«Οι ζωές των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, και όλων των ανθρώπων στον πλανήτη, έχουν ίση αξία», υπογραμμίζει.
Παράλληλα, η πρώην πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι έχει κάνει δωρεές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ότι έχει επιλέξει να υποστηρίξει το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Αναλυτικά όσα γράφει στην ανάρτησή της
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Όπως εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο έχω περάσει τις τελευταίες εβδομάδες αηδιασμένη και θυμωμένη από την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, τον θάνατο τόσων αθώων πολιτών, και αναρωτιέμαι πώς μπορώ να βοηθήσω με τον καλύτερο τρόπο. Κι εγώ προσεύχομαι για την άμεση, ασφαλή επιστροφή κάθε ομήρου και για τις οικογένειες που κουβαλούν τον αδιανόητο πόνο της απώλειας ενός αγαπημένου τους. Πάνω απ’ όλα, για τα παιδιά που δολοφονήθηκαν και για τα πολλά παιδιά που έμειναν ορφανά. Αυτό που συνέβη στο Ισραήλ είναι μια τρομοκρατική πράξη.
Αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ζωές που χάνονται στους βομβαρδισμούς του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, που δεν έχουν πού να πάνε, που δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό ή νερό, που δεν έχουν την επιλογή της εκκένωσης, ούτε καν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα να διασχίσουν τα σύνορα να γίνουν πρόσφυγες.
Η στέρηση βοήθειας, καυσίμων και νερού τιμωρεί συλλογικά τους ανθρώπους
Λόγω της δουλειάς μου με πρόσφυγες για είκοσι χρόνια, εστιάζω στους ανθρώπους που εκτοπίζονται από τη βία, σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Ο πληθυσμός της Γάζας ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια (τα μισά από αυτά είναι παιδιά), που εδώ και δύο δεκαετίες έχουν ζήσει ένα ακραίο μποϊκοτάζ, μετά από δεκαετίες που πέρασαν εκτοπισμένοι και απάτριδες. Τα λίγα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είναι ένα κλάσμα των απαραίτητων αγαθών (και όσων παραδίδονταν πριν από τον πόλεμο), ενώ οι βομβαρδισμοί δημιουργούν καθημερινά νέες ανάγκες. Η στέρηση βοήθειας, καυσίμων και νερού τιμωρεί συλλογικά τους ανθρώπους. Η ανθρωπότητα απαιτεί άμεση παύση πυρός. Οι ζωές των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, και όλων των ανθρώπων στον πλανήτη, έχουν ίση αξία.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Πρέπει να γίνει οτιδήποτε μπορεί να εμποδίσει απώλειες πολιτών και να σώσει ζωές. Όπως πολλοί άλλοι, έχω κάνει δωρεές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επέλεξα να υποστηρίζω το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, παρακολουθώντας στενά τις επιχειρήσεις τους».
21 χρόνια δίπλα στους πρόσφυγες
Η Αντζελίνα Τζολί το 2001 διορίστηκε πρέσβειρα καλής θελήσεως του Γραφείου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Έκτοτε είναι δίπλα στον Οργανισμό αλλά και στους αδύναμους όλου του κόσμου.
Κατά τη διάρκεια των 21 χρόνων υπήρξε ακούραστη υπέρμαχος των κατατρεγμένων και έκανε περισσότερες από 60 επισκέψεις σε όλο τον κόσμο για να συναντήσει ανθρώπους, των οποίων η ζωή ξεριζώθηκε μετά από πολεμικές συρράξεις.
Μεταξύ άλλων, έχει επισκεφθεί την Καμπότζη, τη Σιέρα Λεόνε, την Τανζανία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Σουδάν, την Υεμένη και την Ουκρανία.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 η οσκαρική ηθοποιός βρέθηκε στο πολύπαθο Πακιστάν, το οποίο επλήγη με καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 1.500 ανθρώπους. Νωρίτερα, είχε ταξιδέψει στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στη Λβιβ.
Εκεί επισκέφθηκε παιδιά σε νοσοκομείο και αργότερα μίλησε σε πρόσφυγες στον σιδηροδρομικό σταθμό, από τον οποίο έχουν περάσει εκατομμύρια Ουκρανοί για να σωθούν. Μάλιστα, όταν σήμανε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής, η Τζολί έδειξε να μην ανησυχεί πριν απομακρυνθεί.
Τον Δεκέμβριο του 2022 αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ρόλο της ειδικής απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για «να εργαστεί διαφορετικά» και για ανθρωπιστικά θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.
«Έπειτα από 20 χρόνια εργασίας στους κόλπους του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών αισθάνομαι ότι ήρθε ο καιρός για εμένα να εργαστώ διαφορετικά, υπηρετώντας απευθείας τους πρόσφυγες και τις τοπικές οργανώσεις», ανέφερε η ηθοποιός στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία.
Ο Φίλιπο Γκράντι, ο επικεφαλής της UNHCR, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για «τις δεκαετίες υπηρεσίας και δέσμευσης» της Τζολί, τονίζοντας ότι «έκανε τη διαφορά για τους πρόσφυγες και τους ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να εκτοπιστούν».
«Η Αντζελίνα Τζολί, μια από τις εμβληματικότερες ηθοποιούς του Χόλυγουντ, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 αποστολές για την UNHCR, διασφαλίζοντας χάρη στη διασημότητά της την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Πρόσφατα, πήγε στην Υεμένη και την Μπουρκίνα Φάσο για να συναντηθεί με εκτοπισμένους οι οποίοι βιώνουν «δύο κατεπείγουσες καταστάσεις», από τις πιο υποχρηματοδοτούμενες και λιγότερο γνωστές στον κόσμο», κατέληγε η ανακοίνωση.