Τις εικόνες αυτές τις έφεραν πάνω τους σε μια διαδήλωση στις 14 Οκτωβρίου 2023 στο Λονδίνο, μόλις επτά ημέρες αφότου η Χαμάς χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα πλαγιάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.140 ανθρώπους (σύμφωνα με το Ισραήλ).
Η 29χρονη Χέμπα Αλχάγιεκ, και η 26χρονη Παούλιν Ανκούντα είχαν κολλήσει στις πλάτες τους εικόνες, ενώ ο Νοιμούτου Ολαγίνκα Ταϊγιο, 27 ετών, είχε κολλήσει μία παρόμοια εικόνα στη λαβή ενός πλακάτ.
Στους τρεις διαδηλωτές ασκήθηκαν διώξεις με βάση τον νόμο περί τρομοκρατίας, με την κατηγορία ότι μετέφεραν ή επεδείκνυαν εικόνες για να δημιουργήσουν εύλογες υποψίες ότι είναι υποστηρικτές της εκτός νόμου στη Βρετανία οργάνωσης της Χαμάς, κατηγορία που οι τρεις νέοι αρνήθηκαν.
Έπειτα από μια διήμερη δίκη στο Δικαστήριο του Γουεστμίνστερ, οι τρεις κρίθηκαν ένοχοι σήμερα, αφού οι εισαγγελείς έκριναν ότι «δεν ήταν τυχαίο» ότι οι κατηγορούμενοι έφεραν τις εικόνες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επίθεση της Χαμάς.
ΗΠΑ: Υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα - Ποιος είναι ο Ματ Γκετζ;
Στην ετυμηγορία του, ο αναπληρωτής ανώτερος περιφερειακός δικαστής Ταν Ικράμ ανέφερε: «Επτά ημέρες νωρίτερα, η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ με αυτά που περιγράφονται από τα μέσα ενημέρωσης ως αλεξίπτωτα πλαγιάς. Ένας λογικός άνθρωπος θα το είχε δει και θα είχε διαβάσει για αυτό. Δεν βρίσκω ότι ένας λογικός άνθρωπος θα ερμήνευε την εικόνα απλώς ως σύμβολο ελευθερίας».
Ωστόσο ο δικαστής πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι σαφής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποια/ος από αυτούς τους κατηγορούμενους είναι υποστηρικτής της Χαμάς ή προσπαθούσε να δείξει υποστήριξη στη Χαμάς». Ο δικαστής τόνισε ότι «αποφάσισε να μην τιμωρήσει» τους κατηγορούμενους και έδωσε στους τρεις τους απαλλαγή 12 μηνών υπό όρους.
«Ξεπεράσατε τα όρια, αλλά θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε. «Ελπίζω να πήρατε το μάθημά σας»
Αντιδρώντας στην ετυμηγορία, η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος τόνισε ότι η επίδειξη των εικόνων ισοδυναμούσε με «εξύμνηση των πράξεων» της Χαμάς.
Οι δικηγόροι των τριών νεαρών είχαν υποστηρίξει ότι στην πραγματικότητα οι τρεις διαδηλωτές εμφάνιζαν εικόνες emoji με αλεξίπτωτο αντί για αλεξίπτωτο πλαγιάς και ισχυρίστηκαν ότι η αστυνομία έκανε «λάθος» σε αυτό που είδε εκείνη την ημέρα.
Ο δικηγόρος της Αλχάγιεκ και της Ανκούντα υποστήριξε ότι η ιδέα ότι η εικόνα ήταν ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς ξεκίνησε από «μια ομάδα στο διαδίκτυο που είχε τη δική της ατζέντα».
Ειδήσεις σήμερα
Καμιά συμφωνία για ανακωχή – Πεθαίνει κόσμος από την πείνα στη Ράφα
Βίντεο που σοκάρει – Κατέρρευσε οροφή εκκλησίας – Μία νεκρή και τραυματίες