Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ βοήθεια προς την Ουκρανία έρχεται την ώρα που ο περιφερειακός αντίπαλος του Ισραήλ, το Ιράν, ενισχύει τη στήριξη προς τη Ρωσία. Παρά την ευρεία συμπάθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ διστάζει να υποστηρίξει πλήρως το Κίεβο, καθώς χρειάζεται τη ρωσική συναίνεση για τις επιχειρήσεις κατά του Ιράν στη Συρία. Αλλά το Ισραήλ φαίνεται να αλλάζει τη στάση του ως απάντηση σε πρόσφατες αναφορές ότι το Ιράν όχι μόνο προμηθεύει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά ότι στρατεύματα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) βοηθούν επίσης στην εκπαίδευση των ρωσικών δυνάμεων σε στρατιωτική βάση στην Κριμαία. Οι αποκαλύψεις σχετικά με την αυξανόμενη στήριξη του Ιράν στον πόλεμο της Ρωσίας ώθησαν τον Ισραηλινό υπουργό της Διασποράς, Ναχμάν Σάι, στις 17 Οκτωβρίου να καλέσει το Ισραήλ να εξοπλίσει ανοιχτά την Ουκρανία. Σε απάντηση της δήλωσης του Σάι, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα «κατέστρεφε» τις ρωσοϊσραηλινές σχέσεις.
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ πιθανότατα θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία πληροφορίες για να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει τα υποστηριζόμενα από το Ιράν ρωσικά στρατεύματα. Επίσης, έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων και τις παραδόσεις ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Καθώς ο πόλεμος μαίνεται και το Ιράν εμβαθύνει τη συνεργασία του με τη Ρωσία, το Ισραήλ πιθανότατα θα αυξήσει αυτήν τη στρατηγική στήριξη προς την Ουκρανία, εκτός από τη συνέχιση της ανάπτυξης ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την εμπόλεμη χώρα. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ μπορεί να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής αυτής της βοήθειας από τον πολιτικό τομέα για να συμπεριλάβει πληροφορίες που συλλέγονται από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας (IDF) και τη Μοσάντ, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να στοχεύουν καλύτερα τις ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καλύτερης αξιοποίησης των συστημάτων αεράμυνας που ήδη διαθέτει η Ουκρανία για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων ιρανικής κατασκευής.
ΩΣΤΟΣΟ, δεν είναι πιθανή η προμήθεια της Ουκρανίας με προηγμένα αμυντικά συστήματα από το Ισραήλ λόγω διαφόρων υλικοτεχνικών, πολιτικών και διπλωματικών περιορισμών. Πρώτον, το Ισραήλ χρειάζεται τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας για τη δική του προστασία. Η χώρα διαθέτει περιορισμένη ποσότητα συστημάτων Iron Dome και η αποστολή τους στην Ουκρανία θα κινδύνευε να αφήσει το Ισραήλ ευάλωτο σε επιθέσεις από κοντινούς εχθρούς στα παλαιστινιακά εδάφη, το Ιράν και τον Λίβανο. Στο μεταξύ, το σύστημα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων Arrow 3 του Ισραήλ απαιτεί ειδικές βάσεις εκτόξευσης που θα έπρεπε να κατασκευαστούν στην Ουκρανία για να είναι αποτελεσματικές – γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για την αποστολή του στον πόλεμο εκεί. Τα άλλα προηγμένα όπλα του Ισραήλ, που είτε αγοράστηκαν από άλλες χώρες είτε κατασκευάστηκαν από κοινού, υπόκεινται επίσης σε πολιτικούς περιορισμούς. Το σύστημα αεράμυνας Barak 8 του Ισραήλ, για παράδειγμα, αναπτύχθηκε από κοινού με την Ινδία, η οποία έχει κρατήσει μια ουδέτερη προσέγγιση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot θα απαιτούσε επίσης την έγκριση της Ουάσιγκτον προτού σταλεί στην Ουκρανία. Εκτός από αυτούς τους υλικοτεχνικούς και πολιτικούς περιορισμούς, υπάρχει ο κίνδυνος ότι τα όποια προηγμένα οπλικά συστήματα παρασχεθούν στην Ουκρανία θα μπορούσαν να καταστραφούν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ η Ρωσία θα εκλάβει ακόμη και την περιορισμένη ισραηλινή βοήθεια προς την Ουκρανία ως εχθρική πράξη και πιθανότατα θα προβεί σε αντίποινα με διπλωματική, οικονομική, πολιτική και ενδεχομένως ακόμη και στρατιωτική δράση. Βραχυπρόθεσμα, το Κρεμλίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πολιτικό του έλεγχο στη ρωσική Δικαιοσύνη για να κλείσει το Εβραϊκό Πρακτορείο, ενώ παράλληλα θα απαγορεύσει στους Ρώσους Εβραίους να επισκεφθούν το Ισραήλ, διακόπτοντας τους οικογενειακούς και πολιτιστικούς δεσμούς για τους περίπου 900.000 Ρώσους Εβραίους που ζουν στο Ισραήλ. Η Ρωσία μπορεί επίσης να απαγορεύσει τις επενδύσεις και το εμπόριο με το Ισραήλ, το οποίο έχει γίνει προορισμός για πλούσιους Ρώσους που προσπαθούν να πάρουν τα περιουσιακά στοιχεία από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις. Πολιτικά, η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να απομονώσει το Ισραήλ χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να ενισχύσει την αντι-ισραηλινή και αντισημιτική ρητορική και προπαγάνδα. Τέλος, η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει στρατιωτικές επιπλοκές στη μυστική εκστρατεία του Ισραήλ κατά του Ιράν στη Συρία, απειλώντας να χρησιμοποιήσει τους S-400 για να εμποδίσει τις ισραηλινές επιθέσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Βασίλης Παπαθεοδώρου: Είχε κατεβάσει 301 αρχεία παιδικής πορνογραφίας