (2016)», δηλαδή τη νύχτα του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη αποστροφή του Ερντογάν έγινε λίγες ώρες αφότου γνωστοποιήθηκε ένα σχέδιο δολοφονίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και ερμηνεύτηκε ως απόπειρα του Ερντογάν να προλειάνει το έδαφος για δυναμική αμφισβήτηση του αποτελέσματος, ακόμη και με κίνδυνο εθνικού διχασμού.
Το «σχέδιο δολοφονίας του Κιλιτσντάρογλου από πληρωμένους Γεωργιανούς εκτελεστές», αποκάλυψε ο διευθυντής του καναλιού Tele 1 TV, Μερντάν Γιαναρντάγ, σε βάρος του οποίου η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διέταξε έρευνα για διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομιλία του αρχηγού της αντιπολίτευσης στη Σαμψούντα να καθυστερήσει για αρκετή ώρα, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι ασφαλείας.
Το προεκλογικό κλίμα δυναμίτισε περαιτέρω η απρόσμενη έκρηξη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά της Ρωσίας, την οποία κατηγόρησε για διασπορά deep fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κεμαλιστής πολιτικός άφησε να εννοηθεί ότι ο κύριος στόχος αυτής της εκστρατείας ήταν ο ίδιος, αλλά οι υποψίες στράφηκαν και στο ροζ βίντεο, που έβγαλε εκτός μάχης τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε τη Ρωσία σε όλη τη διεθνή κοινότητα, μέσω συνέντευξης στο Reuters, ενώ στην επισήμανση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ότι ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης έπεσε θύμα ψευδών ισχυρισμών, ο Κιλιτσντάρογλου επανήλθε δριμύτερος: «Αν δεν είχα ξεκάθαρες αποδείξεις δεν θα το αναρτούσα στο Twitter».
Χωρίς να χάσει την ευκαιρία, ο Ερντογάν σχολίασε: «Τώρα τον κύριο Κεμάλ άρχισε να τον πειράζει η Ρωσία. Φαίνεται ότι αυτή είναι ο αντίπαλός του στις εκλογές. Ντροπή, ντροπή!».
Δήλωση στήριξης υπέρ του Κιλιτσντάρογλου έκανε χθες το Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) εξαίροντας τον αγώνα της τουρκικής αντιπολίτευσης να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.