Ο δημοσιογράφος περιγράφει τις εικόνες που είδε: «Οι τραυματίες ουρλιάζουν για βοήθεια, δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ αυτόν τον ήχο», λέει.
Ο καμεραμάν, το όνομα του οποίου είναι Μαχμούντ, είδε συγκλονισμένος ανάμεσα στους τραυματίες έναν φίλο του, τον Μαλίκ. Ο Μαλίκ κατάφερε να επιζήσει. Αλλά όχι η οικογένειά του.
«Αυτό είναι το τοπικό νοσοκομείο. Μέσα βρίσκονται οι φίλοι μου. Η γειτονιά μου. Αυτή είναι η κοινότητά μου», λέει στο ρεπορτάζ.
Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται ένα κοριτσάκι, που οι συγγενείς της σκοτώθηκαν και χρειάζεται βοήθεια. «Η κόρη μου έχει την ίδια ηλικία, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει», λέει.
Μια μάνα βρίσκεται εκεί και κάθεται δίπλα στα άψυχα σώματα των μελών της οικογένειάς της. Το σπίτι τους βομβαρδίστηκε, ενώ κοιμόντουσαν.
Οι διάδρομοι του νοσοκομείου είναι γεμάτοι με νεκρούς. Το νεκροτομείο έχει γεμίσει, με τα πτώματα να τοποθετούνται πλέον έξω από την είσοδο του νοσοκομείου.
«Δεν θέλαμε ποτέ να γίνουμε το θέμα, ούτε η πόλη μας. Νιώθω αβοήθητος. Στους νεκρούς δεν δόθηκε καμία αξιοπρέπεια και οι τραυματίες αφέθηκαν να πονούν», λέει ο δημοσιογράφος.
Γάζα: Τραγική η κατάσταση στη ΜΕΘ
Η μονάδα εντατικής θεραπείας δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους τραυματίες, καθώς όλα τα κρεβάτια είναι κατειλημμένα και οι γιατροί στα χειρουργικά τμήματα εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο.
Σε ολόκληρη τη Γάζα, οι ιατρικές προμήθειες και τα καύσιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Το ιατρικό προσωπικό εργάζεται ακατάπαυστα επί έξι ημέρες. Οι πιο δύσκολες στιγμές είναι όταν κάποιος από το προσωπικό μαθαίνει για τον μαρτυρικό θάνατο αγαπημένου του προσώπου, αλλά ακόμα και τότε δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.
Γάζα: Καύσιμα για τρεις μέρες
Ο Αμπού Σαλμίγια δήλωσε ότι προς το παρόν υπάρχουν καύσιμα που αρκούν μόνο για τρεις ακόμη ημέρες. Έχουν δοθεί κάποιες μπαταρίες για τον φωτισμό, αλλά λειτουργούν μόνο εν μέρει και δεν μπορούν να αποτελέσουν επαρκές υποκατάστατο. «Αυτές είναι μόνο προσωρινές λύσεις», προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 120 ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας χρειάζονται συνεχή χορήγηση οξυγόνου, όπως και τα τμήματα βρεφονηπιακών σταθμών και πρόωρων τοκετών, τα χειρουργεία και οι μονάδες αιμοκάθαρσης. Φυσικά η λειτουργία των συστημάτων απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα, διαφορετικά θα σταματήσουν θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των νοσηλευομένων.
Ακόμη και στο νεκροτομείο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. «Αποφασίσαμε να μην παραλαμβάνουμε σορούς καθώς τα ψυγεία του νεκροτομείου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν άλλους. Ο προαύλιος χώρος του νοσοκομείου είναι πλέον γεμάτος με σορούς για να αποχαιρετήσουν γρήγορα οι οικογένειες τους θανόντες, πριν τους θάψουν» είπε ο Αμπού Σαλμίγια.
Παρ’ όλες αυτές τις προκλήσεις, η διοίκηση του νοσοκομείου Al-Shifa προσπαθεί επί του παρόντος να στήσει σκηνές στην αυλή για να υποδεχτεί ορισμένους από τους τραυματίες, καθώς και ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο ή δεν μπορούν να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους ή χρειάζονται παρακολούθηση της κατάστασής τους.
Όμως, εξακολουθούν να μην υπάρχουν αρκετές βασικές προμήθειες για να καλύψουν ακόμη και αυτές τις υπηρεσίες, και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Τέλος «παραμυθιού» για την Μέγκαν – Ξανά μαζί Μίντλετον, Ουίλιαμ και Χάρι