Ειδικότερα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραέλ Κατς και ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ριάντ αλ Μάλικι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα επικεντρωθεί κυρίαρχα στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αν και προβλέπεται να αποτιμηθεί επίσης η κατάσταση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παρόντες αναμένεται να είναι επίσης οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη διαμεσολάβηση ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Να σημειωθεί πως, ενόψει του συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) διένειμε στους 27 έγγραφο προς συζήτηση, στο οποίο προτείνεται ο «οδικός χάρτης» προς την επίλυση της διένεξης.
Στο έγγραφο αυτό προτείνεται η σύγκλιση «προπαρασκευαστικής ειρηνευτικής συνόδου» από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Προτείνεται να προσκληθούν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να αναλάβουν επίσης ρόλο συνδιοργανωτών.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η σύνοδος θα γίνει ακόμα και στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν, αλλά με διαβουλεύσεις μαζί τους σε κάθε βήμα, καθώς σκοπός είναι να καταρτιστεί λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο.
Το εσωτερικό έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση αρκετών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του Reuters, τονίζει πως στόχος-κλειδί είναι ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που θα ζει πλάι στο Ισραήλ με «ειρήνη και ασφάλεια».
Αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ δεν δείχνει σήμερα κανένα ενδιαφέρον για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, επιμένουν όμως πως αυτή είναι η μοναδική οδός για να υπάρξει διαρκής ειρήνη.
Το έγγραφο υποδεικνύει πως στη σύνοδο θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες «συνέπειες» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέρη αν απορρίψουν το ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες θα ήταν αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί διακύβευμα οι 27 να εγκρίνουν την ιδέα αυτή, με τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία και την Ουγγαρία να παραμένουν αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Ισραήλ.
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Χαν Γιούνις, που έχει καταστεί επίκεντρο των εχθροπραξιών στο νότο του πολιορκημένου θύλακα, ενώ μέλη οικογενειών ομήρων που παραμένουν στη Γάζα απηύθυναν έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση να κλείσει συμφωνία για να αφεθούν ελεύθεροι.