Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, που υπηρέτησε ως μονάρχης από το 1975 έως το 2014, ήταν κάποτε ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα στη χώρα του για τον ρόλο του στη μετάβαση της Ισπανίας από την δικτατορία στη δημοκρατία. Ωστόσο, η φήμη του αμαυρώθηκε από μια σειρά από σκάνδαλα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αλλά και μετά την παραίτησή του.
Ο Χουάν Κάρλος βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις και τα οικονομικά σκάνδαλα, τα οποία περιλάμβαναν καταγγελίες για μυστικές χρηματοδοτήσεις και σκάνδαλα διαφθοράς. Παρά τα σκάνδαλα, η παραμονή του στη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας και η επιρροή του στη χώρα παραμένουν αδιαμφισβήτητες.
Μπορεί να κλείνει τα 87 αλλά ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος συνεχίζει να είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αλλά και ένα ιστορικό πρόσωπο της σύγχρονης Ισπανίας.
Το 2020, ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου μετά από κατηγορίες της πρώην ερωμένης του ότι την κατασκόπευε και την παρενοχλούσε.
Ο Χουάν Κάρλος, που κλείνει τα 87 του χρόνια σήμερα, αρνήθηκε τις κατηγορίες για κακή συμπεριφορά μετά από ισχυρισμούς της Κορίνα ζου Σάιν-Βίτγκενσταϊν-Σάιν ότι της προκάλεσε «μεγάλο ψυχικό πόνο».
Η Κορίνα είχε σχέση με τον πρώην μονάρχη από το 2004 έως το 2009 και ζητούσε 126 εκατομμύρια λίρες αποζημίωση λόγω μιας υποτιθέμενης «εκστρατείας παρενόχλησης» από τον Χουάν Κάρλος, για να αποκτήσει πρόσβαση στα 56 εκατομμύρια λίρες που είχε μεταφέρει στον τραπεζικό της λογαριασμό το 2012.
Τελικά, η υπόθεση έκλεισε το 2023.
Η Δανή επιχειρηματίας δήλωσε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένη», ενώ ο πρώην βασιλιάς δέχτηκε… ευχάριστα την απόφαση.
Ο δικαστής αποφάσισε ότι το δικαστήριο «δεν έχει δικαιοδοσία να εξετάσει αυτήν την υπόθεση» επειδή η αγωγή κατατέθηκε εναντίον του κατηγορούμενου εκτός της χώρας κατοικίας του.
Φρίκη στο Λονδίνο: 14χρονος μαχαιρώθηκε και πέθανε μέσα σε λεωφορείο
Αν και το τελευταίο του δράμα έληξε, ο Χουάν Κάρλος έχει εμπλακεί σε πολλές αμφιλεγόμενες καταστάσεις στο παρελθόν.
Ο Χουάν Κάρλος γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1938, από τον Ινφάντε Χουάν, Κόμη του Βαρκελώνη και την Πριγκίπισσα Μαρία ντε λας Μερσέντες των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών. Ο Χουάν Κάρλος ξεκίνησε τη ζωή του στη Ρώμη, καθώς η οικογένειά του είχε εξοριστεί στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.
Καθώς μεγάλωνε, ο Χουάν Κάρλος μοιραζόταν τα παιδικά του χρόνια με τρία αδέλφια – την Ινφάντα Πιλάρ, Δούκισσα της Μπαδαχόθ, την Ινφάντα Μαργαρίτα, Δούκισσα της Σόρια και τον Ινφάντε Αλφόνσο.
Η πρώτη του εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο συνέβη όταν ήταν μόλις 18 ετών, μετά από τον θανάσιμο τραυματισμό του 14χρονου αδελφού του. Το σοκαριστικό περιστατικό συνέβη όταν ο Χουάν Κάρλος, επιστρέφοντας σπίτι για το Πάσχα από τη στρατιωτική του σχολή, καθάριζε ένα περίστροφο που του είχε δωρίσει ο Ισπανός δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο.
Η σφαίρα χτύπησε τον Αλφόνσο στο μέτωπο και ο έφηβος πέθανε ακαριαία. Μετά από πίεση να ορκιστεί ότι δεν το έκανε σκόπιμα, ο Χουάν Κάρλος επέστρεψε στην αυστηρή ακαδημία του. Ο Δον Χουάν, πατέρας του, δεν συγχώρησε ποτέ τον γιο του, αλλά εργάστηκε ακούραστα για την αποκατάσταση του ισπανικού θρόνου εξαιτίας του.
Κατά τα νεότερα χρόνια του, ο Χουάν Κάρλος ήρθε κοντά με τον Φράνκο, ο οποίος τον προετοίμασε για να τον διαδεχτεί και να διατηρήσει το σκληρό καθεστώς του.
Ο φοβισμένος δικτάτορας διόρισε τον Χουάν Κάρλος ως διάδοχό του το 1969 και ο Χουάν Κάρλος ορκίστηκε πίστη στο Movimiento Nacional του Φράνκο.
Ωστόσο, όταν ο Φράνκο πέθανε το 1975, ο Χουάν Κάρλος εισήγαγε την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Η θέση του εδραιώθηκε περαιτέρω όταν το 1981 απέτρεψε μια απόπειρα πραξικοπήματος από απογοητευμένα μέλη της Εθνοφυλακής που προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία.
Ο Χουάν Κάρλος παντρεύτηκε την Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας στην Αθήνα το 1962 και το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά – την Ινφάντα Κριστίνα της Ισπανίας, την Ινφάντα Ελένα, Δούκισσα της Λούγκο, και τον Ινφάντε Φελίπε, ο οποίος είναι πλέον Βασιλιάς της Ισπανίας.
Ωστόσο, έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι ο πρώην βασιλιάς έχει μια κρυφή κόρη με το όνομα Αλεξάνδρα.
Το ισπανικό βιβλίο “King Corp, El Imperio nunca contado de Juan Carlos I”, που έγραψαν οι Χοσέ Μαρία Όλμο και Νταβίντ Φερνάντεθ, υποστηρίζει ότι γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ή στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Το βιβλίο ισχυρίζεται ότι η Αλεξάνδρα είναι παντρεμένη με παιδί και ποτέ δεν διεκδίκησε τον θρόνο, παρά το γεγονός ότι έμαθε την αλήθεια για τον πραγματικό της πατέρα πριν από χρόνια.
Μια άλλη ερωμένη του, η Ισπανίδα φωτογράφος Κέκα Καμπίγιο, περιέγραψε πώς, καθώς δεν είχαν πουθενά να συναντηθούν για τις ερωτικές τους συναντήσεις, πήγαινε στην πίσω είσοδο του Παλατιού της Ζαρζουέλα, της βασιλικής κατοικίας, και συναντιούνταν “σε ένα βαν που είχαν”.
Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς παρέμεινε παντρεμένος με τη βασίλισσα Σοφία, αν και αναφέρθηκε ότι οι δύο τους σταμάτησαν να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Ο Χουάν Κάρλος είχε επίσης σχέσεις με τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε δηλώσει κάποτε ότι εκείνος μπορούσε να είναι “λίγο πολύ προσηλωμένος”, αλλά αρνήθηκε τις φήμες ότι ο Χουάν Κάρλος της έκανε κολακευτικά σχόλια.
Το 2012, η δημόσια εικόνα του Χουάν Κάρλος υπήρξε σε πτώση, όταν έπεισε την κ. zu Sayn-Wittgenstein-Sayn να τον συνοδεύσει σε ένα ταξίδι κυνήγι στην Μποτσουάνα για να γιορτάσουν τα γενέθλια του γιου της.
Ο βασιλιάς έπεσε ωστόσο μετά την κατανάλωση άφθονου αλκοόλ και η Κορίνα αναγκάστηκε να παραχωρήσει το ιδιωτικό της αεροπλάνο, ώστε ο τραυματίας μονάρχης να μεταφερθεί μυστικά στην Ισπανία.
Το ταξίδι και όλα τα έξοδα είχαν πληρωθεί από έναν Σύριο επιχειρηματία και είχε κρατηθεί μυστικό από την κυβέρνηση.
Η είδηση του πολυτελούς ταξιδιού και η εμφάνιση μιας φωτογραφίας του Χουάν Κάρλος, ο οποίος ποζάρει με έναν νεκρό ελέφαντα που είχε σκοτώσει σε μια προηγούμενη εκδρομή,πυροδότησαν ένα σκάνδαλο άνευ προηγουμένου, με την Κορίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.
Ο ισπανικός λαός ήταν έξω φρενών που ο βασιλιάς τους έκανε ένα πολυτελές ταξίδι αξίας περίπου 35.000 λιρών την ώρα που η χώρα περνούσε μια φρικτή ύφεση και η ανεργία των νέων ήταν στο 50%.
Ο Χουάν Κάρλος εξέδωσε μια δημόσια συγγνώμη για το ταξίδι του στην Μποτσουάνα και παραχώρησε το γιοτ του αξίας 20 εκατομμυρίων λιρών, ενώ μείωσε και τις αποδοχές του.
Ωστόσο, αυτό δεν σταμάτησε την κατάρρευση της συμφωνίας δεκαετιών με τα ισπανικά ΜΜΕ να αγνοούν την αμφιλεγόμενη προσωπική του ζωή, και έτσι η φήμη του Χουάν Κάρλος συνέχισε να καταρρέει.
Τελικά, παραιτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2014 και είπε στους υπηκόους του: “Αποφάσισα να τερματίσω τη βασιλεία μου και να παραδώσω το στέμμα της Ισπανίας. Μια νέα γενιά δικαίως απαιτεί να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.”
Καθώς αποχωρούσε από το θρόνο, επιτέθηκε και στον τότε πρίγκιπα Κάρολο, λέγοντας: «Δεν θέλουμε ο γιος μου να μαραζώσει περιμένοντας όπως ο Πρίγκιπας Κάρολος».
Ο Χουάν Κάρλος έφυγε από την Ισπανία έξι χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2020, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει για πολύ την αμφιλεγόμενη φήμη του και αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τις χρηματοοικονομικές του συναλλαγές.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας είχε ξεκινήσει έρευνα μόλις δύο μήνες πριν την αποχώρησή του για την φερόμενη εμπλοκή του σε σύμβαση σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.
Ο εκλιπών βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, φέρεται να είχε καταθέσει 77 εκατομμύρια λίρες (85 εκατομμύρια ευρώ) σε έναν ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο ο Χουάν Κάρλος είχε πρόσβαση.
Ωστόσο, η υπόθεση τελικά εγκαταλείφθηκε.
Ειδήσεις σήμερα
Ραλι Ντακάρ 2025: Ο Σαουδάραβας Αλ-Ραίχι κέρδισε τις «48 ώρες»
Ιταλία: Καμία συμφωνία ανάμεσα σε Μελόνι και Μασκ – Ήρθαν διαψεύσεις μετά τα σενάρια
Η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Βενετία μέσα από την τέχνη του Νίκου Φλώρου
Μυτιλήνη: Ένας σοβαρά τραυματίας από σύγκρουση ΙΧ με αγέλη αλόγων