Η αγαπημένη επιλογή των Ιταλών για γρήγορο και χορταστικό φαγητό έχει γίνει απλησίαστη – τον Ιανουάριο η άνοδος της τιμής της άγγιξε το 30% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, οι τιμές για τα συστατικά και το ρεύμα που χρειάζονται για να φτιάξει κάποιος μία πίτσα αυξήθηκαν κατά 19% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μειώνεται και πλέον κινείται λίγο πάνω από το 8%.
Στα στοιχεία από τον περίφημο «Δείκτη Πίτσας» τον περασμένο μήνα (ενδεικτικός των πληθωριστικών τάσεων σε βασικά αγαθά) φαίνεται πως μια άνοδος 27% στην τιμή του ελαιολάδου παρατείνει το σοκ κόστους ζωής στις ιταλικές οικογένειες, που ήδη ταλαιπωρούνται από τις μόνιμες αυξήσεις βασικών αγαθών. Η διαρκής αύξηση της τιμής του ελαιολάδου είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής ξηρασίας που έπληξε την Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο.
Την ώρα που ο πληθωρισμός της πίτσας εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτος, επικρατεί το εξής παράδοξο: Η αγορά μιας πίτσας στο κατάστημα, αντί της παρασκευής στο σπίτι με ξεχωριστά υλικά, είναι φθηνότερη. Είναι ένας τρόπος για τις οικογένειες να περιορίσουν το πλήγμα αφού το συνολικό κόστος για αγορά από κατάστημα είναι αυξημένο κατά 8,5% σε ετήσια βάση, στο ύψος του πληθωρισμού στη χώρα.
Απλησίαστο έχει γίνει και ένα πιάτο σπαγγέτι, καθώς η τιμή του αντιπροσωπευτικού φαγητού της Ιταλίας έχει εκτοξευτεί. Οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν κατά 17,5% τον Μάρτιο και κατά 16,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Επιχειρήσεων της Ιταλίας, το οποίο επικαλείται στοιχεία της αρμόδιας Istat. Τα πιάτα ζυμαρικών στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί κατά 6,1% σε ετήσια βάση, δήλωσε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών «Assoutenti», την ώρα που σύμφωνα με μια έρευνα του 2022 από τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23 κιλά ζυμαρικών ετησίως.
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Αντόλφο Ούρσο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με θέμα τη συζήτηση για την αύξηση των τιμών των ζυμαρικών. Στη συνάντηση συμμετείχαν παραγωγοί ζυμαρικών, ενώσεις καταναλωτών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με ορισμένους παράγοντες να ζητούν την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στα ζυμαρικά για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών, πρόταση που ωστόσο απορρίφθηκε. Στην ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι η τιμή παραγωγής ζυμαρικών αυξήθηκε κατά 8,4% μέσα σε ένα χρόνο, το οποίο «είναι στα ίδια επίπεδα με τον μέσο δείκτη πληθωρισμού που καταγράφεται για τα καταναλωτικά αγαθά».
Οι Αμερικάνοι πολίτες -που καταναλώνουν τη μισή ποσότητα ζυμαρικών το χρόνο- καλούνται να πληρώσουν σχεδόν τη μισή τιμή – καθώς οι αυξήσεις σε ρύζι και πάστα ήταν 10,3% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση. Οι ειδικοί σημειώνουν πως το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, οι φυσικές καταστροφές και ο πληθωρισμός σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού αυξάνουν την πίεση στις προμήθειες ζυμαρικών σε επίπεδο λιανικής πώλησης.
Ειδήσεις σήμερα
Qatargate: Ελεύθερη χωρίς βραχιολάκι η Εύα Καϊλή
Ιαπωνία: Τρεις νεκροί από την επίθεση με κυνηγετικό όπλο και μαχαίρι