Στη λεπτομερή έκθεσή του προς το Κογκρέσο (που τα βασικά της σημεία είναι στη διάθεση του υπογράφοντα) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι το Ισραήλ «έχει τη γνώση, την εμπειρία ως και τα εργαλεία για να εφαρμόσει βέλτιστες πρακτικές για τον μετριασμό της ζημιάς των άμαχων πολιτών στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις».
«Αλλά τα τρέχοντα αποτελέσματα στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων και των υψηλών επιπέδων απωλειών αμάχων, εγείρουν ουσιαστικά ερωτήματα ως προς το αν οι IDF χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία επαρκώς και αποτελεσματικά». Η έκθεση επισημαίνει ότι «το Ισραήλ δεν μοιράστηκε πλήρεις πληροφορίες με τις ΗΠΑ, για να επαληθευτεί ή να διευκρινιστεί αν ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε όπλα κατασκευής ΗΠΑ σε συγκεκριμένα περιστατικά που φέρεται ότι αφορούσαν παραβιάσεις του νόμου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η έκθεση, η οποία συντάχθηκε με οδηγίες του προέδρου Μπάιντεν, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διαβεβαιώσεις που παρείχε το Ισραήλ τον Μάρτιο ότι θα χρησιμοποιούσε όπλα των ΗΠΑ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι «αξιόπιστες», και ως εκ τούτου επέτρεψαν τη συνεχή ροή των ΗΠΑ σε στρατιωτική βοήθεια.
Η έκθεση ανέφερε ότι το συμπέρασμα βασίστηκε εν μέρει στον τρόπο με τον οποίο η Χαμάς δρα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, χρησιμοποιώντας αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, και εν μέρει στη δυσκολία συλλογής αξιόπιστων πληροφοριών από την εμπόλεμη ζώνη. Η έκθεση τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να αναζητά λογοδοσία για πιθανές παραβιάσεις του νόμου. Μια τέτοια προσπάθεια από μια φιλική χώρα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην αξιολόγηση των ΗΠΑ σχετικά με το αν θα παράσχουν στρατιωτική βοήθεια σε χώρες που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι το Ισραήλ δεν εμπόδισε σκόπιμα την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα (μέχρι τον Μάρτιο).
Αν και η έκθεση κυκλοφόρησε λίγες μόνο ημέρες αφότου η κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει την παράδοση στο Ισραήλ 3.500 βομβών και να επανεξετάσει τις αποστολές άλλων όπλων, η κυβέρνηση τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στην αποστολή όπλων σχετίζονται με το σχέδιο του Ισραήλ να εξαπολύσει επίθεση στην πόλη Ράφα χωρίς να έχει ένα πειστικό σχέδιο για την ελαχιστοποίηση των απωλειών αμάχων.Τα ευρήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα τροφοδοτήσουν ακόμη μεγαλύτερη κριτική στο Ισραήλ για τη δολοφονία αδιάκριτων πολιτών με αμερικανικά όπλα, παραβιάζοντας έτσι τους νόμους των ΗΠΑ που διέπουν τις μεταφορές όπλων σε ξένους στρατούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στο Ισραήλ 3,8 δισ. δολάρια σε ετήσια στρατιωτική βοήθεια και το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα ενέκρινε επιπλέον 14 δισ. δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Μπάιντεν εξέδωσε ένα μνημόνιο εθνικής ασφάλειας, γνωστό ως NSM-20, παραγγέλλοντας την έκθεση. Απαιτούσε από όλους τους αποδέκτες στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ που εμπλέκονται σε σύγκρουση να παράσχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες γραπτές «διαβεβαιώσεις» ότι θα συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο και δεν θα εμποδίσουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας είτε παρέχεται είτε υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Το έγγραφο που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο καλεί τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας να αξιολογήσουν «οποιεσδήποτε αξιόπιστες αναφορές ή ισχυρισμούς» ότι ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί αμερικανικά όπλα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Τον Απρίλιο, μια ανεξάρτητη ομάδα εργασίας που σχηματίστηκε ως απάντηση εξέδωσε μια εκτενή έκθεση αναφέροντας δεκάδες παραδείγματα πιθανών ισραηλινών νομικών παραβιάσεων. Αυτή η έκθεση διαπίστωσε αυτό που αποκάλεσε τη «συστηματική περιφρόνηση του Ισραήλ για τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», συμπεριλαμβανομένων των «επιθέσεων που εξαπολύθηκαν παρά την αναμενόμενα δυσανάλογη βλάβη στους αμάχους» σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών για τις εντολές εκκένωσης της Ράφα
Η μεγάλη επίθεση στη Ράφα δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το Διεθνές Δίκαιο. «Μια πλήρους κλίμακας ισραηλινή επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα δεν μπορεί να λάβει χώρα», προειδοποίησε χθες επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το Διεθνές Δίκαιο.
Ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε χθες μια εντολή εκκένωσης για την ανατολική Ράφα και είπε ότι 300.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν την περιοχή. «Οι τελευταίες εντολές εκκένωσης επηρεάζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Ράφα. Λοιπόν πού να πάνε τώρα; Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα!» είπε ο Βόλκερ Τουρκ (ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα).
«Αυτοί οι εξαντλημένοι, πεινασμένοι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη εκτοπιστεί πολλές φορές, δεν έχουν καλές επιλογές». Είπε επίσης ότι μια πλήρους κλίμακας επίθεση θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αντίκτυπο… συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας περαιτέρω εγκλημάτων πολέμου. «Δεν βλέπω κανένα τρόπο οι τελευταίες εντολές εκκένωσης, πολύ περισσότερο σε μια πλήρη επίθεση, σε μια περιοχή με εξαιρετικά πυκνή παρουσία αμάχων, να μπορούν να συμβιβαστούν με τις δεσμευτικές απαιτήσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και με τις δύο σειρές δεσμευτικών προσωρινών μέτρων που διατάχθηκαν από το διεθνές δικαστήριο».
Και κατέληξε λέγοντας ότι οι πόλεις που υποτίθεται ότι θα δέχονταν τους εκτοπισμένους από τη Ράφα έχουν ήδη μετατραπεί σε ερείπια. Ο Βόλκερ τόνισε ότι μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και κάλεσε όλα τα κράτη με επιρροή να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να την αποτρέψουν.