Ο περιβαλλοντολόγος, φυσιοδίφης και ιστορική φωνή των ντοκιμαντέρ του BBC, σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο τον δούκα του Κέιμπριτζ, Ουίλιαμ και την οικογένειά του για μια ιδιωτική προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του «A life on our Planet».
Ο 94χρονος δώρισε στον επτάχρονο, πρωτότοκο γιο του πρίγκιπα Ουίλιαμ, Τζορτζ το δόντι ενός γιγαντιαίου καρχαρία, του «carcharocles megalodon», το οποίο -όπως ανέφερε το Παλάτι- βρήκε κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών του στη Μάλτα τη δεκαετία του 1960.
Η κίνηση φαίνεται πως δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Μάλτα, βρετανική αποικία ως το 1967. Η βασίλισσα ήταν αρχηγός του κράτους ως το 1974, ενώ σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο η ίδια διατηρεί ιδιαίτερους συναισθηματικούς δεσμούς με τη Μάλτα, καθώς πέρασε εκεί τα πρώτα χρόνια του γάμου της με τον πρίγκιπα Φίλιππο, ως σύζυγος αξιωματούχου του Ναυτικού.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Μάλτας Χοσέ Χερέρα ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνα ώστε να διαπιστώσει αν όντως το δόντι θα πρέπει να επιστρέψει και να εκτεθεί στο νησί, όπου αρχικώς βρέθηκε. «Κάποια αντικείμενα είναι σημαντικά για τη φυσική κληρονομιά της Μάλτας και παρότι κατέληξαν στο εξωτερικό, οφείλουν να επιστραφούν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Μάλτας Χοσέ Χερέρα στην εφημερίδα «Times» της Μάλτας.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το BBC, στις δηλώσεις του δεν αναφέρει τον τρόπο που σκοπεύει η Μάλτα να ζητήσει πίσω το δόντι από τον πρίγκιπα Τζορτζ. Αργότερα, ωστόσο, εκπρόσωπος ανασκεύασε, σημειώνοντας πως η τοποθέτηση του υπουργού ήταν «υπενθύμιση» του νόμου περί πολιτιστικής κληρονομιάς, και δεν σκοπεύει να δώσει περαιτέρω έκταση στην υπόθεση.
Το δόντι ήταν ενσωματωμένο σε μια κίτρινη πέτρα από ασβεστόλιθο που πιστεύεται ότι είναι απολίθωμα 23 εκατομμυρίων ετών και ανήκε στον γιγαντιαίο καρχαρία που είναι υπό εξαφάνιση και μπορεί να φτάσει τα 16 μέτρα μήκος.
Σύμφωνα με το FossilEra.com, τα δόντια του carcharocles megalodon βρίσκονται σε αρκετές περιοχές, κυρίως επειδή κατά τη διάρκεια τη ζωής τους χάνουν πολλές φορές τα εκατοντάδες δόντια τους.
Οπως σημειώνει τη τοπική εφημερίδα «Times of Malta», τα απολιθώματα εμπίμπτουν στον ορισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς ως «κινητό ή ακίνητο αντικείμενο γεωλογικής σημασίας» και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την πολιτιστική κληρονομιά του 2002, η απομάκρυνση ή η ανασκαφή τους απαγορεύεται ρητά.
Αν και είναι συγκεχυμένο αν η Μάλτα προτίθεται να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατάθεση επίσημου αιτήματος για την επιστροφή του απολιθώματος, δεν είναι η πρώτη φορά που τα «αποκτήματα» της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται στο επίκεντρο.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αιτήματα για επαναπατρισμό διάσημων αντικειμένων ή υλικών που προήλθαν από λεηλασίες, από εξερευνητές, στρατιώτες ή αποκτήθηκαν στους αιώνες της αποικιοκρατίας.
Μεταξύ αυτών, το διάσημο διαμάντι «koh-i-noor», η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια και ανήκει στη συλλογή Κοσμημάτων του Βρετανικού Στέμματος.
https://www.instagram.com/p/CFnWkVDFKbN/?utm_source=ig_embed
Το διαμάντι 105 καρατίων, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, πιθανώς εξορύχθηκε στο ορυχείο Κολίρ στην Ινδία, ανήκε στον «Θρόνο του Παγωνιού» κι άλλαξε χέρια αρκετές φορές μεταξύ διαφόρων φατριών στη νότια και δυτική Ασία μέχρι να παραχωρηθεί στη βασίλισσα Βικτώρια μετά τη βρετανική προσάρτηση του Πουντζάμπ το 1849.
Οι κυβερνήσεις της Ινδίας, του Πακιστάν, του Ιράν και του Αφγανις6τάν το έχουν διεκδικήσει και υπήρξαν αιτήματα για την επιστροφή του μετά από την ανεξαρτητοποίηση της Ινδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1947, τα οποία όμως απορρίφθηκαν από το Παλάτι, που επέμεινε ότι αποκτήθηκε νόμιμα.
Σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian» αναφέρει την προτομή ενός βασιλιά που δώρισε ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας Γεν Γιακούμπου Γκογιόν στη βασίλισσα Ελισάβετ και αποκαλύφθηκε αργότερα πως πρόκειται για γνήσιο χάλκινο άγαλμα του βασιλείου του Μπενίν που χρονολογείται από το 1600. Υπήρξαν διαρκείς εκκλήσεις για την επιστροφή αγαλμάτων και πλακών που κάποτε διακοσμούσαν το παλάτι στο βασίλειο του Μπενίν (μέρος της Νιγηρίας σήμερα) και σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Η Στήλη της Ροζέτα, η επιτύμβια στήλη που επέτρεψε στους ερευνητές να αποκρυπτογραφήσουν ιερογλυφικά αποτελεί ένα αντικείμενο ανεκτίμητης αξίας. Πιστεύεται ότι βρέθηκε από στρατιώτες στο Δέλτα του Νείλου, και οι Βρετανοί το απέκτησαν μετά την ήττα του Ναπολέοντα το 1801. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ζητούν την επιστροφή του εδώ και δεκαετίες.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία αφαιρέθηκαν και κλάπηκαν από τον κόμη του Ελγιν που τα φυγάδευσε στη Βρετανία το 1806 και σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, παρά τις επί δεκαετιών προσπάθειες να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr