Η διαμάχη για τα θρησκευτικά σύμβολα στη Γαλλία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αφού το ζήτημα της απαγόρευσης των μουσουλμανικών μαντιλών στα σχολεία εξαντλήθηκε σε πολιτικές συζητήσεις και προκάλεσε εντάσεις στα σχολεία, σειρά φαίνεται πως παίρνουν οι δικαστικές αίθουσες.
Αφορμή στάθηκε μια υπόθεση για την επιβολή του σχετικού νόμου, για την οποία ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά.
Λυκειάρχης δημόσιου σχολείου, του Λυκείου Μορίς-Ραβέλ στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού, παραιτήθηκε επειδή ζήτησε από μαθήτριες να μη φορούν τη μουσουλμανική μαντίλα, προκειμένου να σεβαστούν το νόμο που απαγορεύει οποιοδήποτε εμφανές θρησκευτικό σύμβολο σε δημόσια σχολεία. Μία εκ των μαθητριών, ωστόσο, αρνήθηκε, τον αγνόησε και ακολούθησε διαπληκτισμός. Η ίδια μάλιστα απευθύνθηκε στα ΜΜΕ και κατέθεσε μήνυση για βιαιοπραγία υποστηρίζοντας ότι ο διευθυντής «τη χτύπησε βίαια στο μπράτσο». Την Τετάρτη 27 Μαρτίου απορρίφθηκε και αρχειοθετήθηκε από τον δικαστή.
Αντίθετα, η μήνυση του λυκειάρχη έγινε η αιτία να διεξαχθεί ανακριτική έρευνα για το ρόλο της μαθήτριας. Εξετάζεται αν προέβη σε πράξη εκφοβισμού εναντίον προσώπου που συμμετέχει στην εκτέλεση αποστολής δημόσιας υπηρεσίας, με σκοπό να εξαιρεθεί από τους κανόνες που διέπουν αυτήν την υπηρεσία». Ο διευθυντής, μάλιστα, δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα σε αναρτήσεις που έκανε 26χρονος, που όμως δεν σχετίζεται με το σχολείο. Συνελήφθη, θα δικαστεί στις 23 Απριλίου στο Παρίσι, κατηγορούμενος ότι απείλησε να σκοτώσει τον διευθυντή, ο οποίος ανακοίνωσε πως «θα βγει σε πρόωρη σύνταξη».
Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι το κράτος θα μηνύσει την κοπέλα για τους ψευδείς ισχυρισμούς της (ότι τη χτύπησε). «Το κράτος θα στέκεται πάντα δίπλα σε αυτούς τους αξιωματούχους, αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμέτωποι με αυτές τις παραβιάσεις της ανεξιθρησκίας, αυτές τις απόπειρες από ισλαμιστές να δώσουν εντολές για το τι θα γίνεται στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα», είπε ο ίδιος.
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Πολιτικοί από το χώρο της Δεξιάς αλλά και της Αριστεράς εξέφρασαν οργή για το γεγονός ότι η καριέρα ενός εκπαιδευτικού τερματίστηκε πρόωρα εξαιτίας μιας καμπάνιας μίσους στο Ιντερνετ. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποχωρεί απέναντι σε ακραία ισλαμιστικά στοιχεία. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών εκφράζουν την ανησυχία τους για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά στα δημόσια σχολεία. «Αισθανόμαστε μόνοι, κυριαρχεί σιωπηλός θυμός», καταγγέλλει ο Λοΐκ Γκιμπόν, γενικός γραμματέας του τομέα των διευθυντών σχολείων του συνδικάτου FO.
Η Γαλλία παρακολουθεί με προσοχή τις παραβιάσεις εναντίον του κοσμικισμού στα σχολεία, μιας και το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα θεωρείται ως κεντρικός πυλώνας της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το περασμένο έτος φέρονται να υπήρξαν 4.700 παραβιάσεις – πολλές από αυτές αφορούσαν τις αμπάγιες.
Απειλές από εξτρεμιστές μουσουλμάνους
Η απειλή βίας από εξτρεμιστές μουσουλμάνους λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά στα γαλλικά σχολεία μετά τις φονικές επιθέσεις εις βάρος δύο καθηγητών. Υπενθυμίζεται ότι ο Σαμουέλ Πατί δολοφονήθηκε σε προάστιο του Παρισιού το 2020 και ο Ντομινίκ Μπερνάρ έχασε τη ζωή του στο σχολείο όπου δίδασκε στην Αράς πριν από πέντε μήνες. Τον Οκτώβριο του 2020 και εκείνο του 2023, δύο καθηγητές δολοφονήθηκαν από νεαρούς ισλαμιστές στη Γαλλία. Μάλιστα, η Μικαέλ Πατί, αδελφή του Σαμουέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από νεαρό Τσετσένο, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του γαλλικού κράτους αν η κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει ότι δεν προστάτευσε τον δολοφονημένο καθηγητή Ιστορίας.
Ειδήσεις σήμερα
Ρωσικά fake news για Γάλλους εθελοντές στην Ουκρανία
Συναγερμός για το δάγκειο πυρετό – Έκρηξη κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική