Μετά το δημοσίευμα της Washington Post ακολουθούν και άλλα μεγάλα διεθνή μέσα με περισσότερες πληροφορίες που αφήνουν έκθετο το Πεκίνο, αποδεικνύοντας ότι η Κίνα έχει στήσει ολόκληρο δίκτυο κατασκοπείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Κίνα διαθέτει έναν «στόλο» από μπαλόνια επιτήρησης- διαφόρων σχημάτων και μεγεθών-τα οποία έχει αναπτύξει σε πέντε ηπείρους, όπως ισχυρίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι ισχυρισμοί την Τετάρτη ήρθαν καθώς συνεχίζονταν οι εργασίες διάσωσης στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας για τα συντρίμμια ενός κινεζικού μπαλονιού που κατέρριψε το Σάββατο ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος, αφού είχε διασχίσει το σύνολο των ηπειρωτικών ΗΠΑ, γράφει ο Guardian.
Επιχειρούν σε τουλάχιστον πέντε ηπείρους
«Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. «Έχουμε ήδη ανταλλάξει πληροφορίες με δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και μέσω των πρεσβειών μας. Το κάνουμε αυτό επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ο μόνος στόχος αυτού του ευρύτερου προγράμματος που παραβίασε την κυριαρχία χωρών σε πέντε ηπείρους».
Το Τόκιο δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκαν περιπτώσεις ύποπτων μπαλονιών που πετούσαν πάνω από την Ιαπωνία, μεταξύ άλλων στα ύδατα στα ανοικτά της νοτιοδυτικής περιοχής Κιούσου το 2022. Το Τόκιο ανταλλάσσει δεδομένα με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χιροκάζου Ματσούνο.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλο ενδιαφέρον και να συλλέγουμε πληροφορίες», δήλωσε.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι το FBI και η Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού εργάζονται για να καταγράψουν τα συντρίμμια του κατεστραμμένου αερόστατου και να τα μεταφέρουν στην ηπειρωτική χώρα για περαιτέρω εξέταση. Το Πεντάγωνο δημοσίευσε φωτογραφίες με τις βάρκες του Πολεμικού Ναυτικού να συγκεντρώνουν τμήματα του αερόστατου από την επιφάνεια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ωφέλιμου φορτίου του εξοπλισμού – που λέγεται ότι έχει μέγεθος ενός περιφερειακού επιβατικού αεροσκάφους – έχει βυθιστεί στον πυθμένα της θάλασσας.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν σύγκρουση» με την Κίνα παρά τις εντάσεις για το αερόστατο. «Θα ανταγωνιστούμε πλήρως την Κίνα, αλλά … δεν επιδιώκουμε σύγκρουση – και αυτό συμβαίνει μέχρι στιγμής», δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο PBS.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Ερωτηθείς αν το περιστατικό προκάλεσε σημαντική ζημιά στις σχέσεις με το Πεκίνο, ο Μπάιντεν είπε: «Όχι», αν και το Πεκίνο αντέδρασε πιο επιθετικά στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.
Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι κινεζικά μπαλόνια παρακολούθησης πέταξαν πάνω από τμήματα των ΗΠΑ τρεις φορές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ και μία φορά προηγουμένως επί θητείας Μπάιντεν και διέφυγαν της άμεσης ανίχνευσης. Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι «πέρασε τη Χαβάη και διέσχισε τη Φλόριντα» καθώς «έκανε τον γύρο του πλανήτη» το 2019, σύμφωνα με έναν απολογισμό των υπηρεσιών πληροφοριών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που μετέδωσε το CNN.
Ο Ράιντερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν βρει έναν τρόπο να εντοπίζουν τα μπαλόνια που πλησιάζουν και το πιο πρόσφατο εντοπίστηκε από τη στιγμή που πλησίασε στα νησιά Αλεούτιες στον βόρειο Ειρηνικό.
«Όταν εξετάζετε το εύρος αυτού του προγράμματος και το γεγονός ότι γνωρίζουμε ότι έχουν εντοπιστεί να επιχειρούν σε τουλάχιστον πέντε ηπείρους και περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, η Νότια Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία, η Ανατολική Ασία και η Ευρώπη, αποδεικνύει γιατί, για το υπουργείο Άμυνας, η Κίνα παραμένει η εντεινόμενη πρόκληση», δήλωσε ο Ράιντερ.
Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση
Σε μια συνάντηση με τον Μπλίνκεν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ρωτήθηκε αν είναι ενήμερος για τις υπερπτήσεις στην επικράτεια άλλων μελών της συμμαχίας, αλλά δεν απάντησε άμεσα.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Κίνα, τα τελευταία χρόνια, έχει επενδύσει σημαντικά σε νέες στρατιωτικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων πλατφορμών επιτήρησης και πληροφοριών», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.
«Βλέπουμε επίσης αυξημένες κινεζικές δραστηριότητες πληροφοριών στην Ευρώπη, και πάλι σε διαφορετικές πλατφόρμες. Χρησιμοποιούν δορυφόρους, χρησιμοποιούν τον κυβερνοχώρο και όπως έχουμε δει στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης μπαλόνια. Επομένως, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του συνεχούς κινδύνου των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών και στη συνέχεια να εντείνουμε αυτό που κάνουμε για να προστατευτούμε».
Τα πλεονεκτήματα της κατασκοπείας με το μπαλόνι
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τα μπαλόνια έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των δορυφόρων που περιφέρονται γύρω από τη γη σε κανονικά μοτίβα, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Πετούν πιο κοντά στη γη και παρασύρονται με τη φορά του ανέμου, που δεν είναι τόσο προβλέψιμη για τους στρατούς και τις υπηρεσίες πληροφοριών όσο οι σταθερές τροχιές των δορυφόρων, και μπορούν να αποφύγουν τα ραντάρ.
Μπορούν επίσης να αιωρούνται πάνω από περιοχές, ενώ οι δορυφόροι βρίσκονται γενικά σε συνεχή κίνηση. Οι απλές κάμερες στα αερόστατα μπορούν να παράγουν καθαρότερες εικόνες από εκείνες των δορυφόρων σε τροχιά, και άλλος εξοπλισμός επιτήρησης μπορεί να λαμβάνει σήματα που δεν φθάνουν στο ύψος των δορυφόρων.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Τουρκία: Οργή για Ερντογάν, ευχαριστίες γα Ελλάδα
Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για απόπειρες βιασμού αλλά εκτός φυλακής