Ο θάνατος του Νασράλα ήρθε στο τέλος μιας ιδιαίτερα αρνητικής εβδομάδας για τη Χεζμπολάχ, η οποία έχει χάσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής της ηγεσίας, μαζί με το σύστημα επικοινωνίας της, καθώς και μια σειρά από αποθήκες όπλων και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ολα αυτά κατορθώθηκαν λόγω της διείσδυσης των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στην ηγεσία και τη στρατιωτική υποδομή της ομάδας.
Πολιτική διαδοχή
Τουλάχιστον στα χαρτιά, η αντικατάσταση του Νασράλα δεν θα είναι δύσκολη και η Χεζμπολάχ θα αναλάβει το έργο μαζί με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC). Μεταξύ των πιθανών διαδόχων είναι ο αναπληρωτής αρχηγός Ναΐμ Κασέμ (71 χρόνων) και ο επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου Χασίμ Σαφεντίν, ο οποίος είναι ανιψιός του Νασράλα. Ωστόσο, η αντικατάσταση του 64χρονου χαρισματικού ηγέτη θα έχει τις δυσκολίες της.
Είχε ταυτιστεί για 32 χρόνια με την οργάνωση, με ιστορικές επιτυχίες όπως η αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο το 2000, με μεγάλες απώλειες, καθώς και τη θεωρούμενη το καλοκαίρι του 2006 «θεϊκή νίκη» εναντίον του Ισραήλ στον πόλεμο των 34 ημερών. Ο Νασράλα υπηρέτησε ως πατρική φιγούρα για πολλούς Λιβανέζους σιίτες. Οποιος τον διαδεχθεί δεν θα έχει μια αξιοζήλευτη παρουσία, δεδομένης της δυσχερούς κατάστασης της Χεζμπολάχ και των πιθανών σκοτεινών ημερών που έρχονται. Ωστόσο, το κενό που θα προκύψει θα προσφέρει ευκαιρίες στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει μία καλύτερη ηγεσία για τους Λιβανέζους σιίτες και ολόκληρο το έθνος.
Αναδιάρθρωση
Από τον Οκτώβριο του 2023, όταν η Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τον αγώνα της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, η τριάδα των διοικητών της πρώτης βαθμίδας, Φουάντ Σουκρ, Ιμπραήμ Ακίλ και Αλί Καράκι, μαζί με τους περισσότερους διοικητές της δεύτερης βαθμίδας, έχει σκοτωθεί. Δεδομένης αυτής της απώλειας προσωπικού μαζί με τα χτυπήματα υποδομής και τη σχετική μείωση της εμπιστοσύνης, η ανοικοδόμηση της στρατιωτικής ικανότητας της σιιτικής οργάνωσης θα είναι ένα επίπονο έργο πολλών ετών. Επιπλέον, ο ίδιος ο Νασράλα διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στην αναδιάρθρωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ και στον συντονισμό με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ. Ετσι, ο συνδετικός ιστός μεταξύ Λιβάνου και Ιράν θα έχει πλέον δυσκολίες.
Στις αρχές του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, ο οποίος ξεκίνησε το 2011, η Χεζμπολάχ υποστήριξε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, συνεργαζόμενη απευθείας υπό τον διοικητή της Δύναμης Qods του IRGC, υποστράτηγο Κασέμ Σολεϊμανί. Στη συνέχεια, η Χεζμπολάχ αναδείχθηκε ως ο περιφερειακός βραχίονας του IRGC, παρέχοντας υλικοτεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση και ηγεσία σε Πολιτοφυλακές στο Ιράκ, στη Συρία και την Υεμένη.
Οταν ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε στις αρχές του 2020 στη Βαγδάτη, ο περιφερειακός ρόλος της Χεζμπολάχ επεκτάθηκε περαιτέρω και μέχρι πρόσφατα οι διοικητές της περνούσαν περισσότερο χρόνο σε αυτές τις χώρες του εξωτερικού από ό,τι στον Λίβανο. Με τη Χεζμπολάχ τώρα να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, η Δύναμη Qods δεν πρέπει μόνο να αντικαταστήσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αλλά και το ρόλο που έπαιξε σε ολόκληρη την περιοχή. Για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, αυτή η μεταβατική περίοδος παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για τον μετριασμό της περιφερειακής απειλής που καθοδηγείται από το Ιράν.
Οι δύο επιλογές του Ιράν
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δύο επιλογές για να απαντήσει στο χτύπημα του Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Νασράλα: να κλιμακώσει ή να υποχωρήσει. Ας δούμε τι σημαίνει κάθε επιλογή.
1 Κλιμάκωση
Αν το Ιράν επιλέξει να κλιμακώσει, θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πρακτική προσέγγιση για τη διοίκηση των μαχόμενων δυνάμεων της Χεζμπολάχ, μια αναποτελεσματική διαδρομή στην καλύτερη περίπτωση, δεδομένης της τρέχουσας απουσίας στρατιωτικής ηγεσίας με έδρα τον Λίβανο. Εναλλακτικά, το Ιράν θα μπορούσε να διευκολύνει την εκτόξευση των πυραύλων ακριβείας καθοδήγησης της Χεζμπολάχ, προτού το Ισραήλ τούς καταστρέψει, ή να κατευθύνει πληρεξούσιους, όπως οι σιιτικές Πολιτοφυλακές που εδρεύουν στο Ιράκ, και οι Χούθι της Υεμένης να εμπλέξουν στρατιωτικά το Ισραήλ. Αλλά αυτή η επιλογή συνοδεύεται επίσης από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου για τους Ιρανούς διοικητές που εδρεύουν στον Λίβανο, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χώρα και την περίπλοκη ασφάλεια και πολιτική της. Θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει μια ευρύτερη ισραηλινή ενέργεια κατά των περιφερειακών πλεονεκτημάτων του Ιράν.
2 Υποχώρηση
Εναλλακτικά, το Ιράν θα μπορούσε να υποχωρήσει προς το παρόν και να συμφιλιωθεί με τις τεράστιες απώλειές του, αποδεχόμενο ότι η Χεζμπολάχ έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος της στρατιωτικής της ικανότητας και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική εμπλοκή είναι μια αυτοκαταστροφική επιλογή σε αυτή τη συγκυρία. Εάν η Τεχεράνη προχωρήσει σε αυτή την πορεία, οι Δυτικοί πολιτικοί ηγέτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τη νέα πολιτική τάξη στον Λίβανο και μετριάζοντας την αποτυχία της Χεζμπολάχ.