Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας πρώιμος Χριστιανός επίσκοπος ελληνικής καταγωγής από την παράκτια πόλη της Μύρας στην Μικρά Ασία. Στον Άγιο Νικόλαο αποδίδονται πολλές θαυματουργές πράξεις εξαιτίας της μεσιτείας του, ενώ είναι επίσης γνωστός για την γενναιόδωρη συνήθεια του να προσφέρει δώρα, κάτι που οδήγησε στην παραδοσιακή έννοια του Άγιου Βασίλη και του Σίντερκλαας.
Αιώνες μετά τον θάνατό του, ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β΄ διέταξε την ανέγερση της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου πάνω από τον τόπο όπου ο Άγιος Νικόλαος υπηρέτησε ως επίσκοπος.
Το σώμα του τοποθετήθηκε εκ νέου στην εκκλησία, αλλά μέχρι τον 11ο αιώνα μ.Χ., τα λείψανά του φαίνεται ότι μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν ως ιερά λείψανα στην Βασιλική του Σαν Νικολάο στο Μπάρι, στην Νότια Ιταλία.
Κατά την διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας, Βενετοί ναυτικοί ανέσυραν τα περισσότερα από τα λείψανα του και τα μετέφεραν στην Βενετία, όπου τοποθετήθηκαν στην βασιλική του μοναστηριού Σαν Νικολό αλ Λίντο.
Ντόναλντ Τραμπ: Διορίζει μανιωδώς συμπέθερους, φίλους και νύφες - Που τους έχει τοποθετήσει
Το 1953, μια εξέταση θραυσμάτων οστών από το Μπάρι και τη Βενετία έδειξε ότι προέρχονταν από το ίδιο άτομο, αν και η αυθεντικότητα των λειψάνων και το αν ανήκαν στον Άγιο Νικόλαο δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί με βεβαιότητα.
Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν μια διετή μελέτη στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία αποτελεί μέρος του έργου «Κληρονομιά για το Μέλλον», που έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σε πρόσφατες ανασκαφές στο διώροφο παρεκκλήσι της εκκλησίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία σαρκοφάγο από ασβεστόλιθο, μήκους περίπου 2 μέτρων. Ο σαρκοφάγος ήταν μερικώς θαμμένος σε βάθος 1,5 έως 2 μέτρων και έχει καπάκι με ανασηκωμένη οροφή.
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εβρού Φατμά Φίντικ από το Πανεπιστήμιο Χατάι Μουσταφά Κεμάλ δήλωσε: «Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι να βρούμε μια επιγραφή στον σαρκοφάγο. Αυτό θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε το περιεχόμενο της ταφής και θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε την ακριβή περίοδο από την οποία προέρχεται».
«Ενώ το καπάκι του σαρκοφάγου έχει αποκαλυφθεί, μόνο ένα μικρό τμήμα του ταφικού θαλάμου έχει εμφανιστεί, και αναμένεται ότι η περαιτέρω ανασκαφή θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε η Φίντικ.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι ιστορικές πηγές και η εγγύτητα του σαρκοφάγου στην εκκλησία ενισχύουν τη θεωρία ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ο αυθεντικός τάφος του Αγίου Νικολάου. «Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική αρχαιολογική επιβεβαίωση των ιστορικών πηγών σχετικά με τον τόπο ταφής του Αγίου Νικολάου», σχολίασε η Φίντικ.
Ειδήσεις σήμερα
Τι τρώμε τα Χριστούγεννα; – Από τη γαλοπούλα στο χοιρινό – Μοναδικές και εύκολες συνταγές
Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: Η έναρξη λειτουργίας του Μετρό είναι μόνον η αρχή
Ρωσία: Απόφαση Πούτιν το άσυλο στον Άσαντ – Δεν υπάρχουν επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ
Μετρό Θεσσαλονίκης: Ποινική δίωξη στον 19χρονο που έκανε γκράφιτι στον σταθμό «Βενιζέλου»