Όποιος το έγραψε αυτό κάνει λάθος και σίγουρα δεν είχε καμία συμμετοχή στον σχεδιασμό της ένοπλης εισβολής της περασμένης εβδομάδας στο Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε από την ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ομάδας, τις Ταξιαρχίες Qassam.
Ανάλυση Al Jazeera: H «Προπαγάνδα» και τα fake news στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς
Άλλωστε, το τελευταίο πράγμα που έχει σημασία σε οποιαδήποτε προπαγανδιστική επιχείρηση είναι αν υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτήν.
Analysis: Propaganda, deception, fake news and psychological warfare https://t.co/eUCbeiPCAu
— Al Jazeera English (@AJEnglish) October 15, 2023
Κοντεύουμε να συμπληρώσουμε τις δύο εβδομάδες παραβιάσεων του Ισραήλ μεταξύ αυτού και της Γάζας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τον πιο βάναυσο και αιφνιδιαστικό τρόπο, με μαζικές εκτελέσεις και συλλήψεις μελών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και αμάχων στους οικισμούς από μαχητές της Χαμάς.
Αλλά ο κύριος σκοπός της επίθεσης δεν ήταν στρατιωτικός, εκτός από τον περιορισμένο αριθμό ομήρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες σε περίπτωση (αναμενόμενων) ισραηλινών ένοπλων αντιποίνων στο έδαφος. Ο πραγματικός σκοπός της δράσης ήταν η επιθυμία της Χαμάς να δείξει τι είναι ικανή, στρατιωτικά να χρησιμοποιήσει ακραία βία.
Η επίθεση της Χαμάς σχεδιάστηκε ως ένα μήνυμα που θα έλεγε «Αυτό μπορούμε και αυτό θα κάνουμε» – και ως εκ τούτου εμπίπτει σε αυτό κρίσιμο σημείο του πολέμου που ονομάζουμε ψυχολογικό πόλεμο.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο όρος «ψυχολογικός πόλεμος» μπορεί να είναι σχετικά…νέος – παρότι, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μόλις πριν από 80 χρόνια, στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – αλλά οι ενέργειες που περιγράφει είναι τόσο παλιές όσο και η ανθρωπότητα.
Από αμνημονεύτων χρόνων, οι στρατιωτικοί διοικητές γνώριζαν ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι νικητές στη μάχη εάν ο εχθρός τους αποδυναμωνόταν και αποθαρρύνονταν από τον φόβο και την αβεβαιότητα.
Οι παλαιότεροι αρχηγοί πολεμιστών γνώριζαν ότι η έκπληξη είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατιωτικές τακτικές.
Εάν κάνετε τους εχθρούς σας να μαντέψουν πότε και πώς θα επιτεθείτε, και ειδικά αν τους κάνετε να σας περιμένουν σε διαφορετικό μέρος σε διαφορετική στιγμή, έχετε ήδη κερδίσει τη μάχη κατά το ήμισυ. Το άλλο μισό της νίκης επιτυγχάνεται με το να χτυπήσετε τον εχθρό σας όταν και όπου δεν σας περίμενε και να ξεπεράσετε την εξασθενημένη αντίστασή του.
Πολλοί πόλεμοι στο παρελθόν έχουν κερδηθεί χωρίς να έχει διεξαχθεί κάποια…σοβαρή μάχη.
Ο αμερικανός γερουσιαστής και πρώην στρατιωτικός στον πόλεμο του Βιετνάμ, Τζον Μακέιν, δήλωσε ότι ο Βιετναμέζος Γενικός Διοικητής Στρατηγός Vo Nguyen Giap κέρδισε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο αλλά ποτέ στη μάχη. Υπό αυτή την έννοια, η Χαμάς κέρδισε το Ισραήλ στη μάχη του περασμένου Σαββατοκύριακου, αλλά δεν κέρδισε τον πόλεμο.
Ωστόσο, σημείωσε μια σημαντική προπαγανδιστική νίκη.
Από την μία πλευρά οι σοκαριστικές σκηνές της Χαμάς να πυροβολεί Ισραηλινούς –στρατιώτες και πολίτες– προκάλεσε οργή στο Ισραήλ και στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου.
Και από την άλλη πλευρά, στα μάτια πολλών Παλαιστινίων, (του μεγαλύτερου μέρους του αραβικού κόσμου και πολλών χωρών του Τρίτου Κόσμου), οι ένοπλοι μαχητές απλά επέδειξαν αποφασιστικότητα, ατσάλινα νεύρα και απόδειξη ότι τα αουτσάιντερ μπορούν να αμφισβητήσουν με επιτυχία την κυριαρχία των μεγάλων και των ισχυρών. Σε αυτό το σημείο η Χαμάς σημείωσε μια σημαντική νίκη προπαγάνδας.
Βέβαια, οι εν ψυχρώ δολοφόνίες και «τρομοκρατίες» της Χαμάς, είχε ως αποτέλεσμα να ενοποιήσει τους Ισραηλινούς της Δύσης και να συσπειρωθούν ανεξάρτητα από τις διαφορές στην πολιτική ή τις απόψεις.
Στην ερώτηση αν ήταν ενήμερη η Χαμάς για το αποτέλεσμα που θα είχε η επιδρομή;
Η απάντηση είναι μία… ασφαλώς και γνώριζαν και προφανώς υπολόγισαν ότι άξιζε τον κόπο να δείξουν ξανά τα δεινά των Παλαιστινίων, για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο
Η ισραηλινή απάντηση ήταν η αναμενόμενη:
Πρώτα ήρθε ο σκόπιμος αεροπορικός βομβαρδισμός της Γάζας με αμφίβολο στρατιωτικό αποτέλεσμα και μετά ήρθε μια άμεση εκστρατεία ψυχολογικού πολέμου.
Προπαγάνδα και όπλα – μια κλασική στρατιωτική στρατηγική.
Η έκκληση του Ισραήλ προς τους αμάχους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα σε 24 ώρες είναι καθαρή προπαγάνδα σε λειτουργία πολέμου.
Κάθε στρατιωτικός γνωρίζει ότι ακόμη και κάτω από ακραία απειλή, οι άμαχοι, που δεν μπορούν μέσα σε μία μέρα να εγκαταλείψουν τα πάντα και να φύγουν
Άλλωστε αυτό που χρειάζεται ο στρατός για να ελιχθεί είναι να δημιουργήσουν χάος, πανικό και απογοήτευση.
Αυτό ακριβώς σκόπευε να κάνει το Ισραήλ, αλλά το πέτυχε μόνο εν μέρει.
Κρατήστε σαν πληροφορία το εξής: H χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που δεν έγινε την Παρασκευή το βράδυ. δεν θα γίνει ούτε σήμερα.
Mπορεί να μην συμβεί ούτε το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αυτή άλλωστε, θα ήταν μια ρεαλιστική στιγμή για τον ισραηλινό στρατό για να έχει επιτύχει το επιθυμητό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας….αυτό θα το ήθελε η Χαμάς;
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι δραματικές αφηγήσεις Ελλήνων στον ΕΤ για τη φρίκη που έζησαν
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα φαβορί και τα ντέρμπι στις έξι περιφέρειες και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη