Ο Λευκός Οίκος έδωσε αργά χθες περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι περίπου 3.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας αποβιβάστηκαν στο ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ νωρίτερα τον Οκτώβριο και τώρα εκπαιδεύονται σε τρεις στρατιωτικές τοποθεσίες σε βάσεις στην Κεντρική Ρωσία. «Το τι ακριβώς κάνουν θα πρέπει να φανεί», είπε ο Οστιν.
Οι αξιωματούχοι της νοτιοκορεατικής άμυνας και πληροφοριών ανέφεραν εδώ και εβδομάδες ότι η Πιονγιάνγκ σκόπευε να στείλει στρατεύματα στη Ρωσία (το τελευταίο βήμα σε μια αναπτυσσόμενη συνεργασία που ξεκίνησε μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022). Η Ρωσία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες τους τελευταίους μήνες, ενώ σημειώνει σταθερά εδαφικά κέρδη στην Ανατολική Ουκρανία, χάνοντας περισσότερους από 1.000 στρατιώτες την ημέρα και ξεπερνώντας τις 600.000 συνολικά απώλειες από το 2022, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, σε έναν μήνα αυτοί οι στρατιώτες θα ταξιδέψουν στη Δυτική Ρωσία και στη συνέχεια θα εμπλακούν σε μάχη εναντίον του ουκρανικού στρατού.
Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία είχαν και έχουν μια μακρινή σχέση, που χρονολογείται από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ένα σπάνιο ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτός της χώρας του και συναντήθηκε με τον Πούτιν.
Ταυτόχρονα, οι ισχυρισμοί ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευσε όπλα στη Μόσχα, όπως ανακτημένα υπολείμματα πυραύλων της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία, υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει πάνω από 16.000 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με οβίδες, βλήματα και αντιαρματικές ρουκέτες προς τη Ρωσία από τον Αύγουστο του 2023.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – Η στιγμή της επίθεσης
Η αυξανόμενη σχέση τους έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες μεταξύ των ειδικών σχετικά με τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και την περιφερειακή σταθερότητα. Η υποστήριξη της Μόσχας στην Πιονγιάνγκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέτρεψε στη Βόρεια Κορέα να προωθήσει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα με περιορισμένες διεθνείς επιπτώσεις. Αυτή η διπλωματική ασπίδα, σε συνδυασμό με την πιθανότητα η Ρωσία να προμηθεύει κρίσιμη στρατιωτική τεχνολογία με αντάλλαγμα βορειοκορεατικά στρατεύματα, έχει εντείνει τους φόβους για την ασφάλεια στην περιοχή. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένης της πρόσφατης κλιμάκωσης των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών βημάτων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, να διακόψει οριστικά τους δεσμούς με τη Νότια Κορέα (όπως η καταστροφή μέρους ενός βασικού δρόμου που συνδέει τις δύο χώρες) και ανησυχητικές απειλές για προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα.
Από το 2015 ενισχύθηκαν οι σχέσεις Μόσχας-Τεχεράνης
Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς τέλος, η Μόσχα συνέχισε να εμβαθύνει τους δεσμούς της με άλλα έθνη που δεν ευθυγραμμίζονται με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ιράν ενισχύθηκαν το 2015, όταν ο Πούτιν έστειλε δυνάμεις για να στηρίξουν το πολιορκημένο καθεστώς του δικτάτορα της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, ενάντια σε μια σειρά δυνάμεων που προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν, όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Τζαμπάτ αλ Νούσρα και διάφορες άλλες οντότητες.
Το Ιράν προσπάθησε επίσης να υποστηρίξει τον Ασαντ στέλνοντας συμβούλους από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και διευκολύνοντας την ανάπτυξη μαχητών από τη λιβανική Χεζμπολάχ, που πολέμησαν μαζί με Ρώσους μισθοφόρους από την ομάδα Βάγκνερ. Πιο πρόσφατα, το Ιράν παρείχε στη Ρωσία drones που ζήτησε το Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα κράτη σε αυτό το «Σιδερένιο Τρίγωνο» -Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Ιράν- έχουν ευθυγραμμίσει όλο και περισσότερο τα συμφέροντά τους στην παγκόσμια σκηνή, θεωρώντας τη συνεργασία τους ως κλειδί για την αμφισβήτηση της παγκόσμιας τάξης που κυριαρχείται από τη Δύση. Η συνεργασία τους έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην παράταση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, με τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας και του Ιράν να ενισχύει την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει την επίθεσή της.
Οι Ιρανοί ηγέτες βλέπουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως ευκαιρία να αυξήσουν την εξάρτηση της Μόσχας από την Τεχεράνη, ενώ αναζητούν επίσης προηγμένο ρωσικό στρατιωτικό υλικό όπως τα μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Οι αναφορές δείχνουν ότι παρέχοντας βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία, η Τεχεράνη ήλπιζε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση και να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στη Μόσχα.
Ειδήσεις σήμερα
Εφραίμογλου στον ΕΤ: Για μια βιώσιμη, εξωστρεφή βιομηχανία
Έλον Μασκ: Έγινε πλουσιότερος κατά 26 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία… νύχτα
Νέα ενδοοικογενειακή βία στην Λαμία: 51χρονος χτυπούσε για χρόνια την σύζυγο του επειδή… την ζήλευε
Περιστέρι: Τέλος το θρίλερ με τον ταμπουρωμένο – Βγήκε από το σπίτι του ψυχοθεραπευτή
Αμαλιάδα: Τι αποκαλύπτει ο πρώην της μητέρας που έχασε το παιδί το 2021
Sean Diddy Combs: Ήταν πίσω από τη μυστηριώδη νοσηλεία του Τζέιμι Φοξ;