Πόσο αληθινή είναι αυτή η πληροφορία; Τα μόνα στοιχεία για τις ανθρώπινες απώλειες που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για τους Ρώσους είναι αυτά που προέρχονται από επίσημες πηγές της Ουκρανίας. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δεν έχει δημοσιεύσει καμία αναφορά για τις απώλειες του ρωσικού στρατού από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν έδωσε έναν αριθμό 5.937 θανάτων. Στις αρχές Μαΐου ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι μόνο το 2023 η Ρωσία είχε χάσει 100.000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε Ανατολική και Νοτιοανατολική Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επαληθευμένα στοιχεία». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι απαραίτητο να εστιάσουμε μόνο σε εκείνα τα στοιχεία που «δημοσιεύει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας». Για παράδειγμα, η ρωσική έκδοση Mediazona, μαζί με το BBC και μια ομάδα εθελοντών, διατηρεί έναν κατάλογο με τους Ρώσους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, αλλά περιλαμβάνει μόνο αυτούς των οποίων οι θάνατοι έχουν αναφερθεί δημόσια. Η ομάδα της Mediazona εκτίμησε ότι τα θύματα, ηλικίας από 20 έως 24 ετών -όπως επιβεβαιώθηκε από ανοιχτές πηγές- αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τρίτο και πλέον όλων των θανάτων των Ρώσων στρατιωτών το 2022.
Στις 15 Μαΐου 2023, η Echo δημοσίευσε ένα infographic όπου, με βάση αυτό που θεωρούσε ως καταμέτρηση στρατιωτικών θανάτων, το μερίδιο των θανάτων για άτομα ηλικίας 20-24 ετών αντιπροσώπευε στην πραγματικότητα περίπου το ήμισυ του συνόλου των θανάτων. Με άλλα λόγια, κάθε άλλος Ρώσος που πεθαίνει, είναι στον πόλεμο. Σύμφωνα με αναλυτές, το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στην επικράτεια της Ουκρανίας δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη σύγχρονου, υψηλής ακρίβειας εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από το στρατό, σε αντίθεση με αυτόν που έχει αναφέρει επανειλημμένα ο Σεργκέι Σοϊγκού.
Η επιθεώρηση «Voennoe Obozrenie» ανέφερε στις 21 Μαρτίου 2023 ότι το 2022 ο ρωσικός στρατός εφοδιαζόταν όλο και περισσότερο με άρματα μάχης ηλικίας 50 ή 60 ετών που αφαιρούνταν από τις βάσεις αποθήκευσης βαθιά σε ρωσικό έδαφος και μεταφέρονταν στην πρώτη γραμμή. Ετσι, αντιμέτωπος με τις αυξανόμενες προμήθειες του πιο πρόσφατου και σύγχρονου δυτικού εξοπλισμού που δόθηκε σε καλά εκπαιδευμένες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός βασιζόταν σε στρατευσίμους που χρησιμοποιούσαν ολοένα και περισσότερα παλαιωμένα όπλα με αποτέλεσμα την αύξηση των ανθρώπινων απωλειών. Αυτό επιδεινώθηκε, σύμφωνα με αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης, από την κακής ποιότητας ιατρική περίθαλψη που διατίθεται για Ρώσους τραυματίες, η οποία συνέβαλε επίσης σε πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Πούτιν, υπέγραψε τον Μάιο του 2023 διάταγμα για την τροποποίηση του νόμου για τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς.
Αυτοί και οι οικογένειές τους μπορούν πλέον να αποκτήσουν γρήγορα τη ρωσική υπηκοότητα απλώς υπογράφοντας μία σύμβαση για στρατιωτική θητεία(!). Παράλληλα, το έγγραφο διευκρινίζει ότι δεν ισχύει μόνο για όσους έχουν υπογράψει σύμβαση με τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και για όσους έχουν υπογράψει σύμβαση με κάποιους «στρατιωτικούς σχηματισμούς» (π.χ. μισθοφορικές δυνάμεις). Οι ειδικοί είναι της γνώμης ότι αυτό γίνεται για να κρύψουν τις απώλειες του ρωσικού στρατού. Επίσης, οι απώλειες αποκρύπτονται με την παροχή ψευδών πληροφοριών για την πραγματική αιτία θανάτου. Ενας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους είναι να χαρακτηρίζεται ένας στρατιώτης ως «αγνοούμενος» ή ότι «πέθανε από αμέλεια». Επιπλέον, πλαστογραφούν την τεκμηρίωση υπηρεσίας, με τις καταχωρίσεις να ισχυρίζονται ότι «αποσύρθηκε από το στρατό δύο εβδομάδες πριν από το θάνατό του»(!).
Ειδήσεις σήμερα
Survivor All Star: H Μαριαλένα δεν πλησίασε τον πατέρα του Σάκη – Τι έχει συμβεί
Τα 12 ζώδια πηγαίνουν διακοπές – Τι επιλέγουν για τη διασκέδασή τους
Hχηρή απουσία από τα βαφτίσια της κόρης της Ηλιάκη – Ο λόγος που δεν παρευρέθηκε η Καραβάτου