Σύμφωνα με νεότερα ρεπορτάζ των πολλών αμερικανικών ΜΜΕ, η απειλή φαίνεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη πυρηνικών αντιδορυφορικών όπλων από τη Ρωσία (ASAT). Ωστόσο, τα ρεπορτάζ για τον τύπο της συσκευής είναι αντιφατικά, καθώς τουλάχιστον ένα αξιόπιστο αμερικανικό μέσο περιέγραψε τη συσκευή ως πυρηνικό δορυφόρο, ικανό να κάνει ηλεκτρονικό πόλεμο, ο οποίος, αν και εξακολουθεί να είναι κάτι το πολύ ανησυχητικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, εντούτοις δεν θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ως πυρηνικό όπλο ASAT.
» Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ενός ρωσικού πυρηνοκίνητου ή πυρηνικής πρόωσης ASAT θα ήταν λιγότερο επιζήμια για την αμερικανική εθνική ασφάλεια από ένα όπλο ASAT με πυρηνική κεφαλή, ωστόσο θα εξακολουθούσε να σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην οπλοποίηση του Διαστήματος και να αποδεικνύεται δύσκολο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους για να αμυνθούν. Στη λιγότερο πιθανή περίπτωση το όπλο να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική έκρηξη, θα αποτελούσε σημαντική απειλή για όλους σχεδόν τους δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης, ειδικά τους ελαφρώς προστατευμένους εμπορικούς δορυφόρους. Οι αναλυτές εθνικής ασφάλειας γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι η έκρηξη μιας μεγάλης πυρηνικής συσκευής σε μεγάλο ύψος θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά σε δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης.
- Πρώτον, η ίδια η έκρηξη θα έστελνε έναν ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό παλμό που θα κατέστρεφε ουσιαστικά όλους τους δορυφόρους εντός οπτικού πεδίου σε χαμηλή γήινη τροχιά που δεν θα ήταν προστατευμένοι.
- Δεύτερον, η έκρηξη θα άφηνε πίσω της μια ζώνη τεχνητής ακτινοβολίας που θα διαρκούσε για μήνες έως χρόνια, καταστρέφοντας άλλους αθωράκιστους δορυφόρους που κινούνται μέσα και έξω από τη ζώνη, καθώς συνεχίζουν τις δικές τους τροχιές. Η ακριβής κλίμακα και η φύση της πρόσκρουσης αυτών των δύο φαινομένων θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έντασης της έκρηξης και του ηλεκτρομαγνητικού παλμού, καθώς και από τη θέση και το υψόμετρο της έκρηξης. Αυτή η απειλή έρχεται σε αντίθεση με αυτήν που θέτει η TEM ή άλλη πυρηνική ASAT, η οποία θα απειλούσε πρωτίστως μεμονωμένους δορυφόρους.
» Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ από τη Ρωσία των πυρηνικών δυνατοτήτων στο Διάστημα θα επιβεβαίωνε ότι ο στρατηγικός υπολογισμός της σχετικά με τις παράπλευρες ζημιές που προκαλούνται από τα ASAT αλλάζει, ειδικά εάν το νέο όπλο μπορεί να πυροδοτήσει μια πυρηνική έκρηξη. Η ζημιά που θα προκληθεί από μια τέτοια έκρηξη σε μεγάλο ύψος δεν θα έκανε διακρίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος εκτόξευε το όπλο δεν θα μπορούσε να προστατεύσει τους δικούς του δορυφόρους. Πολλοί αναλυτές εθνικής ασφάλειας θεωρούν, εδώ και πολύ καιρό, ότι οι διαστημικές δυνάμεις -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας- δεν θα πραγματοποιούσαν μια τέτοια επίθεση λόγω της ζημιάς που θα προκαλούσε και στον δικό τους εξοπλισμό. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, μόνο ένα κράτος-παρίας με πυρηνικά όπλα, διαστημικές δυνατότητες και περιορισμένη εξάρτηση από το Διάστημα, όπως η Βόρεια Κορέα, θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει μια πυρηνική έκρηξη σε μεγάλο ύψος.
Βρετανία: Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες
» ΕΑΝ Η ΡΩΣΙΑ σκοπεύει να έχει στην κατοχή της πυρηνικά ASAT και απειλεί να τα χρησιμοποιήσει, θα αλλάξει το «παιχνίδι» αναφορικά με τις απειλές εθνικής ασφάλειας που βασίζονται στο Διάστημα, αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλες χώρες να πάρουν ισχυρότερα προστατευτικά μέτρα. Εάν η Ρωσία θεωρείται αξιόπιστη απειλή για την ασφάλεια των δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά, οι παγκόσμιοι στρατιωτικοί και εμπορικοί παράγοντες θα πρέπει να αντιδράσουν για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τον αντίκτυπο και να αποτρέψουν την απειλή.
Οι κατασκευαστές νέων δορυφόρων πιθανότατα θα προσπαθούσαν να σκληρύνουν τη θωράκισή τους έναντι της ακτινοβολίας και άλλων απειλών και θα εξετάσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν διαφορετική τροχιά, όπως η μεσαία, την οποία δεν θα επηρεάσουν οι πυρηνικές εκρήξεις σε μεγάλο ύψος. Ωστόσο, η ύπαρξη δορυφόρων σε τέτοιες τροχιές δεν είναι μόνο πιο δαπανηρή αλλά λιγότερο κατάλληλη για πολλές εφαρμογές (όπως για δορυφορικές εικόνες, οι οποίες θα έπρεπε να ληφθούν σε μεγαλύτερη απόσταση από την επιφάνεια της Γης, μειώνοντας την ποιότητα της εικόνας). Οι εταιρίες που ανησυχούν ιδιαίτερα για την απειλή μπορεί να αναγκαστούν να εξετάσουν την αντικατάσταση ορισμένων υπαρχόντων δορυφόρων με άλλους πιο ανθεκτικούς, κάτι που κοστίζει περισσότερο.
» Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ κυβέρνηση, στο μεταξύ, μπορεί να πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει περισσότερους δορυφόρους σε υψηλότερη τροχιά για να τους προστατεύσει, καθώς και τρόπους για τον εξορθολογισμό της χρήσης έκτακτης ανάγκης άλλων επιλογών, όπως επίγειων λύσεων. Για να αποτρέψουν τη Ρωσία από τη διεξαγωγή πυρηνικής επίθεσης σε μεγάλο ύψος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει, επίσης, να αναπτύξουν μια ξεκάθαρη στρατηγική για το πώς θα αντιδρούσαν σε μια τέτοια επίθεση που θα διασφαλίζει ότι το κόστος για τη Μόσχα είναι ανάλογο με το κόστος για τη Δύση.
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Κιμούλης: Απορρίφθηκε η αγωγή του κατά του ΣΕΗ – Το σκεπτικό της απόφασης
Έλενα Παπαρίζου: Δύσκολες ώρες για την τραγουδίστρια και την οικογένειά της