Ασφαλώς, πιο πολύ τον έχει «πονέσει» η ήττα του υποψηφίου του στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και η υπολογίσιμη πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος AKP σε μεγάλο αριθμό περιφερειών, πόλεων, δήμων (όπως σε Αγκυρα, Μπούρσα, Αδανα, Αττάλεια κ.λπ.).
Λόγω του ότι είναι έντονα εγωκεντρικό άτομο, για να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις από τα αρνητικά αποτελέσματα των εκλογών εμφανίστηκε -σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας- ότι είχε το βράδυ των αποτελεσμάτων συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Κιργισίας και του Ουζμπεκιστάν (για τη Σύνοδο των τουρκικών κρατών), καθώς και με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη συμπλήρωση του ενός αιώνα διμερών διπλωματικών σχέσεων Χάγης-Αγκυρας.
Πρόγραμμα
Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες ο Ερντογάν έχει ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και λίαν σοβαρό πρόγραμμα επαφών με ηγέτες των πιο σημαντικών χωρών. Αν δεν υπάρξει κάποια νέα (τέταρτη) ακύρωση ταξιδιού του Πούτιν στην Αγκυρα, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται μέσα στον Απρίλιο να μεταβαίνει στην τουρκική πρωτεύουσα, για πολυθεματική συνάντηση με τον Ερντογάν. Κύρια θέματα είναι ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η επιστροφή στο προσκήνιο ορισμένων φονικών τρομοκρατικών οργανώσεων και δικτύων, η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο, ενεργειακά ζητήματα κ.λπ.
Μετά τον Πούτιν ακολουθεί η συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπου κυριαρχούν οι διμερείς σχέσεις, η αμυντική συνεργασία, η αντιμετώπιση της ρωσικής στρατιωτικής προκλητικότητας, μεταναστευτικά ζητήματα κ.λπ.
ΗΠΑ
Μπάρακ Ομπάμα: Διαζύγιο για τον πρώην πλανητάρχη; - Οι «φήμες» παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας
Και οι δύο συναντήσεις χρονικά προηγούνται της επίσκεψης στις ΗΠΑ του Ερντογάν και της συνάντησης στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τζο Μπάντεν (εν μέσω, μάλιστα, προεκλογικής περιόδου). Οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Αγκυρας την τελευταία οκταετία έχουν περάσει από χίλια μύρια κύματα και πληροφορίες του υπογράφοντος φέρουν να συζητούνται οι διμερείς πολιτικές, οικονομικές, αμυντικές σχέσεις, παγκόσμια ζητήματα (λόγω G20), διασυμμαχικά (ρόλος του ΝΑΤΟ, υποστήριξη σε επιλογή Ρούτε για γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, αντιμετώπιση τρομοκρατίας, η κατάσταση στην Ουκρανία, η συμβολή της Τουρκίας στη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, η αστάθεια στην Υποσαχάρια Αφρική, το Μεσανατολικό, το Κυπριακό κ.λπ.). Επικυρίαρχο θέμα στα εξοπλιστικά είναι η ενδεχόμενη επιστροφή της Τουρκίας (ίσως πάνω σε νέα βάση στο πρόγραμμα αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35), ενώ οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις για τον «απεγκλωβισμό» της Τουρκίας από το ρωσικό αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό πρόγραμμα S-400 προτείνοντας να δοθεί σε Πακιστάν ή Αίγυπτο, ακόμα και στην Ουκρανία (αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες). Εκτενώς αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ και τη Συρία, όπου εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διαφορές αναφορικά με το ζήτημα των Κούρδων μαχητών.
ΓΕΜΑΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
Συνάντηση με τον Μητσοτάκη τον Μάιο
Μετά τις παραπάνω συναντήσεις, ο Ερντογάν θα υποδεχθεί, μέσα στον Μάιο, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά τις αρκετά ήρεμες και φιλικές συναντήσεις των υπ. Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν, σε Βρυξέλλες και Μόναχο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ορισμένα επιμέρους θέματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ατζέντα των χαλαρών και μη πολιτικών ζητημάτων, αλλά και τα (μέχρι σήμερα) συζητηθέντα μεταξύ της υφ. Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και της τουρκικής πλευράς.
Καλό κλίμα
Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά είναι αρκετά ήρεμη, με αποφυγή προκλήσεων, ενώ παραμένει πάντοτε ανοιχτό το Κυπριακό χωρίς την επίτευξη κάποιας προόδου (με ευθύνη της Αγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος).
Επίσης, οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις εντάσεις στον Νότιο Καύκασο (Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν), την κατάσταση στη Λιβύη, το μεταναστευτικό, αλλά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, με δεδομένες τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Ρωσίας, η οποία επιδιώκει να προκαλέσει ρήγματα στο δυτικό στρατόπεδο.
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αναμένεται να δούμε προς τα πού βαίνουν τα πράγματα μέσα στο χρονικό διάστημα (μετά τον Μάιο), αν και λόγω των ρωσικών απειλών δεν φαίνεται (υπό λογικές συνθήκες) κάποια ένταση μέσα στο καλοκαίρι. Η επόμενη διεθνής παρουσία του Ερντογάν θα είναι στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στη Βραζιλία.