Καθώς δεν έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες από την απόλυση του Κόμεϊ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι πολιτικές κι ενδοϋπηρεσιακές ζυμώσεις για τον πιθανό αντικαταστάτη του, ενώ έχουν δρομολογηθεί για το σκοπό αυτό, συσκέψεις μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών της υπηρεσίας.
Το βασικό ερώτημα εντοπίζεται στο ποιος θα μπορούσε ν’ αντικαταστήσει τον Κόμεϊ στη διεύθυνση του FBI, ενώ στην υπόθεση υπάρχουν δύο διαστάσεις. Μία η καθαρά υπηρεσιακή κι άλλη μία ουσιαστικά πολιτική διάσταση, την οποία καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση Τραμπ.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του FBI, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στις συσκέψεις μεταξύ των στελεχών δρομολογούνται τα επόμενα βήματα της υπηρεσίας σύμφωνα με το reuters.
Η αποπομπή του Κόμεϊ από τον Τραμπ έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του FBI για το ενδεχόμενο επαφών μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Η χρονική στιγμή της απόλυσης του Κόμεϊ προκαλεί σκεπτικισμό σε πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, ενώ μερικοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο τη θεωρούν ως προσπάθεια συγκάλυψης των αποτελεσμάτων της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με την προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2016 από τη Ρωσία.
Ο ίδιος αξιωματούχος του FBI, δήλωσε ότι η υπηρεσία δεν είχε ιδέα για την αποπομπή του Κόμεϊ , ενώ η είδηση της απόλυσης του «προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στα πιο υψηλόβαθμα κλιμάκια της διοίκησης της», τόνισε.
Εκπρόσωπος Τύπου του FBI δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό της υπόθεσης.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ αναμένεται ότι θ’ αναλάβει τα προσωρινά καθήκοντα διοίκησης. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο ότι ο ίδιος θα επιλεγεί από τον Τραμπ για τη θέση του διευθυντή της υπηρεσίας, σύμφωνα με δύο πρώην στελέχη της.
Ο Κόμεϊ ήταν επιλογή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και είχε συμπληρώσει 6,5 χρόνια υπηρεσίας στη διεύθυνση του FBI, που διαθέτει 56 τοπικά γραφεία ερευνών στις ΗΠΑ, απασχολώντας περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους.
Ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας, θα πρέπει να επιλεγεί από τον Τραμπ, ενώ ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.
Ο Κόμεϊ είναι ο τρίτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας στις ΗΠΑ, που αποπέμφθηκε από τον Τραμπ, μετά την αποπομπή του Πιτ Μπαράρα από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, αλλά και την απόλυση της υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Σάλι Γέιτς.
Μία πιθανή επιλογή για τη διεύθυνση του FBI είναι ο Ντάνα Μποέντε, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αντικατέστησε τη Γέιτς, ενώ είναι σήμερα ο υπ’ αριθμόν 3 αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με δύο πρώην στελέχη του FBI.
Μία άλλη πιθανή επιλογή είναι ο Τρέι Γκόουντι, Ρεπουμπλικάνος, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην εισαγγελέας, που ηγήθηκε της διερευνητικής επιτροπής του Κογκρέσου για το ρόλο της Χίλαρι Κλίντον στην επίθεση που δέχθηκε το προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης, το 2012.
Άλλοι στενοί υποστηρικτές της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ είναι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι κι ο σερίφης Ντέιβιντ Κλάρκι από την Κομητεία του Μιλγουόκι στο Ουισκόνσιν. Ωστόσο και οι δύο, θεωρούνται πολιτικοί υποψήφιοι που θα ήταν δύσκολο ν’ αναλάβουν τη διεύθυνση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ερευνών όπως το FBI.
«Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει ν’ αποφύγει έναν πολιτικό διορισμό, αν επιθυμεί να λάβει την έγκριση της Γερουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά πρώην στέλεχος του FBI.
Στον Μποέντε έχει προσωρινά ανατεθεί η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο επαφών μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Η εξέλιξη αυτή, δρομολογήθηκε μετά την παραίτηση από την ηγεσία των ερευνών του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς που επιλέχθηκε από τον Τραμπ εξαιτίας των επαφών του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ.
Ο Μποέντε αντικατέστησε τον Ροντ Ρόζενσταϊνν στην παραπάνω επιτροπή, όταν ανατέθηκαν στον δεύτερο τα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου. Ο Ρόζενσταϊν έχει υπηρετήσει ως ομοσπονδιακός εισαγγελέας υπό τους προέδρους Τζορτζ Μπους του νεώτερου και Μπαράκ Ομπάμα.
Υπόμνημα του Ρόζενσταϊν που έγινε γνωστό χθες επέρριπτε ευθύνες στον Κόμεϊ για το χειρισμό της έρευνας του FBI στην υπόθεση της ιδιωτικής διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον κατά τη θητεία της στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.